Kettlebell- súlyzó füllel, vagy jóval több annál?

“Ágyúgolyó fogantyúval,” ez lenne az a már néhány éve elismerésnek örvendő eszköz, amelyet a legtöbben úgy ismernek kettlebell, megint mások pedig mint girja. Felmerül a kérdés, miben tud ez többet, mint a hasonló súlyt képviselő súlyzó? Nézzük meg!

Az eszköz Oroszországból származik, egy öntöttvas súly. Az eredeti elnevezése girja, hajdanán a takarmány mérése során alkalmazták, mint ellensúly. Annak ellenére, hogy már századokkal korábban is használták az eszközt, igazán néhány éve futott be, egy bizonyos  Pavel Tsatsouline-nek köszönhetően. A fő kérdés pedig továbbra is megmaradt, mitől más a kettlebell, mint egy hagyományos súlyzó?

 

Máshol van a súlypontja, mint a hagyományos verzióinak. Súlyzóknál a fogantyúra, a kettlebell esetén pedig a gömbtest közepére esik. Ennél fogva már az alapvető megtartásához is koordinációra van szükségünk, míg ezt a másik eszköz esetében nem mondhatjuk el. Több izomcsoportot képes átdolgoztatni ezáltal, mint a hagyományos megfelelője. A legelterjedtebb verziói a 12, 16, 24 és 32 kg-osak, de persze több más kategóriában is találkozhatunk velük, egészen a legkisebbekig.

 

Maga az, hogy az eszköz köré egy módszer lett építve, azt hangsúlyozza leginkább, hogy tudnunk kell hogyan használjuk, hiszen, mint minden mást, ezt is lehet rosszul csinálni. Sőt. Nagyobb súlyt véve példaként, már az eszköz felvétele és letétele sem mindenki számára egyértelmű vagy magától értetődő.

Érdekelnek más módszerek is? 

 

 

Feladatokat tekintve sokszínűen használható, mind aerob, mint anaerob edzés végezhető vele. Zsírégetés és erő-állóképesség fejlesztés is elérhető a megfelelő gyakorlatsor összeállításával. Sokrétű használatát az is bizonyítja, hogy nem csak önmagában, hanem más eszközökkel kombinációban is használható vagy csak egy néhány perces erősítésre a kardió edzésünket követően.

 

Semmi esetre se használjuk azonban felelőtlenül! Ha nincs sok éves rutinunk, nincs erős testtudatunk, kérjünk segítséget, mert a rossz használattal csak veszíteni lehet. Egy próbát mindenképp ér, menjetek swingeljetek egyet!

Források:

https://emelj.com/a-kettlebell-t%C3%A9nyleg-csodafegyver-e816dce6e7c9

Ha tetszett, ajánld másnak is!