Tabata-módszer: egy új csillag

E heti szemlélendőnk a Tabata edzésmódszer. Olyannyira hatásosnak ígérkezik, hogy ez az írás is adózik a legfőbb elveinek. Röviden, de nagyon hatékonyan.

Egy 1996-ban publikált tanulmány a módszer alapja, melyet a névadó Izumi Tabata és kollégái végeztek el. Röviden, japán gyorskorcsolyázókból alkottak két csapatot. Az egyik csapat mérsékelt, de hosszabb ideig tartó munkavégzésre volt beosztva, a másik pedig egy 4 perces intervallizált munkavégzésre. Ez a 4 perc 20 másodperc maximum intenzitású, 10 másodperc pihenő szakaszokból állt, a kombinációt nyolcszor ismételve. A tanulmány végeztével érdekes tapasztalattal gyarapodtak, a rövidebb, de intervallizált programot végzőknek mind az aerob mint az anaerob kapacitásuk megnőtt.

A módszer maga

A Tabata az intervall módszerek egyik legnépszerűbb fajtája. Precízen értelmezve a módszer úgy szól, hogy 4 perc munkavégzés, amely a fent említett 20-10 arányban oszlik el végig. 20 másodperc ebből nagyon intenzív, 10 másodperc pedig a pihenés ideje. Egyéb specifikációt nem tartalmaz a módszer, azaz, hogy milyen izomcsoportra dolgozunk benne, milyen eszközökkel ez ránk van hagyva. Természetesen, ha az ismétlésszámba vagy az ismétlések idejében módosítunk, ugyanúgy kaphatunk egy jó kis intervall edzést, de szőrös szívvel azt már nem így hívjuk, hanem megmaradunk szimplán az intervall jelzőnél.

Nem saját véleményt mondok el azzal, hogy keménynek és hatásosnak címkézem a módszert, hiszen ha mindenkit a saját maximumával mérünk, akkor ebből más nem jöhet ki.
Amiről viszont kíváncsi lennék a véleményekre a magyarázatokkal együtt, – mert erről nekem is megvan a sajátom-, hogy egy kezdő “sportolónak” ajánlott-e a módszer?

Forrás: 

http://www.tabatatraining.com/