Figyeld a címkét: ezt jelentik valójában a csokipapír értékei

Mi számít egy adagnak? Mekkora az egység és az egy egység? Mennyit kell bizonyos ételekből, tápanyagokból fogyasztani? A sokakat foglalkoztató kérdésekre most itt a válasz!

Eszembe jut a gimnazista korszakom, amikor elkezdett úgy igazán érdekelni a táplálkozás világa, azon túl is a kalóriák és azok számolgatása. Akkor még semmilyen egyéb tápanyag mennyiségét nem követtem nyomon, csak azt, hogy mennyi kalória van bennük. Ha az akkori énemet akarnám jellemezni, akár használhatnánk a kalóriamegszállott titulust is. Pedig, ma már tudom, hogy a kalóriák csak kis tündérek, akik éjjel bemásznak a szekrényünkbe és átvarrják a ruháinkat, hogy mindig kisebbek legyenek.

Viccet félretéve, fontosak a kalóriák, mint a fitletters egykori kalóriamegszállottja, úgy vélem, hogy tisztában kell lennünk az egészséges életmód lényegével. Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) az, amely ételeink és italaink csomagolásán megtalálható és abban segítene, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást megtervezzük. Az INBÉ egy felnőtt ember napi energia-, cukor-, zsír-, telített zsírsav- és nátrium szükségletét mutatja meg, de fontos azért tudni, hogy egy átlagos testtömegű, aktív felnőtt nő értékét veszi alapul. Mindezek alapján az ajánlás megmondja, hogy egy felnőtt napi energia szükséglete 2000 kilokalória:

90 gramm cukor (ami alatt nem a finomított, kristálycukorból való energianyerést értik), 70 gramm zsír (20 gramm a telített zsírokból) és 2,4 gramm nátrium, ami 6 gramm sónak felel meg. Ezek irányadó értékek, jó őket szem előtt tartani, de hangsúlyozandó, hogy nem célértéket képviselnek.

Kezdjünk el tudatos csokievőkké válni!

Ha valaki mindezeket korábban sosem kísérte figyelemmel, elsőre azt elvárni igencsak sokkoló lenne, hogy minden csomagolt ételt és italt – köztük a csokit is – innentől alaposan pásztázzon át. Túl nagy ugrás és változás, de kis lépésekkel kezdve hamar el lehetne jutni a teljes tudatosságig. Ha ez a helyzet áll fenn, jó taktikának tartanám elsőre az energiaszükségletet és a cukorbevitelt kiválasztani, aztán ha mindezek már nagyságrendileg rögzültek a tudatunkban, újabb kettőt hozzá kapcsolni és elkezdeni azokat is figyelni.

Fentebb már említettem, hogy az INBÉ milyen átlagértéket képvisel. Egyszer kell csak kiszámolnunk egyéni energiaszükségletünket és utána használhatjuk, mint saját irányadónkat. A legmegbízhatóbban ezt a képletet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) honlapján érhetjük el.

Most világosodtam meg arról, hogy lehetetlen ezt a témát átfogóan egyetlen írással elintézni, hiszen megannyi, a hétköznapokban használt alapfogalomig el sem jutottam el, mint például a napi folyadékbevitel mennyisége és fontossága, valamint ugyanez az érték a fehérjékkel kapcsolatosan. Legyen az egyezség a következő: a fent leírtakat mindenki elkezdi beépíteni a mindennapjaiba tudatosan, odafigyelve. Mire ezt megtettétek és begyakoroltátok, én érkezem a további figyelemreméltó információkkal. Áll az alku?