Vegán étkezés: az életmód, amit egyre könnyebb betartani

A címben nem véletlenül tüntettem fel a vegán mellett az étkezést és az életmódot, hiszen ami első lépésként az evéssel indul, az idővel beleépül a mindennapjainkba. Több módon is lehet valaki vegán, és habár a szabályrendszere szigorúnak hangzik, mostanság az elhatározás mellett már az éttermek is segítenek abban, hogy könnyebben betartható legyen.

Ha az edukációs részét nézzük, a veganizmus mindenféle állati eredetű étel és termék (ruházat, szórakozás, higiéniai szerek) használatának, fogyasztásának a mellőzését jelenti. Vegánnak hívjuk azt, aki ilyen életmódot folytat. A vegánok nem mindig ugyanolyan megfontolásból kezdenek bele a húsmentes életbe, hiszen léteznek az étrendi vegánok (akik az étkezésükből kihagyják a húst és az állati eredetű ételeket), az etikai vegánok (akik nem csak az étrendjüket, de az életfilozófiájukat is eszerint változtatják), a környezetvédelmi vegánok (ők ellenzik az állatok mindennemű kizsákmányolását), valamint a vallási vegánok (akik a hitrendszerükből kifolyólag döntöttek emellett az életmód mellett). Az alapvető kapocs mindegyikük között, hogy az étkezésük által megkíméljék az állatokat a szenvedéstől, és tiszteletben tartsák őket, az élethez való jogukat. Egy kicsi mellékág a nyers vegánoké, akik nem csak az állati eredetű, de a főtt ételt is kizárják a menüjükből, és csak gyümölcs alapú étkezést folytatnak.

Vannak hátulütői

Az egyre inkább feltörekvő veganizmus kapcsán már szinte naponta jelennek meg kutatási eredmények, amikben többféle aspektusból is vizsgálják az étrendet. Az eredmények alapján az egyébként magas rost, magnézium, folsav, C- és E-vitamin, vastartalmú vegán növényi étrendből többnyire hiányzik a B12-vitamin. A kutatók többször is felhívták erre a figyelmet, valamint arra, hogy a fogyasztók rendeszeresen szedjenek – nem állatokon tesztelt – táplálékkiegészítőket is, hogy húsmentes életmóduk mellett egyensúlyban tartsák a szervezetüket.

A vegán életmód alapjai.

Mit ehet egy vegán?

Semmi állati eredetű ételt, egyeseknek még a mézzel kapcsolatban is fenntartásaik vannak. Ezzel szemben minden növényi alapú étel vegánnak számít: a falafel, a hummusz, a rizs, a bab, a vegán kínai sült zöldség, a szejtán, a tofu és minden hüvelyes. Egy vegán tejpótlóként szójatejet fogyaszt, tojás helyett tojáshelyettesítőket, őrölt lenmagot, burgonyapürét használ. Habár elsőre nem hangozhat túl változatosnak, de a piacok és bioboltok kínálatában megtalálható húspótlókból és az interneten található receptekből színes, vitamindús, finom ételeket lehet összehozni.

Amire egy vegánnak figyelnie kell

A vitamin – és energiabevitelük miatt a vegánoknak különösen oda kell figyelniük arra, hogy a jó minőségű növényi alapanyagok csak termelőtől, bio környezetből származzanak, kezeletlenek legyenek, ezért érdemes mindig idényzöldséget – és gyümölcsöt választaniuk. A folyamatos omega-3 pótlás érdekében pedig a magvak mellett különféle olajokkal (tökmag, olíva stb.) érdemes kísérletezni. Vegánnak lenni nem nehéz, hasonló utat jársz be, mint az edzés esetében: meg kell tenni a kezdő lépéseket és pár dolgot át kell alakítani a fejben – vagy épp a bevásárlókosárban –, ha ez megtörtént, működni fog.