Tavaszi tekergés két keréken – bicikli, te örökzöld!

Lassan elrakhatjuk a szekrénybe a kabátot és helyette felcsatolhatjuk a bukósisakot. Végre megérkezett a tavasz, itt az idő, hogy mi is felfrissüljünk. Jó idő, friss levegő és egy bicikli, nem is kell több.

60 perc tekerés hatásai

A rendszeres kerékpározás pozitívan hat egész szervezetünkre:

 • fejleszti a koordinációt
 • javítja az oxigén felvevő képességet
 • segíti a szív és érrendszer egészségének megőrzését
 • fokozza az ízületi folyadék termelését
 • csökkenti a derék, a térd és a boka fájdalmait
 • erősíti a láb és csípő izmait
 • pörgeti az anyagcserét
 • elősegíti a fogyást
 • segít a cukorbetegség, az elhízás és az érelmeszesedéssel szemben

Az első 10 percben felgyorsul a keringés, emelkedik a pulzus. A szimpatikus idegrendszer veszi át a szerepet, vagyis a szervezet folyamatos készenléti állapotban van. Az izmok bemelegednek, felkészülnek a terhelésre. 20 perc elteltével beindulnak a boldogsághormonok. Az edzettek ennyi idő után kezdik élvezni a mozgást. Az endorfin termelés miatt moltiváltabbak lesznek. Ekkor kezdődik az izzadás, a test hűtése, ami a méreganyagok távozását segíti. 40 perc elteltével elkezdődik a zsírégetés, illetve a láb izmaiban elkezd felszaporodni a tejsav. Egy óra után már az idegek elfáradnak, a szervezet az energiát a zsírsejtekből nyeri. Végül felfrissülten, boldogsághormonnal telítve szállhatunk le a kerékpárról.

Melyik útvonalat válasszuk?

A főváros rengeteg lehetőséget kínál, amit két keréken érdemes kipróbálni. Alábbiakban néhány tippet, ötletet adok, amiből tudtok válogatni, ha egy kellemes napot szeretnétek aktívan eltölteni a szabadban.

 1. Kopaszi-gát: A Rákóczi híd budai hídfőjénél fekvő Kopaszi-gát ideális egy délutáni kerekezésre, piknikkel egybekötve.
 2. Naplás-tó: A Szilas-patak menti bringaút a város zajától távol, sík terepen vezet végig minket. A bevállalósabbaknak megéri végig menni egészen a Naplás-tóig, ahol biztos, hogy mindenki kikapcsolódhat.
 3. Lupa-tó: A Római-parttól jó pár kilométer megtétele után felfedezhetünk egy eldugott kincset, egy igazi homokos tengerpartot, ahol megpihenve a nagy melegben még a lábunkat is belelógathatjuk a vízbe.

Elő a garázsból a biciklit és irány a választott útvonal! Termelődjön a sok-sok boldogsághormon!

Kezdj el mozogni, nincs mire várnod tovább:

Menj ki a szabadba, de előbb oszd meg cikkünket!