Talpizom torna mesterfokon

“Ne vesszünk el a részletekben!’ - hangzik el sokszor. Edzéseink során jellemzően a nagyobb izmok, izomcsoportok erősítésére, fejlesztésére fókuszálunk, elfeledkezve arról, hogy lapulnak mélyen vagy kevéssé látványos helyen olyan izmok, melyek jól vagy alul működése mindennapjainkat könnyíthetik, vagy nehezíthetik is akár. Ti mennyit foglalkoztok a talpizmokkal?

Nem kevés izom alkotja a talp izomzatát és mégis vajmi keveset foglalkozunk vele, sőt! Számos olyan helyzet, vagy állapot létezik, melyek még inkább gátolják, hogy működésében kiteljesedhessen. Értelmezzük tágabban a torna fogalmát és, hogy mennyi területre kiterjedhet!

  • A nem megfelelő cipő viselete a napunk nagy részében még mindig jobban érintheti a nőket, azt gondolom ennek ellenére mindenki választott már cipőt az esztétikum javára, elviselve cserébe a hordása közbeni kellemetlenségeket.
  • A lúdtalp sem egy kellemes helyzet, ami a hosszanti boltozat süllyedését jelenti, ahogy a harántboltozat süllyedése sem, – pláne hosszútávon – egészségkárosító hatásokkal járhat.
  • A túlsúly, önmagát is magyarázva, túl sok súly ránehezedése, jelen esetben a talp izmaira, ízületeire.
  • A helytelen tartás az egész testre hatással van, görnyedés, aszimmetrikus terhelés, ami szintén fakadhat talpizom gyengeségből is.

A felsorolásból már láthatjuk a súlyát annak, hogy miért nem szabad elhanyagolnunk ezen nagyon jelentős kis izmokat sem, még akkor sem, ha ennek látványos fejlődésétől senki nem fog megdicsérni minket. A boltozatok fenntartása, a bőr feszítése és a talp alátámasztása mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a testünk harmonikusan működhessen.

 

Habár a talptorna és a talpi kötőszövet hengerezése jó döntés, de van egy olyan edzésforma, mely rejtetten, de az egész edzés alatt fokozottan stimulálja a talp izmait is, 25-50 összehúzódással akár másodperceként is. A megnövekedett véráramlásnak köszönhetően, a kötőszövet hamarabb kiereszti a salakanyagokat, ami talpunk esetében is erőteljesebb regenerálódást eredményez. Stabilabb, de ugyanakkor ruganyosabb talpizmainknak köszönhetően járásunkra és tartásunkra egyaránt kivetülő pozitív hatásokkal szembesülhetünk. Mindezt úgy, hogy természetesen nem kell egy egész edzést specifikus talp-gyakorlatoknak szentelnünk, csupán tudatosabban használnunk a talpunkat edzés alatt. Tudod, ez az az érzés, amikor érzed a talpad alatt a talajt, miközben jársz. 🙂 A sokszínű, “alattomosan” is kiválóan fejlesztő edzésforma amit itt utóbb körülírtam pedig nem más mint a power plate edzésmódszere.

 

Minél tudatosabban élünk, annál több káros hatástól mentesíthetjük magunkat. Ha végiggondoljuk a fentebb leírtakat, hogy mennyi feladatot lát el, mennyi kihívást kap nap mint nap a talpunk, érthető gondolat az, hogy a több torna, csak jót tehet neki. Ha pedig ezt úgy is megtehetjük, hogy közben a fenekünk is formálódik, kérdés-e ez még, hogy kipróbáljuk-e?

Mert mozogni, egyszerűen jó!

A képek a LaVita Power Plate és Személyi Edzői Stúdióban készültek.