5 kérdés a testmozgásról – És csak válaszaid maradnak

Mozogni kell, ebben biztosan már most egyetértünk. De minden jogod és értelmed meg van hozzá, hogy ennyi ne legyen elég: kell. Biztos, hogy egészséges a mozgás? Mindennap kell sportolni? Mindenkinek hasznos a futás? Minden ezekhez hasonló kérdésedre választ kapsz a következő 5 kérdés után. Miért? Mennyit? Milyen gyakran? Mit? Mikor?

A legfontosabb, miért?

Kérdés volt már valaha számodra, hogy az ételt miért megenni szoktuk? Vagy az autónkat miért vezetni? Nos igen, pedig a testünknek is van egy ilyen eredendően egyértelmű funkciója, mégpedig a mozgás. A testünk tud sétálni, futni, kúszni, mászni, gurulni, emelni, guggolni, tartani és még folytathatnánk a listát. Vajon, ha ennyi mindenre képes, kielégítő lehet számára a következő hármas? Ülés, állás, monoton, gépies munkavégzés. Szerintem megvan a válaszod. De mondok mást is. Ha képes lennél 40 km/órás sebességgel futni, hogyan érintene, ha te ennek ellenére csak 5 km/órával sétálhatnál? Mi lenne, ha képes lennél bonyolultabb logikai műveletek kiszámolására, mint a 2×2, mégis ez lenne a legmagasabb rendű feladat, amit megoldhatnál, jó lenne? Számtalan hasonlatot lehetne még hozni, mert azt gondolom ezekkel lehet a legszemléletesebben megérteni, hogy miért is kell mozogni. Értsd meg azt, hogy különböző mennyiségben, formában és minőségben, de kell, mert akkor nem tud téged szolgálni, akkor nem tudod a magadhoz képest legteljesebb életet élni a testedben. Ne ess el ettől a lehetőségtől akkor, ha nem rendelkezel valami olyan testi korláttal, amikor már tényleg nem vagy képes bizonyos dolgok végrehajtására testileg.

 

Mennyit?

Haladjunk az általánosabb válaszoktól. Mindenki annyit mozogjon, amennyit csak tud. Legnagyobb híján mind az időnek vagyunk, ezért is a legnagyobb kedvencem a mindennapi, fizikálisan aktív cselekvések. A szemét levitele, a takarítás, a legközelebbi boltba való gyalogos közlekedés, a kutyasétáltatás, a gyerekekkel való játék, a nyújtózkodás, a nyaktorna tv-nézés közben. Aki nem rendelkezik olyan testi korláttal, amely képtelenné tenné az ilyen jellegű mozgások végrehajtására, annak a mindennapjait minél több ilyen mozgásnak kell tarkítania. És akkor ez az alap. Ezen felül szükséges az is, hogy végezzünk intenzív, megszakítások nélkül legalább 30 percen át tartó testedzéseket is.

Ez tehát:

  • tartson összefüggően legalább 30 percen keresztül
  • ne csak egy pillanatra emelje meg a pulzusunkat, hanem a testedzés alatt állandó jelleggel
  • egy olyan koncentrált, céllal rendelkező időtartam, ami alatt meg szeretnénk dolgoztatni a teljes testünket vagy legalább annak egy nagyobb részét

Heti szinten legalább 3×30 perc testedzésnek bele kell férni az idődbe, gondolj bele 10.080 percünk van egy héten, abból 90 percet rá tudnál erre szánni? Aránytalanul hangzik igen, túl sok mindent szeretnénk ebbe a 10.080 percbe belesűríteni hétről hétre. Épp ezért ne felejtsd szem elől, amivel ezt a részt kezdtem, a mindennapi fizikai aktivitásokat. Nagyon sokat hozzá tehetsz azzal az egészségedhez, közérzetedhez és még az önbecsülésedhez is, ha tisztában vagy azzal, hogy ha nem is testedzés formájában, de mennyire sokat mozogtál már aznap.

Milyen gyakran?

Erre már egy kicsit utaltunk az előző válaszban is. Mozogni amennyit csak lehet. Mindennapi fizikai aktivitások néven emlegettük azokat a tevékenységeket, cselekvéseket, feladatokat, amelyeket a hétköznapjaink és a hétvégéink folyamán is napi szinten elvégzünk. Ezekre folyamatosan szüksége van a testünknek. Ezzel szemben a testedzésre elég, ha minden másnap vagy egy-egy kimerítőbb edzés esetén két napot kihagyva kerítünk újra sort.

Mit?

Többeknek a legfőbb kérdést ez jelenti. Egészségmegőrzés vagy fejlesztés esetén a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt az edzésformát, amit képesek vagyunk élvezni. Bizony. Akik nem hivatásból sportolnak azoknak csak olyan edzésformát szabad választani, amihez van kedvük és illik hozzájuk. Ennek megtalálásához pedig már rengeteg lehetőség áll mindannyiunk előtt még most a karantén idején is. Mi mentén válogassunk?

  • Mennyire legyen dinamikus?
  • Egyedül, csapatban vagy társsal szeretnénk végezni?
  • Milyen közegben szeretnénk sportolni?
  • Mennyire legyen monoton?
  • Szeretnénk, hogy legyen bármi eszközigénye? Netán állattal vagy állatokkal szeretnénk együtt sportolni?

Elkezdett kirajzolódni előtted, hogy mi az, amit szívesen kipróbálnál? Ezek után szerintem pár kattintás a neten, és már szembe is találod magad a választottaddal. Tudd azonban azt, hogy habár bármilyen mozgás jobb a semminél, ez nem igaz a helytelenül végzett, egészségkárosításba hajló mozgásokkal. Ha a választott sportot még sosem űzted vagy technikailag vannak benne nehezen kivitelezhető elemek vagy csak egyszerűen szükséged van arra, hogy kívülről és érkezzen motiváció, vedd igénybe szakember segítségét! Nem fogod megbánni.

Mikor?

Az, hogy kinek mikor jó sportolni egyéni. Ez a bioritmusunkkal nagyban összefüggő kérdés. A pacsirta típusú, koránkelő embernek előnyös reggel sportolni és kora délután. Az éjszakai baglyoknak viszont egyáltalán nem ajánlott reggel edzeni, ezzel szemben késő délután vagy kora este is ideális lehet. Akik pedig se pacsirtának se éjszakai bagolynak nem tartják magukat nekik egy a déli órákban vagy kora esti edzés eshet a legjobban. Mielőtt mondanád, hogy könnyű azt mondani hozzáteszem, a leírtak a legideálisabb esetek és nem az egyetlen opciók amikor edzhetsz. Lehetséges, hogy bármelyik másik idősávban is nagyszerűen tudsz sportolni, sokkal fontosabb az, hogy sportolj, mint az, hogy tartsd ezt az ajánlást. De, ha van rá lehetőséged, azért fogadd meg. ?

Remélem a legtöbb benned motoszkáló kérdésre sikerült választ adnom vagy elindítani egy nagyszerű gondolatmenetet magadban. A legfontosabb az, hogy kikerüljön a testmozgás abból a skatulyából, amelybe anno a kötelező testnevelés óra bekerült: Mindenkinek mozognia kell és ugyanazokat a kötelező felméréseket végrehajtania minimálisan sem differenciált követelményrendszer szerint. De nem így van. Mozogjunk, mert a testünk képes rá, vágyik rá és aktívan használva tud minél tovább és minél magasabb minőségen együttműködni velünk. Ezért.

A mozgásról további írásaink:

Tetszett? Megoszthatod!