Most alkalmazkodjunk

Akárhogy is nézzük, még egy hónapot biztosan otthon maradunk. Valószínűleg többet is, de abba jobb is nem belegondolni. Ez az egy hónap vagy több hónap ugyanúgy életünk része és nem foghatjuk fel a megszokott életünkre való várakozásként, mert ki tudja mikor és mi lesz ezután – és ebben most semmi negatív nincsen.

Mielőbb, ha ideiglenesen is, de be kell rendezkednünk a mostani helyzetre és igenis magunk miatt ki kell hozni a legtöbbet, alkalmazkodással. Új napi rutint, viselkedéseket kell beállítanunk, hogy ne menjen a teljes és nem csak a mentális egészségünk rovására a kialakult helyzet.

Azt gondolom abban mindenki egyetért, itt most a bizonytalanság, a vajon mit hoz a holnap? kicsit sem pozitív kicsengése a legnagyobb stressz. A legfontosabb, hogy ezt próbáljuk napi szinten kezelni.

Mire figyelj?

  1. Az állandó hírolvasás nem segít! Ahogy a pánik sem.
  2. Nem kell örülni annak, hogy most mennyit lehetünk otthon, de te jársz jobban, ha meglátod az előnyeit. Jelenleg ez van és a helyzeten nem, de a hozzáállásodon igenis tudsz változtatni.
  3. Készítsünk listát arról, mit tudunk most csinálni, amit korábban idő, lehetőség vagy bármi egyéb híján nem tudtunk megtenni.
  4. Tűzzünk ki heti mikrocélokat, akár csak annyit, hogy minden nap legyen egy dolog, amiben a jót látjuk.
  5. Szeparáljuk most is napjainkat munka előttre, közbenre és utánra.
  6. Keressük a változatosságot amiben csak lehet, új blog, könyv, zene, edzésvideó, játék vagy rendszerező módszer (Mari Kondo-fanoknak) . Váltogassuk őket akár heti szinten.

 

Mentális egészségünk mellett a fizikálisat sem szabad elhanyagolnunk, a bikini szezon nem marad el, csak most a teraszon és az erről készült insta fotókban fogjuk megélni. 🙂 Viccet félretéve, ugyanúgy ülünk a monitor előtt napközben és a legtöbb esetben a boltba vagy a kutyával való sétánál nem mozgunk többet.

Most légy megértő, magaddal!

A legfőbb azonban, hogy legyünk megértők magunkkal, mert ez most senkinek sem könnyű. Ha épp nem látjuk a lehetőségeket csak a nehézségeket, nem kell hurrá optimizmussal elnyomnunk, hanem megélhetjük a rossz érzést. Ahogy az is teljesen helyén van, ha 1-2-szer – de nem naponta – egy általunk szeretett, de a mindennapi étrendünkbe bele nem illő étellel enyhítjük rossz kedvünket. Ha tudatosítjuk magunkban, hogy épp mit teszünk, megengedjük magunknak a tökéletlenséget, akkor esélyt adunk, hogy könnyebben feldolgozzuk és sokkal hamarabb kerüljünk vissza a ‘lehetőségeket látok’ spirálba. Alkalmazkodjunk most, ez a legfőbb.

Hogyan mozgasd át magad? Segítünk!