Olvasói levél – Egy 72 kilogrammos fogyás hosszú útjának története

Molnár Edina olvasónk egy embernyi mennyiségű súlyt adott le az elmúlt években. Habár olykor vissza is szedte a leadott kilókat, végül csak ő jött ki győztesen a helyzetből. A cikkből kiderül hogy csinálta!

„Kisgyerekkorom óta súlyproblémákkal küszködtem, sosem voltam vékony, ahogy nőttem, a kilók is úgy szaladtak fel rám. Rengeteg fogyókúrás módszert kipróbáltam, akaratom is volt hozzájuk, olykor lement néhány kiló, de miután abbahagytam őket, a kilók visszajöttek, sőt, még több is rakódott rám. Előfordult, hogy 2 hétig csak 100%-os, saját kezűleg facsart gyümölcsleveket ittam, de az eredmény ugyanaz lett. Egyszer csak felkaptam a fejem, amikor a mérleg 143 kg-ot mutatott. 2011-ben elkezdtem egy önsanyargató diétát, elhagytam a kenyeret, a lisztet, a cukrot, szinte csak húson és zöldségféléken éltem, az kőkemény 1 év volt. Le is adtam nagyjából 40 kilót, ezután visszaálltam a rendes étkezési formára, mínusz 30 kilót sikerült is megtartanom úgy, hogy mellette persze edzettem, kézilabdáztam.

De még így is sokat mutatott a mérleg, úgy 113 kg-ot,

de valahogy ez időszak alatt sem érdekelt annyira, hogy tovább folytassam a folyamatot, a sok csúfolás ellenére sem érdekelt hogy nézek ki, na jó, valamilyen szinten igen, de annyira nem, hogy ezért még több áldozatot hozzak. 2016 augusztusában, munka közben kipattant a fejemből, hogy én bizony elkezdem az életmódváltást, ekkor ismerkedtem meg a szénhidrátszegény diétával, de rájöttem, hogy ez hosszútávon úgy nem működik, ha mindent megvonok a szervezetemtől.”

Akkor és most

„Tudtam már akkor is, hogy teljes életmódváltás kell, el kell felejtenem a cukrot, helyette természetes édesítőszert használnom, el kell felejtenem mindenféle fehér lisztes dolgot (a krumplit és a rizst is), csak szénhidrátcsökkentett, fehérjében és rostban gazdag, magas tápértékkel rendelkező termékeket vásároltam. Akkor fejben elhatároztam, hogy ezt megteszem és lesz, ami lesz. Mikor belevágtam, nem görcsöltem semmin, egyszerűen csak mentem előre és betartottam minden szabályt, emellett elkezdtem úszni és konditerembe járni. 4 hónap után már csak 93 kg-ot mutatott a mérleg, de még ekkor sem voltam elégedett. Közben mindig az volt a fejemben, hogy ne lemondásként kezeljem és éljem meg a dolgokat, hanem befektetésként, ami idővel megtérül! Beleszerettem ebbe az életmódba, de ez időszak alatt megtapasztalhattam azt is, hogy mennyi rosszindulatú ember van, és sokan támogatás helyett a negatív megjegyzéseikkel akartak eltántorítani. Tudtam jól, hogy valójában irigyek és ez még jobban vitt előre!”

Edina teljesen átalakította az étkezési szokásait.

“2017 végére sikerült újabb 22 kilót leadnom, ekkor már 71 kg-ot mutatott a mérleg, emellett a vérnyomásom is helyrejött. Már csak egyetlen egy dolog volt hátra: a 72 kg-os fogyást követően a hasamon megmaradt kötényszerű bőrfelesleg plasztikai eltávolítása, amire már a folyamato közben is tudatosan készültem. Találtam egy kiváló orvost, aki a vizsgálat során megállapította, hogy „kifogytam” a bőröm alatt lévő zsírt. 2018 januárjában megtörtént a műtét, gyönyörű lett a hasam, és most teljesült be igazán a fogyókúrám. Akkora boldogság számomra, hogy amikor belenézek a tükörbe, nem egy elhízott lányt látok, hanem egy személyt, akiről egykoron csak álmodtam. Az elmúlt 15 hónapban leadott 42 kg, és a teljes életmódváltás ellenére, egy percig sem fordult meg a fejemben, hogy feladom. Ha belegondolok, egy embernyi súlyt fogytam, és kevesebb kiló vagyok, mint amennyit leadtam. A családom és a barátaim végig támogattak, sokat köszönhetek nekik. Emellett rengeteg üzenetet és dicséretet kapok, ami nagyon jól esik.”

A fogyókúra eredménye szemmel látható.

Mi a tanulság?

„A legfontosabb dolgok mindig fejben dőlnek el, ha elhatározod, hogy véghezviszed, bármibe is kerül, sikerülni fog! Nagyon fontos, hogy ne görcsölj, amikor megáll a fogyás, csak folytasd és lesz az eredménye. A felszedett kilók sem 1-2 hét alatt jöttek fel, akkor miért várod, hogy ilyen hamar le is menjenek? A magam részéről továbbra is folytatom az életmódot, mellette dolgozom, sportolok, de figyelnem kell, ahogy eddig is. Egyél jól, legyél jól, a kitartás eredménye pedig az lesz, amikor az álom valósággá válik!”

Neked is van egy hasonló történeted, sikersztorid? Küldd el képekkel együtt a [email protected]!