Funkcionális edzés – ez kell nekem?

A funkció szó a latin functio szóból ered, melynek jelentése: végrehajtás. Ma a funkció szavunk szerepet vagy rendeltetést jelent, melyet megvalósítunk vagy elvégzünk. Milyen lehet egy funkcionális edzés? Mindenképp céllal rendelkező. Felmerülhet, hogy egy hobbi sportoló esetében mi lehet a jó cél? Az biztos, hogy sok más cél mellett képesnek kell lennünk testünk fő funkciójának fenntartására, arra, hogy egészségesen és aktívan működjön.

Honnan jön a funkcionális edzés?

 

A sportorvoslás területéről származnak az első funkcionális gyakorlatok. Az alapgondolat szerint éppen azok a gyakorlatok tartják meg vagy fejlesztik tovább a sportolók egészségét, amelyeket az egészségük helyreállításakor is használtak. Bármennyire nem gondolnánk elsőre, de a sportok között sokkal több a hasonlóság, mint a különbség. Sprint, ütés, ugrás, oldalirányú mozgás rengeteg sportban előfordul, ahogy a core izmok fontossága, megfelelő működése is számos sportban azonos. 

Az evezésen kívül hány sportágat végzünk ülve? Nem sokat, ez is egy jelentős hasonlóság és konklúzió. Igaz az is, hogy merev eszközökkel mesterséges stabilitással sem találsz sportokat ahogy olyat sem, ahol egyidejűleg, izoláltan egyetlen ízületben történik elmozdulás.

 

Funkcionális edzés a hétköznapi embereknél

 

Az előbbi példákat olvasva felmerülhet benned, hogy hiába értesz mindezzel egyet, de számodra nem releváns hiszen neked nincsen sportod, ami meghatározza az életedet. Máshogyan kellene akkor értelmezni a funkcionális edzés fogalmát sportoló és nem sportoló között? Valójában nem, a különbség pontosan az lesz, hogy funkcionális edzést fognak mindketten végezni, csak más funkcióval. Teljesen még ez a kijelentés sem igaz, hiszen nem célod neked is a sérülések elkerülése? Dehogynem, csak vélhetően más sérülésekre van neked esélyed (vagy diszfunkcionális működésekre pl. Helytelen testtartás) és másra egy focistának. Az pedig szintén hasonlóság, hogy a saját testsúlyával, sportolónak és nem sportolónak is meg kell tanulnia jól bánni. 

Guggolás, előrehajlás, tolás, húzás, emelés, kitörés – ezek mind olyan gyakorlatok, mozgás minták, melyek a hétköznapi életben napi szinten előfordulnak. Szükséges, hogy ezeket helyesen tudd kivitelezni azért, hogy a hétköznapi élet azonos mintákat tartalmazó mozgásait gond nélkül elvégezd. 

Mi lesz a te célod, a te edzésed funkciója?

 

Nos, az előbbieken túl neked rengeteg egyéb célod lehet az edzéseddel. Cél lehet:

  • Aktívan jól érezni magadat a bőrödben.
  • Javítani a testtartásodon.
  • Zihálás nélkül felsétálni az 5. emeletre.
  • Fogyás, esztétikailag szebb test elérése.
  • Jó példa mutatása a gyermekeidnek. 

Teljesen hétköznapi példák, nem igaz? És mind mind egy olyan nagyszerű cél, amiért jó választás a funkcionális edzés. 

Egy funkcionális edzésen a test egészét fejleszted, a lehető legtöbb ízületet bevonva minden mozgásba. Fejlődik az egyensúlyod, az erő-állóképességed, javul a mobilitásod. Olyan képességeket fejleszt, melyeket hasznosítani tudsz a hétköznapi életben. 

  • Helyesen fogsz tárgyakat cipelni.
  • Figyelsz a testtartásodra ülőmunka közben vagy legalábbis kevesebb ideig tartod magad helytelenül.
  • Egy megcsúszást, botlást követően képes lehetsz akár egy esést is megakadályozni.

 

A funkcionális edzés nem eszközökről, gyakorlatokról vagy izmokról szól. A funkcionális edzés használhat eszközöket, gyakorlatokat és megdolgoztat izmokat. Ez a mozgásforma maga a teljes kép, a komplexitás annak érdekében, hogy minél kiegyensúlyozottabban, magabiztosabban és persze funkcionálisabban élhess a saját testeddel.

Felhasznált irodalom: Michael Boyle (2020) Funkcionális edzés újratöltve. Jaffa Kiadó,  Budapest.

További írásaink: