5:2, időszakos böjt minden héten, újra meg újra

Időszakos böjt, erről már többször, többféleképpen hallottunk. Érkezett egy olyan diéta, az 5:2, mely két böjt napot ír elő minden héten, a fennmaradó ötben pedig a szokásos életmód követésére biztat. A diéta alapjául az szolgálhatott, hogy időszakos koplalás korábban is, már a jégkorszak folyamán is előfordult az emlősök életében. Egy újabb diéta, amely olyan időkbe nyúlna vissza, melynek életformáját már hírből sem követjük?

A diéta úgy működik, hogy heti két napon,- amit javasolnak, hogy jellemzően ugyanazon két nap legyen- a megszokott kalóriamennyiség 25%-át fogyaszd el, a hét többi napján pedig úgy táplálkozz, ahogyan szoktál. A javasolt két nap is meg van a módszerhez, hétfő és csütörtök. Hétfő azért, mert hétvégén jellemzően eltérünk a megszokottól, csütörtök azért, mert már a péntek is hétvégének számít.

Úgy tartják, hogy abban a két napban, amikor a minimális kalória-bevitelen vagy, ezt a minimálisat, jóformán bármiből beviheted, de természetesen a sok zöldség kevés hússal vagy tojással lekísérve lenne a tökéletes.

A diétát egészséges emberek számára ajánlják, kivételt csak a gyermekek és a terhes nők képeznek.

Több kutatást is végeztek a diétával kapcsolatban,-ezeknek a cikk végén található linkeken utána olvashatsz- a hatékonyabb zsírégetést, súlyvesztést és az anyagcsere nagyfokú pörgetését bizonyítják.

Kérdés az, teljesen objektívnek maradva, hogy nem csak nagyfokú tudatosság mellett, fenntartható ez az étrend?
Fontosabb kérdés ennél a módszer szelídebb változata/ gondolata. Ezzel is zárnám a módszerről való elgondolkodást.
Kiegyensúlyozott nem attól lesz egy módszer, hogy ha egyszer túl eszem magam, máskor kevesebbet viszek be? Nem a kilengések egyensúlyba tételéből alakul ki aztán végül az egyensúly?

Forrás:
https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a19484670/5-2-diet-intermittent-fasting/
https://hvg.hu/plazs/20140204_Feladta_az_ujevi_fogadalmat_itt_egy_ujabb
https://www.healthline.com/nutrition/the-5-2-diet-guide#section2