Fehérje a táplálkozásban – mennyit, mikor, milyet?

Szerencsére vannak olyan alapgondolatok amik nem változnak például az, hogy a fehérjék elengedhetetlenek szerveztünk hatékony működése szempontjából. Mihez kell fehérje? Szinte mondhatnánk, hogy mindenhez! Izomzat építés, hormon előállítás, enzim képzés, immunrendszer megfelelő működése, regeneráció. Nézzük meg most gyakorlati oldalról, hogy semmi kétséged se maradjon, miért kell optimális mennyiségű fehérjét fogyasztanod!

Fehérje és az izom

Az izomszövetek felépítéséért és karbantartásáért a fehérje felel. Mindenkin van különböző mértékű izomzat az elhízott és a sovány embereken is. Tehát ha te azt mondanád könnyelműen, hogy semmi de semmi izmot nem akarsz magadon növelni, – ami amúgy sem megy ilyen könnyen, ahogy leírtam –  a jelenlegi fenntartásához akkor is szükséged van fehérjére. Nem sportoló embereknél is, akik alatt azokat értem, akik heti max. 1-szer végeznek átmozgató jellegű mozgást (mondjuk egy kiadás séta) 1 gramm fehérje testsúly-kilogrammonként ajánlott.

És hogy mennyi fehérje van a különböző ételekben, alapanyagokban? Átlagosan ezek az értékek a következők 100 grammra vetítve:

  • Húsok 19-24 gr
  • Halak 19-26 gr
  • Tejtermékek 3-14 gr – itt fontos, hogy lásd, hogy a tejben mint fehérjeforrásban összesen 3,4 gr fehérje van 100 ml esetén! A tejet NE hívjuk fehérjeforrásnak!
  • Tojás 13 gr
  • Sajtok 21-27 gr
  • Fehér kenyér 8,3 gr – ezt a példát csak azért hoztam ide, hogy tényleg jól lásd a tej és a joghurt szerepét az étrendedben
  • Zöldségek (főként hüvelyesek) 4-20 gr
  • Szója 45 gr
  • Magvak 18-33 gr

Sokaknak akik korábban nem foglalkoztak a mennyiségekkel, megfoghatatlan lehet ez a 100 gramm. Ha elkezdesz kicsit tudatosabban vásárolni és nézed a csomagolásokon feltüntetett nettó tömeget illetve beszerzel egy kicsi egyszerű konyhai mérleget, néhány hét vagy egy hónap után lesz annyi rutinod, hogy vendégségben, étteremben is nagyjából lásd mi van előtted és mennyi is az annyi. 

 

Fehérjét, de mikor? 

Nem igazán fog meglepni amit írok, de a legjobb az, ha a nap folyamán egyenletesen eloszlatva, akár minden étkezés során. Miért? Mert a bevezetésben is említett folyamatokhoz mind kell fehérje és nem a nap egy adott időpontjában, hanem folyamatosan. Ha reggelizel az egyik legrosszabb döntés a gyerekkori kedvenchez nyúlni, a gabonapehelyhez tejjel, mint kiegyensúlyozott reggeli. Ezzel szemben az egyik legjobb döntés egy tojás-alapú reggeli.

Az edzést követő fél-egy órában jó opció lehet fehérjét fogyasztani, ez a beépülés és a regeneráció szempontjából fontos lehet. Én az edzéseimet követően szinte mindig elfogyasztok egy pohár kollagént.

A fehérje turmixok, kiegészítők terén én azt az elvet vallom, hogy ha nem tudjuk bevinni természetes táplálékból a kellő fehérje mennyiséget, használjuk őket nyugodtan. Nagyon sok márka, típus, összetétel van a piacon, érdemes legalább 2-3-at összehasonlítani mielőtt választasz. Szója- tej- tojás- és növényi fehérjék is vannak a piacon csak, hogy ne legyen egyszerű a döntésed. 🙂

 

Fehérje és a szépség

Az egészség az első, de nem baj, ha a küllem is foglalkoztat. Arra biztosan emlékszel, amikor először mondta az edződ, hogy az ellenállásos edzéstől, azaz a súlyzós edzéstől nem kell félni. Hogy miért? Mert ez nem megy ilyen egyszerűen, mármint az izomtömeg növelés. Kérdezz meg csak egy valakit, akinek ilyen céljai vannak és el fogja neked mesélni. Amiért kell a “szép fogyáshoz” a súlyzós edzés és a fehérje, az a következő. Ahogy csökken a zsírszöveteid mennyisége, – reméljük folyamatosan és egyenletesen – ezzel egy ütemben az izomszöveteid jó lenne, ha kitöltenék a helyét. Habár a striák, a növekedési csíkok jellemzőbben alakulnak ki valamilyen növekedéskor és bizonyos emberekek genetikailag hajlamosabbak rá, ám a súlyzós edzéssel és a megfelelő fehérjét biztosító táplálkozással megelőzheted őket! Vagy enyhíthetsz kialakulásuk mennyiségén.

Keresd a tápanyagban és ne a kalóriában gazdag ételeket! Nézd meg, hogy az optimálisan ajánlottal szemben, te mennyi fehérjét fogyasztasz a mindennapjaid során. Adj esélyt a fehérjéknek a táplálkozásodban, mert csak minőségi változást okozhatnak.

Szeretnél tudatosabb életmódot? Segítünk!