Mindörökké aerobic

Létezik ma még olyan ember, aki sosem aerobic-ozott? Biztosan kevesen vannak, ők is inkább a férfiak közül. Bocsánat a feltételezésért. De azt tudjuk, hogy valójában mi is az az aerobic, mint mozgásforma?

Meg fogsz lepődni, de nem, nem Jane Fonda találta fel az aerobic-ot. A 60’as évek végén a NASA űrhajósainak lett a módszer kidolgozva, fizikai állapotuk javítása érdekében. Olyan módszert szerettek volna kidolgozni, mely nem csak az izmokra, hanem a keringési rendszerre is jótékony hatással van.  Egy relatív tág halmaz, ami magába foglal minden olyan gyakorlatot, ami nagy izomcsoportokat dolgoztat meg ritmusosan, ismétléseket alkalmazva. Maga az aerobic szó jelentése,  “oxigén jelenléte”.

Bármikor

Meglepő módon az első évtizedekben, nagyon sok olyan gyakorlatot tartalmazott a mozgásforma, amely kifejezetten ízületeket károsító volt. Jellemző volt akkor is, ami napjainkban, hogy az aerobic népszerűségének köszönhetően nagyon sokan oktatónak álltak és kártékony gyakorlatokat végeztettek el az emberekkel.

Bárhol

Visszatérve Jane Fondára, szintén párhuzam napjainkkal az, hogy az otthon, közönség nélkül végezhető mozgássorok népszerűségnek örvendenek. Az edző jelenléte adhat plusz motivációt, segít és javít a gyakorlatok kivitelezésében, így akinek nincsen nagy mozgástudata, mindenképp ajánlott edzőhöz fordulni. Ám valljuk be, van, hogy nem fér bele az oda-vissza út az edzőhöz, edzőterembe, de azért érezzük igényét, hogy átmozgatnánk a testünket. Emiatt is egy nagyon hasznos lehetőség az otthon végezhető aerobic.

Bárkinek

Önmagában már ritkábban használjuk ezt a mozgásformát, hiszen annyi alfaja jelent meg, hogy szükséges hozzátennünk a “specifikációját” ahhoz, hogy megtudjuk, milyen aerobic-ról is beszélünk. Sokszor a jellemzően használt eszköz adja a megnevezést, van, hogy az edzés jellemző dinamikája, de az is lehet, hogy az edzés speciális célja, mint például a tartásjavítás, vagy az alakformálás. Nagyon sok óratípus ügyel a speciálisabb igényekre, úgy, mint ízületi panaszokra, vagy akár megváltozott körülményekre, mint a várandósság.

Bárhogyan

Kimondható szerintem, hogy aki nem talál magának való aerobic irányzatot az vagy nem szeret zenére dolgozni vagy nem szeret csoportban dolgozni vagy volt korábban egy túl meghatározó rossz élménye a témához kapcsolódóan. Az aerobic bármilyen egyedi formát is fog felvenni a jövőben, bárhogyan is modernizálva vagy digitalizálva lesz, jó alapokon nyugszik, bátran és jó szívvel használható, frissítő mozgásforma. Ha valakinek az aerobic jelenti magát a mozgást, már nem lehet rossz helyzetbe. Már ha gyakorlatban is alkalmazza.

Források:
http://tamop412a.ttk.pte.hu/TSI/Muller%20Anetta-Racz%20Ildiko%20-%20Aerobic%20es%20fitnesz%20iranyzatok/aerobik.html#d5e73

https://fitness2000.hu/tudomany-es-egeszseg-az-aerobic-tortenete/