Táplálékkiegészítő – kell ez nekem?

Biztos Te is találkoztál már azzal a jelenséggel, amikor valaki edzés előtt, alatt és után különböző bogyókkal, porokkal vagy löttyökkel tömi magát, pedig fogalma sincsen róla, mit miért szed. Csak szedi, mert kell. Nos, nincs vele egyedül, ugyanis a táplálékkiegészítőt használók többsége nem felkészült azok hatásával, működésével kapcsolatban. Ezzel nincs is semmi gond, nem lehet mindenki profi táplálkozási szakértő, viszont van néhány dolog, amit nem árt, ha tudunk a táplálékkiegészítők alkalmazása esetén.

ÓVATOSAN A PÖRGETŐKKEL

Edzés előtt sokan használnak valamilyen koffein vagy taurin tartalmú pörgetőt. Ezek rendszerint meg is teszik a hatásukat, elűzik a fáradtságot, szó szerint superman erejével ajándékoznak meg. Érdemes azonban vigyázni velük, ugyanis a vérnyomásra gyakorolt erőteljes hatásuk miatt akár rosszullétet is okozhatnak. Súlyzós edzés esetén alapvetően nagy a kockázata a vérnyomás emelkedésének, amit súlyosbít a konditermekben lévő meleg és levegőtlenség. Mindez tetézve egy jó adag koffeinnel nagy megterhelést jelent a szívünknek, ezért bánjunk óvatosan a pörgetéssel.

AZ ELMARADHATATLAN L-KARNITIN

Igen nagy divatja lett az utóbbi időben az L-karnitin tartalmú italok, ampullák, vagy kapszulák fogyasztásának. Legtöbbször edzés előtt, vagy edzés után fogyasztják a fitnesz szerelmesei, de vajon tudják-e, mire való? A legelterjedtebb álláspont az L-karnitin zsírégető hatásáról szól, ám ez ebben a formában nem igaz. Ugyan az L-karnitin a zsírsejtek mobilizálását, energiaként való alkalmazását segíti elő, de ez nem jelenti azt, hogy fogyasztószer lenne. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy segítené a súlyvesztést, így tehát mint zsírégető, egyelőre csak placebo. Az L-karnitin a szervezetben természetes módon is termelődő aminosav, pótlására veleszületett rendellenesség, vagy egyes gyógyszerek tartós szedése során van szükség. Ismert azonban szív- és érrendszer védő, koleszterinszintet kordában tartó, az erek egészségét védő hatása, így szedése hasznos lehet, de nem zsírégetés céljából.

BCAA- AMIT VALÓBAN ÉRDEMES ALKALMAZNI

A BCAA egy összefoglaló név, ami elágazó láncú aminosavakat, név szerint leucint, izoleucint és valint jelent. Ezek az aminosavak a máj kikerülésével képesek felszívódni, és amikor szükséges energiát szolgáltatni. Alapvetően az edzés során a szervezet szénhidrát raktárai fedezik a szükséges energiamennyiséget, ám ezek a raktárak végesek. Amikor kiürülnek, a szervezet más energiaforrást keres a munka fedezésére, amire kiválóan alkalmasak ezek az aminosavak. Végeredményben energiát nyer a szervezet anélkül, hogy a saját izomfehérjét bontott volna meg a cél elérése érdekében. Ha csak egy táplálék kiegészítőt szedsz az edzésed folyamán, akkor az ez legyen. Kapható por, folyadék vagy akár kapszula formájában is. Többféle ízben és kiszerelésben is elérhető, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb állót.

GLUTAMIN- A NAGY KÉRDŐJEL

A glutamin szintén egy aminosav, amelynek előállítására szervezetünk is képes. Kulcsfontosságú szerepe van az immunrendszer támogatásában, az emésztési folyamatok szabályozásában, a bélrendszer egészségében, valamint a fehérjeszintézisben. Utóbbi hatása okán került rá a sporttáplálkozásban alkalmazott táplálékkiegészítők térképére, gondolván, hogy a szintézis által segíti az izomépítést is. Nos, a rossz hír az, hogy a tudomány jelen állása szerint még nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy segítené az izomépítést, így jelenleg egy nagy kérdőjelet képez, mint táplálékkiegészítő.

SHAKE IT!

Nincs is jobb, mint egy fárasztó edzés után egy mennyei protein turmix. Fontos, hogy edzés után fogyasszuk, ne előtte és semmiképpen sem közben. Egy-egy étkezés részeként, vagy akár este lefekvés előtt fogyasztva is javasolt, de vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba. Ha túl sok fehérjét fogyasztunk, azzal ártunk a vesénknek, ezért napi 2, maximum 3 adagnál többet ne fogyasszunk. A piac kínálata széles, folyamatosan bővülő. Számos ízesítésben kapható tejsavó, vagy marhafehérje, esetleg növényi alapú borsó, szója, vagy rizsfehérje. Legyél ínyenc, édesszájú, esetleg kevésbé édes íz rajongó, vegán, allergiás vagy intoleranciával élő, biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb proteint. Ha szeretnél az éjszakai izomépülésről is gondoskodni, akkor válaszd a kazeint, amit lassú felszívódása miatt érdemes este fogyasztani. Ha szereted az újításokat készíts zabkását, palacsintát vagy pudingot proteinpor használatával, vagy fogyaszd egyszerűen önmagában, turmix formájában. Érdemes ilyenkor vízzel fogyasztani, ugyanis a tej némileg lassítja a protein felszívódását, ami edzést követően nem a legszerencsésebb.

Most, hogy megismerkedtél a legelterjedtebb táplálékkiegészítők csapatával, irány edzeni, hiszen mindez önmagában haszontalan, ha nem kíséri rendszeres edzés és kiegyensúlyozott táplálkozás.

Imádunk a táplálkozásról elmélkedni, már ezidáig is többször megtettük. Ami még jobb, mi sem értünk mindenben egyet, így izgalmasabb.Olvass el párat belőlük újra!