Saját testsúlyos edzés – bárhol, bármikor

Edzenél, de nem szeretsz konditerembe járni? Úgy érzed, a súlyzók és a gépek nem a Te világod? Akkor most jól figyelj, mert mindenre van megoldás. Nem lehet kifogás a termektől való ódzkodás, és az eszközök iránti bizalmatlanság. Legyen a saját tested a társad és egyben az eszközöd is, próbáld ki a saját testsúlyos edzést!

Többé nem kifogás az eszközigény

Ha saját testsúlyos edzésről beszélünk, kicsit mélyebbre kell ásni a húzódzkodásnál, vagy a fekvőtámaszoknál. Ugyan a legfőbb elemei valóban ezek, kiegészülve a tolódzkodással, guggolással és ezek millió és egy féle változatával, a lényeg mégis a saját testünk mesteri használatában rejlik. Számos edzésforma alkalmaz saját testsúlyos elemeket, meglehetősen nagy sikerrel. Ennek oka, hogy kortól, nemtől függetlenül alkalmazható, személyre szabható, amivel könnyebben megelőzhető a túlterhelésből fakadó sérülés. Bárhol, bármikor alkalmazható, minimális helyigényű, emellett pénztárca barát, hiszen nem szükséges súlyos összegekért mindenféle, gyakran szükségtelen kiegészítőt vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy általuk változatosabbá tehetjük az edzéseinket, minden csupán a kreativitásunkon múlik. Különböző technikák elsajátításával egy adott gyakorlatot többféleképpen elvégezhetünk, sőt, még nehezíthetjük, vagy akár könnyíthetjük is, változatlanul eszközök használata nélkül. Ha már belevetjük magunkat a saját testsúlyos edzésbe, akkor érdemes kihasználni annak minél több előnyét, például a helyszínt tekintve is. Tegyük fel magunknak a kérdést, hol edzenénk szívesebben a zsúfolt konditeremben, vagy a Margit sziget fáinak árnyéka alatt? Ha elutazunk nyaralni, szívesebben választanánk-e a tengerpartot, mint a szálloda többé vagy leginkább kevésbé felszerelt fitnesz részlegét. A saját testsúlyos edzéssel minderre lehetőségünk nyílik, és pont ez az, ami olyan különlegessé teszi.

Keresd a közösséged

A saját testsúlyos edzés- szakmai nyelven calisthenics- az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Olyannyira, hogy már külön műfajként is könnyedén megállja a helyét, sőt, követői egyre nagyobb számban hoznak létre különböző csoportokat. A calisthenics lehetőséget ad mindenki számára, hogy megtanuljon bánni saját testével olyannyira, hogy sikeresen fejleszteni is tudja. Képes közösségeket formálni, hiszen mi más hozhat jobban embereket össze, mint a közös sport szeretete. Nem húz korlátokat semmilyen területen, legyen szó helyről, időről, vagy emberről. Mint a legtöbb sport, edzésmódszer esetében, a saját testsúlyos edzés elemeit is el kell sajátítani ahhoz, hogy szabályos gyakorlatokat lehessen kivitelezni, ez idő és kitartás. Azonban mindössze ennyi kell ahhoz, hogy az edzésünket új, izgalmasabb, kevésbé korlátolt alapokra helyezzük, amiért ráadásul még a pénztárcánk is hálás lesz. Eddz a szabadban, eddz extrém helyeken, bárhol és bármikor!

 

Megéri “jól sportolni”. Olvass még a témáról bővebben cikkeinkben!