A feledhetetlen Atkins

Meglepődnék, ha lenne olyan olvasó, aki még soha, semmit nem hallott Atkins úrról és az ő módszeréről. Ígértük, tárgyilagosak leszünk, érkezzen az Atkins módszer röviden, lényegre törően és objektíven.

A hivatalos nevén Atkins Táplálkozási Szemlélet 1972-ben került fel a diéták csillagai közé és azóta is tartja bérelt helyét. Az úr merész látásmódot közvetített akkoriban, hiszen épp a zsír volt az uralkodó „főgonosz”, ő pedig belengette a szénhidrát a „főellenség” elméletét. Alacsony szénhidráttartalmú diétáját egy korábban írt tanulmányból alapozta. Módszere a ketózis elnevezésű folyamaton alapszik, miszerint alacsony inzulinszint esetén (amit a jelentős szénhidrátmegvonás eredményez) a szervezet az elraktározott testzsírhoz nyúl, mint energiaforrás.

A módszer négy szakaszból áll, a fő eltérés a szakaszok között, a megengedett bevihető szénhidrát mennyiségén van. A brutálisan alacsony napi 20! grammtól kezdve folyamatosan halad felfelé. A fázisok sorrendben: bevezetés, folyamatos fogyás, előkészítő megőrzés, élethosszig tartó megőrzés. Az elnevezések azt gondolom asszociatívak, a számokba itt nem is mennék bele, – akit érdekel úgyis utánaolvas- az élethosszig tartható életmód kialakítása a végcél, a módszer alapján.

Hatásairól több értekezés is született. Olvasni arról is, hogy csökkenti az LDL koleszterin szintjét és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, ugyanakkor a vesékre és a májra gyakorolt negatív hatásáról is. Nincsen diéta hátulütő nélkül, ezt gondolom sejtettük eddig is. A hozzá kapcsolódó véleményeket pedig igazán keresni sem kell az interneten, szerintem bőven mondhatjuk azt, hogy mindkét csoport jelentősen képviseli önmagát.

Részrehajlás nélkül, zárásnak annyit mindenképp elmondhatok, hogy jó gondolat, megfontolandó ötlet, ebben a módszerben is található.
Források:
https://uk.atkins.com/why-atkins/the-reasons/

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131107-fogyjunk-sok-zsirral-etrend-az-atkins-dietahoz.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Atkins-di%C3%A9ta

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/cikkek/atkins-dieta_aldas_vagy_atok/20040220151514?autorefreshed=1