power plate

Power Plate- avagy haladjunk a korral?

Legnehezebb akkor tárgyilagosnak lenni, amikor valami felé tényleg erős kötődésed van, igaz? Na, akkor jöjjön a Power Plate, meglátjuk, sikerül-e az objektivitás.

Nagyon röviden megfogalmazva egy edzésmódszer, amely a teljes test vibrációját alkalmazza. A technológia harmonikus rezgéseket közvetít a testbe, mialatt a testmozgás történik. Ezek a rezgések öntudatlan izomreakciókat váltanak ki, amelyek miatt az izmok másodpercenként több alkalommal képesek összehúzódni, illetve elernyedni.
Fontos ismerni még a működés alapelvét, amihez az erő képletét elő kell vennünk.
F=m*a.
Míg hagyományos edzésekkor a súlyok növelésével szoktuk az erőt növelni, addig a Power Plate esetében a gép a vibrációval, azaz a gyorsulással hat az erő nagyságára.

 

Ha az izmok másodpercenként 25-50 összehúzódásra képesek, szorozzuk meg, hogy már 30 másodperc mozgás, mekkora többletet eredményez a módszer segítségével. A vibrációs edzés alapvetően erőedzés, kiváló utózsírégető hatással rendelkezik.

A vibráció élénkíti a nyirokrendszert, amitől a sejtekben lerakódott káros anyagok, előbb ki tudnak ürülni. Hétköznapi nyelven emiatt van az, hogy könnyebben megszabadulhatunk a narancsbőrtől, ha a módszert használjuk.

 

A vibrációs tréning hatására gyorsul a véráramlás is a testben és több oxigénnel tölti fel a vért a test. Jó tudni, hogy a fokozott folyamatok miatt, még az endorfin-termelődése is intenzívebb, mint a vibráció nélkül.

 

A regenerációs hatását sem szabad kihagynunk a gépnek. Eddig egészséges embereknél kifejtett hatásáról beszéltünk, de még ennél is látványosabb, ha rehabilitációs értékeit említjük. Képzeljük el, ezt a másodpercenkénti 25-50 izomösszehúzódást egy olyan embernél, aki akaratlagosan nehezen mozgatja az izmait, vagy akinek a gépen mozdulatlanul állva is kiemelkedő izomösszehúzódások jönnek létre.  

Erre találod a korábbi #fittudás írásainkat

 

A módszerrel 30 perces edzés ajánlott, ennyi idő alatt, a megfelelő gyakorlatok összeállításával komplex, teljes testet igénybe vevő testedzés állítható össze. Előny az, hogy egy edzésen csak a gép adott, minden más kreativitás az edzőre van bízva, azaz akár minden alkalommal teljes más, változatos edzés állítható össze.

Annyiban mindenképp érdemes haladni a korral, hogy kipróbáljuk.
Az ellenjavallatokról a használat előtt edzői tájékoztatást kapsz, ám javarészt olyan panaszok és betegségek szerepelnek ezen a listán, melyek fennállásakor több egyéb mozgásforma elvégzése sem ajánlott, úgy mint friss műtéti seb, nem beállított magas vérnyomás, trombózis vagy agyi-pacemaker.

Források:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2007/may/05/healthandwellbeing.features3

http://www.power-plate.hu/main.php

Megoszthatod, ha úgy érzed.