A bőr egészsége – ha nincsen rajtam cellulit akkor egészséges a bőröm?

Tavasszal, nyáron szezonálisan fel szokott merülni a cellulit témája. A kérdések minden évben ugyanazok. Rajtam miért van? Hogyan került oda? Mit tegyek, hogy ne legyen? Egyik kérdésre sem bonyolult a válasz, cserébe ahogy már több más a testünkkel kapcsolatos témában megszokhattuk, a válasz egyénre szabott.

Rajtam miért van?

Nos, ahogy az elhízásnál újra és újra el kell mondanunk, hogy NEM a genetikád miatt vagy elhízva, úgy a cellulitnál ennél erőteljesebben számít az, hogy van-e rá genetikai hajlamod. De kérlek olvass tovább, mert akkor is tehetsz ellene nem keveset, ha erre megvan az említett hajlamod. Amúgy a többségünk jó eséllyel rendelkezik különböző mennyiségű cellulittal. A cellulit az a jelenség, amikor az ételekben található meg nem emészthető méreganyagok felszaporodnak a zsírsejtekben és ahogy a kötőszövetek vastagsága és tónusa csökken, úgy tudnak ezek a zsírsejtek egyre jobban kitüremkedni a bőrön. Jó tudni továbbra is, hogy a cellulit NEM betegség, ellenben a cellulitisszel, ami viszont IGEN.

 

Hogyan került oda?

Sajnos ez igen egyszerű, ahogy fentebb írtam, a zsírsejtekben fel tudnak szaporodni a salakanyagok és ezek a salakanyagok még vizet is tudnak megkötni. Zsírsejtek különböző mennyiségben és méretben mindenkin vannak. Ennek ellenére gyerekeken illetve férfiakon szinte nem is látunk cellulitot, legalábbis 10-20 éve még így volt. Egyáltalán nem esztétikai szempontból nézve sajnos már a serdülőkor előtt álló gyerekeknél is fel lehet fedezni ilyen “cellulitos” területeket és ez már korunk civilizációs problémáinak a következménye. Tehát a cellulit megjelenésének feltételei, hogy legyenek zsírsejtjeink, veszítsen a kötőszövetünk a tónusából, fogyasszunk olyan ételeket, melyeknek bizonyos összetevőit ne tudjuk megemészteni illetve legyen egy lassult nyirokkeringésünk. Jöjjön akkor a lényeg, hiszen mindezek akár teljes körűen is fennállhatnak sokunknál. 

 

Mit tegyek, hogy ne legyen rajtam cellulit? Mit tegyek, hogy kevesebb legyen?

Bőrünk összetevői között két igen fontos fehérje szerepel az elasztin és a kollagén. 25 éves kor felett mindkettő termelése sajnos lelassul. De nem mindegy, hogy milyen mértékben. Életmódunk különböző lépéseivel igen sokat tehetünk azért, hogy a bőrünk minél tovább egészséges, szép és funkcióját képes legyen betölteni. Sorrendiség nélkül a következőket mind megtehetjük:

 • Pótoljuk a kollagént és a C-vitamint belsőleg táplálékkiegészítő formájában. C vitamin KELL a kollagén szintézishez és e mellett azt is fontos tudnod, hogy kollagént külsőleg nem tudsz bevinni!
 • Használjunk heti rendszerrel bőrradírt, hiszen, ha az elhalt hámréteget rendszeresen lefejtjük magunkról, gyorsíthatja a vér- illetve nyirokkeringést.
 • Hidratáld a bőröd kívül és belül egyaránt. Belsőleg természetesen az optimális vízfogyasztást értjük, külsőleg pedig hidratáló, testápoló krémet. Vigyázz azonban ezekkel! Ne higgy vakon a narancsbőr eltüntető csodakrémeknek, mert a narancsbőrt leszedni biztosan nem fogják rólad. 
 • A dohányzás a kollagén és az elasztin termelését is csökkenti, ezt kár is tovább magyarázni. 🙂
 • Bőrünknek segítségére van az állándóság, pláne a már említett két fehérje szűkében. Fontos emiatt is, hogy próbáld tartani a súlyod! Sokat tehetsz az épségéért, ha nem kella folyamatos fel-le ingadozást kezelnie.
  Ha más a helyzet és éppen fogyási szándékaid vannak vagy már közben vagy nagyon fontos, hogy óvatos és megfontolt légy. Ha a bőröd megnyúlt a többlet súly miatt akkor jó eséllyel az zsírszövettel van alulról kipárnázva. Fogyásnál elkezd a zsírszövet összemenni, igyekszik a bőr a megváltozott “méretet” felvenni, ám, ha túl gyorsan fogysz és még mondjuk az izomszövetedből is veszítesz, akkor kvázi ott marad rajtad a korábbi fedőréteged, de az alulról nem lesz kitöltve. És bizony ez lesz az, ami látványba is igazán zavarni fog téged. Például ezért is szokták mondani, hogy ne kardiózz éjjel nappal és ne a legvadabb megszorító diétával ess neki a testsúlyod csökkentésének, hanem fokozatosan vezess be lépéseket a diétádban és válassz olyan edzést, amitől nem fognak szépen leolvadni az izmaid. 
 • A masszázs és az önmasszázs (SMR- hengerezés) is igen jótékonyan fokozza a már emlegetett vér- és nyirokkeringést és ezen kívül a kollagén termelést is fokozhatja.
 • Bizonyos rádiófrekvenciás testkezelések is segíthetnek lokális zsírbontást illetve cellulit csökkentést elindítani, fenntartani.
 • A táplálkozásod sokat nyom a latban. Nem mindegy mit viszel be a szervezetedbe és az sem, hogy mikor és mennyit. Igyekezz minél több fehérjét enni és amennyire lehet redukáld le a cukorbevitelt. 
 • Mozogj, mozogj, mozogj! Nem lehet elégszer mondani, hogy ha inaktív vagy, azzal a tested ellen teszel. Nem tud hatékonyan működni, dolgozni, ha nem használod rendeltetésszerűen. A séta is mozgás és minden számít, még az az 5 perc lépcsőzés is, ami váratlanul megemelte a pulzusodat.
 • Használj fényvédőt ha a napon vagy!!

Szinte minden nőn van cellulit és ez alapján senkinek se ítéld meg az életmódját! Hangsúlyoztuk eleget, hogy a genetikai szabályozottsága magas, mégis egy olyan tünet, ami jelezhet neked életmód beli hibát/hibákat. Nem baj, ha foglalkozol vele és az sem baj, ha esztétikailag zavar. De kezeld a helyén, kezeld megfelelő méretű problémának. Pontosan ezért, mert sokunkat érint, ne hagyd, hogy csodamódszerekkel átverjenek ezt kihasználva. Fogadd meg életmódtippjeinket és jótékony következménye lehet a cellulitod csökkenése is!

Az életmódodért te vagy a felelős