Dikul torna

Krónikus derék- vagy nyakfájdalommal küzdesz? Az orvosok sem tudnak bíztatót mondani? Szeretnél újra teljes értékű életet élni? Szeretnél újra mozogni, sportolni? Akkor ismerd meg Valentin Dikul edzésprogramját, ami megváltoztatja az emberek életét, ahogyan egykor a saját magáét is.

Valentin Dikul cirkuszi tornász és a vázizomrendszeri betegségek rehabilitációs központjának vezetője. Egy előadás alkalmával a tartógerenda eltört és a tornász 10 métert zuhant. Az orvosok azt mondták, hogy többé nem tud majd lábra állni. Dikul nem adta fel és elkezdett magától edzeni, először felsőtestét erősítette, majd a lebénult alsó végtagjait edzette. Kötelet erősített a lábára, azzal húzta úgy, hogy ellensúlyt hozott létre nehezékekkel. A saját készítésű kondícionális gépekkel nem csak, hogy újra tudta használni a lábát, hanem visszatért a cirkuszba és a világ egyik legerősebb embere lett. A saját rehabilitációs módszerével a gerincbetegek segítésében nagy szerepet játszik.

A Dikul torna

Bár Valentin Dikul súlyos sérülésből küzdötte vissza magát, a gerincferdülés, osteochondrosis vagy a csigolyaközti porckorong süllyedés, mely gyakori gyerekek és felnőttek körében is, óriási nehézségeket, fájdalmakat tudnak okozni, melyek ezzel a módszerrel leküzdhetőek.

Csináljunk egy gyakorlatsort!

A gyakorlatok eltérőek lehetnek, melyek az egészségi állapottól, elváltozástól függenek. Az alábbiakban olyan egyszerű feladatokat írok le, melyeket a hátfájdalommal szenvedők tudnak végezni.

  1.  Hanyatt fekvésbe le, nyújtsd oldalsó középtartásba a karodat, tenyérrel a talaj felé! Fordítsd a csípődet jobbra, húzd fel derékszögbe a bal térdedet a talajon! A hátad, vállad, lábaid maradjanak a talajon! Tartsd meg ezt a helyzetet 5mp-ig, majd fordulj vissza kiindulóhelyzetbe és végezd el ellentétesen is!
  2. Hanyatt fekvésbe le, nyisd a lábad csípőszéles terpeszbe! Keresztezd a karodat a mellkasodon! Medence és lábemelés nélkül fordítsd a bal válladat jobbra! Tartsd meg ezt a helyzetet 5mp-ig, majd fordulj vissza kiindulóhelyzetbe és végezd ellenkezőleg is!
  3. A kiindulóhelyzet megegyezik az 1. feladatéval. Anélkül, hogy a karod, fejed felemelkedne, nyújtott lábaidat hajlítsd a talajon jobbra amennyire csak tudod! Tartsd meg ezt a helyzetet 5mp-ig, majd emeld vissza a lábaidat kiindulóhelyzetbe és végezd ellenkezőleg is!
  4. A kiindulóhelyzet megegyezik a 2. feladatéval. Anélkül, hogy a lábak, vagy a medence felemelkedne, hajlítsd a törzsedet jobbra a talajon. Tartsd meg ezt a helyzetet 5mp-ig, majd emelkedj vissza kiindulóhelyzetbe és végezd ellenkezőleg is!
  5. Zárt állás, karok a test mellett. Térdhajlítással egyidőben döntsd előre a törzsedet, ameddig egyenesen tudod tartani, úgy, hogy a karok végig a törzs mellett maradjanak! Tekintet a talaj felé néz. Tartsd meg ezt a helyzetet 5mp-ig!

Heti 3x napi 5-10 perc tornával jelentős eredményeket lehet elérni. Természetesen ez sem versenylovaglás, ne akarjunk egy hét után csodát kapni, de a rendszeres és kitartó munkával az egészséget, fájdalommentes életet el lehet érni.

A legfontosabb Valentin Dikul szerint:

  • Hinni kell benne, hogy meg tudod csinálni
  • Nem szabad túlerőltetni, fokozatosság betartása
  • Figyelj a testedre!
  • Kitartás, nyugalom, stresszmentes környezet, lelki és fizikai egyensúly

Ezek után miért ne hinnénk el az artista szavait, aki bár kerekesszékbe kényszerült, mégis sikerült felállnia, megváltoztatva az életét. Hidd el, hogy ez nem humbug, vágj bele most egy jobb és egészségesebb életért!

Érdekelnek még más módszerek is a #fittudás rovatunkból?

Hadd olvassa el más is, köszi!