Stabilitás, helyes testtartás és kockás has – íme a core training

Gondoltad volna, hogy az edzés a testtartásod szempontjából is fontos? A stabilitásért, a hát, a gerinc és a csípő megfelelő helyzetéért, meghatározott izmok felelnek. Ezek edzése különösen fontos, hiszen az edzés többi eleme a helyes tartásra és a stabilitásra épül. Jó hír, hogy egy szuper edzésformának köszönhetően Te is tehetsz ezek fejlesztéséért.

Itt az ideje, hogy kicsit másként nézz a hasizmok edzésére. A hasizmok edzése ugyanis nem csupán a kockás hasra vágyók számára fontos. A testtartástól kezdve a gyakorlatok helyes kivitelezéséig a megfelelő hasűri nyomáson át alapvetően fontos a CORE izmok megfelelő edzettsége. A hétköznapi életben végzett ülőmunka, a nem megfelelő testhelyzet tartós felvétele, egyes gyakorlatok helytelen kivitelezése könnyen vezethet enyhe vagy akár súlyos tartáshibákhoz, melyeknek egyik leggyakoribb oka a CORE izmok gyengesége. Érdemes tehát a hasizmok erősítésére minden alkalommal időt szakítani akár az edzés előtt, akár levezetésképpen.

 

De mik is ezek tulajdonképpen?

A CORE izmok elnevezés egészen pontosan egy izomcsoportot jelent. A core latin szó, melynek magyar megfelelője a mag. Tehát mindennek az alapja, a kiindulópont. Az ide tartozó izmok fejlettsége kulcsfontosságú, hiszen meghatározó szerepet játszanak a testtartásban, ami edzés során minden gyakorlat helyes kivitelezésének meghatározó eleme.

A CORE izmok közé tartoznak a medencefenék izmai, a rekeszizom, a sokbahasadt izom, a ferde és a haránt hasizom, valamint a gerincfeszítő izmok. Segédizomként ide sorolható még a csuklyás izom, a nagy farizom, és a széles hátizom is.

 

CORE a lelke mindennek

Ahogy említettük a CORE izmok legfontosabb szerepe a helyes testtartásban van, képesek ugyanis a törzs teljes hosszának stabilizálására. Emellett számos egyéb feladatot látnak el, mint a megfelelő hasűri nyomás biztosítása, a medence és a bordák egymáshoz való helyzetének fenntartása, végtagmozgások során a törzs elmozdulásának gátlása, valamint a hasprés dinamikus végrehajtásának biztosítása.

 

CORE edzés- kinek hasznos?

A CORE izmok edzése kivétel nélkül mindenki számára fontos és szükséges.
Azoknak, akik

  • rendszeresen edzenek a helyes testtartás,a gyakorlatok megfelelő kivitelezése miatt,
  • sportolóknak,
  • testépítőknek, akik nagy súlyokkal dolgoznak,
  • a sérülések elkerülése végett,
  • valamint a hétköznapok emberének, akik idejük nagy részét az asztalnál, a számítógép előtt ülve töltik az esetleges tartáshibák elkerülése, javítása érdekében lényeges.

 

Teszteld magad!

Hogyan tudod ellenőrizni a CORE izmok fejlettségét? Az úgynevezett CORE- teszt lehet ebben segítségedre, melynek alapja a szabályos PLANK helyzet. Szabályos PLANK során alkartámaszban helyezkedünk el, az alkarok párhuzamosak, a fej a törzs természetes meghosszabbítása legyen. A lapockát szorítsuk le, próbáljuk lefelé a farizom felé húzni. A köldököt húzzuk minél beljebb, így a CORE izmok megfelelő feszességűek lesznek. A lábunkat nyújtsuk ki, feszítsük meg a combizmot és a farizmot, a csípőt tartsuk minél alacsonyabban. Ezt a helyzetet tartsuk meg 30 másodpercig. Ezután nyújtsuk előre a fül mellé a bal, majd a jobb karunkat 20-20 másodpercig. Ezt kövesse a bal, majd a jobb láb emelése és kitartása szintén 20-20 másodpercig. Végül ellentétes kar és láb emelése következik, oldalanként 20 másodpercig, zárásként pedig 30 másodperc PLANK alaphelyzet megtartására van szükség. A 3 perces teszt során észrevehető tartáshibákból, mint az oldalra dőlés, csípő elfordítása vagy a fej előre esése, következtethetünk az esetlegesen gyengébb, erősítendő izmokra. A teszt elvégzése során érdemes egy edzővel konzultálni.

 

Hogyan erősíthetem a CORE izmokat?

A CORE izmok erősítésére legalkalmasabb a szabályos PLANK, illetve annak további bővített, nehezített változatai. Fontos, hogy először statikus, tehát mozgás nélküli gyakorlatokkal végezzünk izomfeszítéseket. Ezt követhetik a dinamikus gyakorlatok, mint a hasprés, az ellenoldali kar- láb érintés, vagy akár a lábemelés. Hasznos lehet még gumikötél, fitlabda, valamint kisebb súlyok használata.

A legfontosabb azonban a rendszeresség. A CORE izmokra történő odafigyelés, azok rendszeres edzése nagyban segítheti a gyakorlatok megfelelő kivitelezését az edzés során, valamint a helyes testtartás megőrzését a mindennapok során.

Ragadj meg egy szőnyeget, és már kezdheted is!

Ajánlunk néhány étkezési módszert is:

Oszd meg mással is, köszi!