Életmódváltás könnyedén 6 apró trükkel

Jellemző hiba, hogy mindent akarunk, méghozzá egyszerre és azonnal. A modern, rohanó tempóban rendelkeznünk kell gyors feladat- és problémamegoldó készséggel, hiszen az életmódváltás területén ennek ellenkezője tarthatatlan, én azt vallom. Íme, a fitletters.hu 6 apró trükkje, amelyeket fokozatosan bevezetve észrevétlenül juthatunk el az életmódváltáshoz.

A könnyebbség érdekében az étkezéseidnél használj kisebb evő-és mérőeszközöket!

Sokunkban még mindig ott lakozik az intelem, miszerint amit kiszedtünk a tányérunkra, azt el is kell fogyasztanunk. Habár nem értek ezzel egyet, de a kisebb eszközökre cserélést jó trükknek tartom. Kis kanál helyett kávéskanál, nagyobb tányér helyett kisebb, az óriás bögre helyett a klasszikus 2,5 decis. Hagyjuk ebben becsapni magunkat, és megláthatjuk, hogy igenis, a kevesebb is elég lehet.

Szállj le pár megállóval korábban, vagy parkolj pár utcával távolabb!

A séta igenis egy jelentős fizikai aktivitás, pláne, ha rendszeres. Gondolja át mindenki a jellemző kifogásait és tegye a szívére a kezét. Napi 10-15 perc testmozgás, amit a fent említett taktikával érhetünk el, tényleg nem fér bele a szoros és sűrű napirendünkbe? Aki nemmel válaszolt, nyugodtan keressen meg.

Fél óra várakozás és egy pohár víz elfogyasztása az esedékes étkezés előtt!

A javaslat természetesen azoknak szól, akik nem biztosak éhségük biológiai mivoltában. Rendszerben van az életünk, órához kötött étkezésekkel, mégis azt mondom, az egyik legnagyobb kár abból származhat, ha elkezdünk merő rutinból étkezni. Ha ezt napról napra elkövetjük, akkor az életmódunkat onnantól fogva rossz szokásokkal tarkítjuk.

Az étkezés előtt egy pohár vízzel csillapíthatóbb az étvágy.

Az életmódváltás érdekében a vacsoránál már ne repetázz!

Az első pontban azt javasoltam, csökkentsük az egységeket, mert a kevesebb is elég lehet. Ennek ellenére biztos, hogy lesz olyan, amikor határozottan érezzük: még mindig éhesek vagyunk és repetázni fogunk. Annyira viszont tudatossá kell válnunk, hogy tudjuk, mi a vacsora funkciója az életünkben és onnan szinte teljesen le lehet építeni a repetázgatás fogalmát.

Szokj le egy „rosszaságodról”!

Már nem vagyok híve az aszkétizmusnak, annak, hogy mindenről mondjuk le, amit szeretünk, ha az nem egészséges. A legfontosabb tanulnivalónk, hogy első körben egészségtelen mértékek vannak és csak utána beszélünk egészségtelen ételekről. Ennek ellenére, ha szeretjük a cukrozott gyümölcsleveket, a süteményeket, a chipseket és a csokit is, nem kell túl sokáig gondolkodnunk azon, hogy rendszeres fogyasztásuk mit eredményzhet. Egy rosszaságunkról igenis szokjunk le, vagy váltsuk át egy egészséges alternatívára (pl. natúr, préselt gyümölcslé), vagy távolítsuk el a rendszeresen fogyasztom listáról, hiszen egy egészségtelen bázisra nem lehet építeni.

Ne egyél meg olyat, amit egyáltalán nem kívánsz!

Első ránézésre talán furcsállhatod a helyét a listán, pedig mindenképp ott kell lennie. Mit várhatunk el a szervezetünktől akkor, ha olyan étellel tápláljuk, amelyet egy porcikája sem kíván, csak mi éppen azt tituláljuk egészségesnek? Semmi értelme egy olyan egészségbázist kialakítanunk, amely teli van olyan ételekkel, amiket sosem kívánunk meg. Tele vagyunk érdekes, izgalmas étkezési- és étel ötletekkel, éppen ezért szigorúan nem javaslom, hogy olyat fogyasszunk, ami nem esik jól a lelkünknek, ugyanis az a testünknek sem fog.

Korábban már írtunk pár jótanácsot a diétád érdekében, de ha bűnözni akarsz, előbb gondolkozz el azon, hogy miért kerültél bele a diéta spirálba.

Ha tetszett a cikk, és az ismerőseidnek is jól jöhetnek az ilyen jellegű tanácsok, oszd meg a írást!