Új év, új élet – és még csak február van!

Neked mi az újévi fogadalmad? Sokan ilyenkor elhatározzák, hogy elkezdenek rendszeresen edzeni. Van, akiben ez csak egy fellángolás, a karácsonykor felszaladt kilók eltüntetésére, mások megszeretik azt a mozgásformát, amiben megtalálják önmagukat és kialakul bennük a mozgás iránti vágy, a motiváció, ami ezt követően az élet rendszeres elemévé válik számukra. Nézzük meg, hogy melyek manapság a legnépszerűbb mozgásformák!

Segítek, hogy a neked legmegfelelőbb mozgást találd meg, amihez fontos tudni, hogy hogyan hatnak ezek az ízületekre. Miket vegyetek figyelembe a választáshoz? Milyen esetekben kerüljetek egy-egy sportot?

Mit jó tudni az új sportokról?

Aquaterápia

Ez a vízben végzett mozgásokat foglalja magában. Több formáját különítjük el, ilyen az aquafitness, a relaxációs aquaterápia, az aquawallgyim. Az víz, mint közeg pozitívuma, hogy az ízületi terhelés csökken, ezért a térdízületi kopás esetén rendkívül ajánlottak ezek a sportok. Másik meghatározója, hogy túlsúly esetén az egyik leghatékonyabb mozgás, hiszen ízületi terhelés nélkül lehet erősíteni, állóképességet növelni.

Bikram jóga

Talán az egyik legkedveltebb mozgásforma. A sport különlegessége, hogy 40 fokos teremben végzik a gyakorlatokat. 90 perces edzés, ami 26 egymásra épülő gyakorlatból és 2 légzőgyakorlatból áll. A specialitása, hogy a magas hőmérséklet hatására az ízületek és izmok rugalmassá válnak, ami lecsökkenti a sérülések kockázatát. Ez a sport nem ajánlott azoknak, akik ízületi-, izomgyulladással, derékfájással küzdenek.

bodyART

Leginkább a jógából ismert elemeket tartalmazza, ötvözve a gyógytorna, balett gyakorlataival és a speciális légzéstechnikával. Fokozott terhelés mellett segít a helyes technikai végrehajtásban. Erősíti a gerinc körüli izmokat, javítja a testtartást, állóképességet, mellőzve a statikus pozíciókat. Igen ajánlott hát-, derék problémák gyógyulását követően.

BOSU tréning

A bosu egy instabil felületű, félgömb alakú eszköz. Elsősorban a dinamikus egyensúlyozást erősíti, mely kombinálható az aerobikkal, pilatesszel, jógával. Az instabilitás elősegíti az ízületek, szalagok, izmok erősítését, stabilitásuk fejlesztését. Nagy jelentősége van ennek a mozgásnak egy szalagsérülés után.

Cross training

Többféle sport mozgásait tartalmazza. Főként fekvőtámaszok, guggolások, húzódzkodások kombinációja. Döntően saját testsúlyos edzések, minimális eszközigénnyel. Nem egyes izomcsoportok edzését emeli ki, hanem az egész testre fejti ki hatását. Kifejezetten intenzív munka, növeli az állóképességet, erő-állóképességet. Hosszú edzéskihagyás után először általános erőnlétet kell fejleszteni, utána lehet ezt a mozgásformát választani.

Deepwork

Ez egy összetett funkcionális tréning, ami a test alapos átmozgatása mellett nagy hangsúlyt fektet a nyújtásra is. Dinamikus, saját testsúlyos edzés, amely a gerinc stabilizáló izmait veszi igénybe. Nem kellően megerősített izmok hiányában deréktáji fájdalom jelentkezhet ennél a mozgásformánál.

Gymnastick

A gyakorlatokat egy rugalmas ellenállással végzik, ami bot és gumikötél ötvözete. Komplex mozgássorokat tartalmaz. Kondíciófejlesztésre alkalmas sport, ami leginkább a felső és alsó végtagokat erősíti. Az elasztikus eszköznek köszönhető, hogy minimális az ízületet érő erőhatás.

Hot iron

Ez egy súlyzórúddal végzett edzésforma, mely során az erő és az állóképesség fejleszthető a leginkább. Közepes intenzitás mellett történik a gyakorlatvégrehajtás. Fokozatosság elve fontos a túlterhelés elkerülése érdekében. Nem javasolt gerincferdülés esetén.

 

Melyiket választod?

Természetesen a teljesség igénye nélkül mutattam be az egyes sportágakat, de talán napjainkban ezek a legújabbak, legfelkapottabbak. Következőkben részletesebben is megismerkedhettek ezekkel a mozgásformákkal. Addig is próbáljátok ki, válasszatok, szeressétek meg!

Mozgásformát ajánlani mindig tudunk:

Oszd meg másokkal is!