Segítség, bevizesedtem!

Van az az érzés tudod, amikor felkelsz és máris látod a combjaidon, hogy tegnap este bizony egy pohárral többet ittál a kelleténél. Megesik. Azt remélem mára tudod, hogy nem egy este alatt hízol el, de valószínűleg még kettő alatt sem. Van az a rosszalkodás viszont, aminek igenis már másnap lehet küllemben is és testérzetben is igen rossz hatása, ez pedig a vizesedés.

A vizesedésről röviden

Amikor a szervezet a szövetekben, üregekben, a szervek és a bőr között megtartja és felhalmozza a felesleges vizet, vizesedésről beszélünk. Fontos már itt elmondanunk, hogy a vizesedés nem egy általános panasz és különböző módokon, területeken és mértékben jelenhet meg testünkön. Erőteljesen duzzadt, vizes pl. ödémás láb esetén fordulj orvoshoz, mert tanácsaink nem ilyenfokú vizesedés ellen nyújtanak tanácsot.

Mi okozhatja?

  • Elsőként a túl sok só bevitelét kell említenünk. Itt nem csak arról van szó, hogy valaki erőteljesen fűszerez, hanem arról, hogy a só akárcsak a cukor is rengeteg rejtett helyen előfordulhat, pl. a készételekben. A nátrium megköti a vizet és segít felhalmozni azt, sajnos ez a képlet ennyire egyszerű.
  • Az ülő- mozgásszegény életmód is támogatja, hogy vizesedjünk. Szintén könnyen érthető az ok, a testünk fizikailag inaktív, a véráramlás pedig ilyenkor értelemszerűen lassabb, minek is pörögne fel, ha egész nap csak ücsörgünk, így van? A hosszabb utazások alkalmával is biztosan éreztünk már olyat, mintha a végtagjaink elgémberedtek volna és nehezebbek lennének mint korábban. Igen, a vizesedés ilyen alkalmakkor is bekövetkezhet.
  • Bizonyos gyógyszerek is elősegítik azt, hogy a testünk inkább megtartja a feleslegessé vált vizet. Ilyenek bizonyos antidepresszánsok, bétablokkolók, vérnyomáscsökkentők, nem-szteroid gyulladáscsökkentők. Jobb, ha ezekkel tisztában vagy és a másnaposságot sem automatikusan egy aszpirinnel kezeled le.
  • A nagyon szoros ruhák viselete is kiválthatja a problémát. Elszorítod vagy jelentősen lassítod a  keringést és már a vizesedés meg is jelent.

Egy apró trükkel bármikor instant ellenőrizheted, hogy a husibbnak tűnő combodon vajon a vizesedés vagy a hízás látható-e. Tudd, hogy a zsírszövet keményebb, a víz pedig puhább, így, ha összecsippented vagy megnyomod a problémás területet egyből világossá válhat. A bevizesedett területen ilyenkor pár másodpercig még a kis halványpiros ujjlenyomatod is látszódhat. Neki ne állj minden nap észnélkül csipkedni és nyomkodni a bőrödet, de néha napján tényleg megnyugtathat ez a tudat.

Na és akkor mit tegyünk ellene?

  1. Legelőször is kezeljük helyén, ne pánikoljunk, mert biztosan lesz még olyan az életünkben, hogy bevizesedünk.
  2. Mindig tartsuk hidratálva a szervezetünket. A bevizesedés legnagyobb mumusa maga a víz.
  3. Ha tehetjük, minél kevesebb ideig legyünk fizikailag inaktívak. Hosszú ülésből ahányszor csak tudunk keljünk fel és mozgassuk át magunkat, ahogy órákig tartó vezetést is érdemes a saját érdekünkben bizonyos időközönként megszakítani egy kis mozgásért cserébe.
  4. Bánjunk csínján a magas sótartalmú ételek bevitelével, hiszen mégegyszer, a túl sok só lassítja a vesék működését és az bizony nem jó nekünk!
  5. Vigyázzunk a vízhajtó hatású italokkal is. Az egy dolog, hogy a koffein hajtja a vizet, de ha túl szomjassá tesszük a szervezet, utána azonnal megköti a felesleges folyadékot amivel találkozik. Ahogy vigyázzunk az alkohollal is, megvonja a vizet a szervezettől és ahogy egyre dehidratáltabbá válunk így lehetünk egyre vizesebbek is. Ha bennünk van a buli, tartsuk meg legalább a következőt, egy pohár alkoholt mindig egy pohár víz követ.

 

A terhességhez és menstruációhoz kötődő vizesedésre most nem tértünk ki, a hormonok ingadozása is egy faktor, ami kiválthat folyadékvisszatartást.

Ha vizesedést tapasztalsz ne aggódj, gondold végig az azt megelőző napodat, napjaidat és ha azt érzed tettél azért, hogy most épp vizesedsz, na akkor tegyél is ellene, hogy másnap már ne így legyen.

Ezeket olvastad már?

Tetszett? Akkor oszd meg!