He’e nalu – a szörfözés hawaiiul, avagy kelj fel és evezz!

Megjött a nyár, egyre inkább vágyunk a vízre. Egy hosszú hétvége a Balatonon, vagy nyaralás a tengerparton. Mit is vigyünk magunkkal? Stand up paddle, mit is jelent ez az angol kifejezés? Egy új őrület a vízen, szörfözéshez hasonló izgalmas sport, amihez nem kell profinak lenni, hogy űzni tudjuk.

A SUP-hoz két eszköz szükséges, egy szörfdeszkához hasonló, kicsit nagyobb board és egy speciális evező. Ehhez a sporthoz nincs szükség nagy hullámokra, síkvizen állni rajta és evezni sokszor izgalmasabb, így a Balaton is kitűnő helyszíne lehet az új sportőrületnek.

Univerzális vízi sport:

  • a sikerélmény garantált
  • minimális fizikai igénybevétel és némi egyensúly szükséges
  • bármilyen nyílt vízen használható
  • vízibicikli, csónak, kenu helyett
  • egyszerre meditatív és stresszoldó

Tünékeny hóbort?

Hazánkban eddig alig használták ki a benne rejlő lehetőségeket, míg tőlünk nyugatabbra már évtizedek óda hódít ez a sport. Mint a szörf, ez is Hawaii szigetéről indult el. Az 1940-es évektől tett szert a világhírnévre, amikor waikiki szörfoktatók deszkákon állva és evezve figyelték és tanították diákjaikat. Ma már komoly sup versenyeket is rendeznek, de a kikapcsolódás, alternatív városnézés, jógázás, horgászat élménye miatt vonzza a nagyobb tömegeket. Velencében egyre többen választják városfelfedezésre ezt az eszközt a gondola helyett.

Ha vásárlásra adjuk a fejünket

Ma már rengeteg stílus, anyag és deszkaméret közül választhatunk. Valljuk be, hogy sokszor az ár a kiindulópont, ami ez esetben 100 ezer forintnál kezdődik és határ a csillagos ég. A hagyományos deszkák mellett érdemes hátizsákban is elférő felfújható műanyag deszkák között is válogatni, mert ennek csak előnyei vannak. Szakemberek segítségével bárki könnyedén megtalálhatja a számára legmegfelelőbb SUP-ot, de előtte érdemes bérelni és kipróbálni több típust is. A választás során fontos tényező, hogy mi a cél, versenyzés, túra, gyermek, tandem, szabadidő.

Bár nem kíméli a pénztárcát, de a víz és a szörfözők szerelmeseinek rendkívül ajánlott és érdemes beruházni rá. Nem is kell ennél több, nyár, meleg, vízpar és a SUP.

Ajánlunk még mást is:

Oszd meg, ha tetszett!