Ketogén étrend – zsír be szénhidrát ki

Másfél éve már írtam egy rövid összefoglalót a ketogén étrendről ám újra a szemem elé került az utóbbi hónapokban, szerencsére. Tanulság ez saját példán is, hogy nem mindegy, hogy honnan szerzed az információidat, nem mindegy, hogy milyen kutatásokat mutatnak fel az információid forrásai és bizony nagyon érdekes az is, hogy akik más elveket vallanak, milyen alapon tagadják meg ezeket vagy utasítják el.

Mi az a ketogén diéta?

A ketogén diéta egy magas zsír, megfelelő mennyiségű fehérje (testsúly kilogrammonként egy gramm) és nagyon alacsony szénhidrát bevitelű étrend. 

 • 5-10% szénhidrát
 • 20-25% fehérje
 • 70-75% zsír

Az étrend célja az, hogy a szervezet a szénhidrát helyett a zsírt használja energiaforrásként. Mivel ilyen alacsony a szénhidrát bevitel, – általában 20-30 gramm – a zsírsavak oxidációján keresztül fog az energiatermelés megvalósulni, amelynek a melléktermékei a ketontestek. Ezek a ketontestek pedig testünk számára energiaiként szolgálhatnak ebben az esetben. Nagyon fontos, hogy az itt leírtak csakis komplexen érvényesek. Az ilyen magas zsírbevitelnek mindenképp radikálisan alacsony szénhidrát-bevitellel kell társulnia, illetve a napi 50 grammos szénhidrát bevitelt sem haladhatjuk meg (élsportolók kivételt képezhetnek) hiszen kieshetünk a ketózis állapotából ami az egész étrendnek a lényege. Ez egy kiskapu mentes étrend. 

 

Ketogén történet

Bár korunk egyik legfőbb civilizációs betegségével szemben, az elhízással eredményesen veszi fel a harcot az étrend, mégsem nevezhetjük újkeletűnek. 

Ha igazán régre akarunk visszanyúlni, már Hippokratész is írt elő éhezést epilepsziás rohamra gyanakodva.
1924-ben Dr. Otto Wartburg fiziológiai Nobel-díjat kapott azért, mert rájött, hogy a rákos sejteknek más anyagcsere energiája van az egészséges sejtekhez képest.

Miért érdekes most ez? A rákos sejteknél hiányzik az anyagcsere rugalmassság, hogy zsírokat használjanak fel, ezért kénytelenek a glükózt használni, ami sokkal kevésbé hatékony energiaszolgáltató.

Az 1920-as évektől kezdve epilepsziás betegek kezelésében a mai napig használják a módszert, ha beírod a keresőbe a ketogén szót, a tartalom nagyjából fele ezzel kapcsolatos lesz. 

Miért jó a ketogén módszer?

A fogyókúrás célokkal kezdem, de remélem tovább is olvasol. Fentebb már írtam, hogy zsírégetéssel nyer energiát a szervezet, hiszen a cukrot nem tudja tovább energiává alakítani. Ezzel együtt a szervezetedben felhalmozódott felesleges víz is távozik. 

Természetes, nem feldolgozott, tápanyagban dús ételeket fogsz fogyasztani. Ez egy olyan nyereség, ami szerintem még a fogyásnál is fontosabb. 

A béláteresztéssel szemben a leghatékonyabb módszer. 

A vércukorszinted javulni fog, az inzulinrezisztenciád pedig csökkenni. 

Az étrenden belül különböző eljárásokat ismerünk, amelyek céltól vagy az azt alkamazó személytől függően a következők:

 • Ciklikus ketogén diéta – Példaképpen heti egy napon van szénhidrátbevitel, de nagyjából a kalóribevitel azonos a többi nappal. Ilyenkor sem változnak jelentősen az arányok!
 • Szezonális ketogén diéta – Nevéből adódóan a nyári hónapokban a diéta részben felfüggesztésre kerül.
 • Célzott ketogén diéta – Sportolóknál használatos, nagyobb terhelés előtt 25-50 gramm szénhidrátot kapnak.
 • Természetes ketogén diéta – a ketogén diétás alapelvek mellett a paleo alapelvek is érvényesülnek.
 • Terápiás ketogén diéta – Egészségügyi okok esetén minden esetben folyamatos szakértői felügyelettel.

Forrás: Ketogén diéta – miért érdemes követnem – Lakatos Péter

 

Ellenvetések

Nem teljes a kép, ha nem teszek ezekről is említést. Amik felmerülnek az étrenddel kapcsolatban:

 • Kevesebb izomtömeg – az étrendben beviszed a testsúlyodnak megfelelő fehérje mennyiséget, így én nem értek egyet az alábbi állítással, de vannak akik találtak ezt alátámasztó kutatásokat
 • Keto nátha – hányinger, fejfájás, rosszullét felmerülhet az adaptáció során. A keto nátha mint ellenvetés már egy téves megállapításból indul ki, miszerint ez az étrend egy rövidtávú előnyökkel járó módszer. A teljes adaptáció heteket, de akár hónapokat is igénybe vehet, hiszen ez egy hosszú távú előnyökkel járó folyamat, ezért sem egy helytálló ellenvetés, szerintem.
 • Kellemetlen szájszag – a ketonok a testből a lehelet útján is távoznak.
 • Vitamin és ásványi anyag hiány az étrendből hiányzó elégséges zöldség- és gyümölcs bevitel miatt.   
 • Veszélyeztetett terhesség és rendszertelen menstruációs ciklus – várandós kismamáknak az étrend nem ajánlott vagy az folyamatos orvosi felügyelettel végezhető. 
 • Székrekedés.

Forrás: A ketogén diéta hátrányai

Valószínűleg olyan táplálkozási módszert sosem fogsz találni, amivel mindenki egyetért. Nem irigyellek. Folyamatosan fejlődő tudományág ez is, ezt el kell fogadni. Ahogy azt is, hogy nincsen mindenki számára megfelelő módszer. Amibe neked bele kell fektetned az energiát az az, hogy megválogatod az információ-forrásaidat és jó okkal hiszed el, amit írnak. Azért pedig nem vagy hibás, ha ma elhiszel valamit, amiről fél év múlva megbizonyosodsz, hogy hülyeség/elavult volt. A mi másfél évvel ezelőtti, a módszerről szóló írásunk is “fejlődött”. Azt jelenti csupán, hogy érdemes volt a terület számodra, hogy energiát fektess bele és fejlődik a szemléleted.

 

Én innen is tájékozódtam (Forrás): 

Ketogén1

Ketogén2

Ketogén3

Korábbi írásaink: