Back to office – irodai torna mindenkinek

Mit nevezek én irodai tornának? Irodai torna az, amely az irodai munka negatív hatásait igyekszik ellensúlyozni. Mi a célja? Az, hogy minimalizáljuk azokat a deformitásokat és károkat, amiket ez a fajta munkavégzés okoz. Kinek kötelező? Mindenkinek, aki naponta legalább 4 órát ül monitor vagy bármilyen más eszköz előtt. Miért? Olvass tovább!

Mit tesz testünkkel a hosszútávú ülés?

Az alvás közbeni fekvést leszámítva minden inaktivitás káros. Ezek közül is az ülés a legrosszabb, Bene Máté porckorongsérv-specialista említi egy interjújában, hogy az ülés a legkártékonyabb testhelyzet. Egyoldalú, statikus terheléssel jár, ami derék- hát- és nyaki fájdalommal egyaránt járhat. Ülés közben a hát izmai mellőzve vannak, a nyaki izmok görcsössé válnak és az alsó végtagokban vénás pangás következhet be. A sok ülés következtében:

  • A vállak előre esnek,
  • a nyak merevvé válik,
  • a csuklyásizom befeszül,
  • a lapocka körüli izmok pedig elgyengülnek.

Most gondolj bele kérlek, hogy hány órát töltesz naponta ébren. Vegyünk egy átlagos példát, mondjuk 16 órát. Ennek a 16 órának hány százalékát töltöd ülve? Mondjuk 8 órát ülsz a munkahelyen, 1 órát az autódban vagy BKV-n és tartozz a kevesek közé akik otthon munka után ülve a tv, laptop vagy a mobiltelefon előtt csak 2 órát ülnek. Tehát a 16 órából 11 óra ülve, azaz a napod “aktív” részének majdnem 70%-ában inaktív vagy valójában. 

 

Mire való a testünk? 

Egy korábbi írásunkban már átvettük azt az 5 alap kérdést amit fontos letisztázni a sporttal, testmozgással kapcsolatban. Köztük volt a következő is: a testünk nem inaktivitásra és nem is egyoldalú statikus terhelésre lett megalkotva. Belénk a mozgás van kódolva, azt tovább bontva a csúszásra, mászásra, gurulásra, emelésre és az egyenetlen talajon való sétára. Hogyan lenne ebbe a sorba beilleszthető az ülés és a billentyűzeten vagy a képernyőn való pötyögés? 

Megoldások

Miután átvettük mi minden nem jó úgy ahogy van, beszéljünk arról, amit másképp lehetne csinálni. Legelőször kezdjük azzal, hogy nem opció az, hogy nagyüzemben leváltsuk ezt a fajta munkavégzést, e helyett kezeljük amennyire csak tudjuk. Ha nem csak testmozgás szempontjából közelítjük meg az irodai munka kompenzálását, itt más hasznos tanácsokat is olvashattok a témában. 

Tehát, a legfontosabb az, hogy már csekély aktivitás növelés is számít a hosszú időtartamú ülés esetén. Ha óránként felállunk 5 percre és sétálunk egy keveset, megmozgatjuk mellé a karjainkat és elvégzünk pár fejkörzést azzal már jelentősen hozzájárulunk ahhoz, hogy kevesebb maradandó negatív hatás érje a szervezetünket. Ha még legalább ennyi időben a szemeinket is be tudnánk csukni és a légzésünkre figyelni az egy fantasztikus és előre mutató rutin lenne a számunkra, egy igazán hatékony irodai torna. 

Sétáljunk amikor csak lehet, ha nem muszáj, ne szálljunk autóba az 5 percre található bolt kedvéért. Ha egy kicsit távolabb találunk parkolóhelyet ne körözzünk tovább, álljunk ott le, ismersz még hasonló példákat, igaz? 

Hadd mutassunk még egy gyakorlatot a végére, amit rendkívül sokszínűen el tudsz végezni, akár eszköz nélkül is, minden egyes nap a tartásod érdekében és ez az evezés.

A kép forrása: Almásy Csilla – Gerinckoncepció

Fontos az egészséged? Akkor olvasd el ezeket is!