Neked is szokott fájni a nyakad? A megoldás egyszerűbb lehet, mint gondolnád.

Az ’SMS nyak’ (text neck) egy olyan fájdalom vagy tünetegyüttes, melyet főként a telefonnyomkodás közbeni, hosszas előre hajló nyaktartás okoz. ’Tech nyaknak’ is nevezhetik néhol, de az előbbi gyakrabban használatos, mivel főként mobilok és tabletek használata okozza ezt az előrehajló állapotot.

A fej súlya kulcsfontosságú a nyak fájdalmában. A nyak izmai, ízületei és inai mind segítik a fej megtartását, amely neutrális testhelyzetben a nyaki gerinc meghosszabbításaként 4,5-5,5 kilogrammot nyom. Mobiltelefon használat közben szinte mindig előrehajlítjuk a fejünket, kb. 45-60 fokos szögben, ami akár 27 kilogramm súly megtartására is kényszerítheti a nyakat. (Itt abba is hagytam 2 percre az írást, mikor rájöttem, laptop előtt sem a legideálisabb a helyzet.)
A nyakunk képtelen ellenállni ennek a hatalmas nyomásnak, amit ez az állapot okoz.

Az SMS nyak kialakulása

Az SMS nyak általában egy enyhe fájdalommal kezdődik a nyakban, vagy a hát felső szakaszán. Éles fájdalom, vagy nyaki merevség azonban szintén jelentkezhet ennek következtében. Ha az SMS nyak áll a fájdalmak kialakulásának hátterében, a következőkkel tehetünk ellene:

  • limitáljuk a mobilok és tabletek használatát (akinek ehhez jó gyakorlati tippje is van, jöhet, már rég limitáltuk volna, ha az olyan egyszerű lenne)
  • használjuk a készülékeket szemmagassághoz közelebb
  • végezzük olyan gyakorlatokat és nyújtásokat, amelyek a nyak, a mell és a felső háti izmokat dolgoztatják

Ha nem figyelünk erre, ez a hosszantartóan „alkalmazott” előrehelyezett feji pozíció és hozzá a felhúzott vállak még mozgásbeszűkülést is okozhatnak a nyakban.

Néhány, rosszabb esetben azonban még visszafordíthatatlan problémává is fajulhat egy sérv vagy kopás formájában.

3 apró, mindennapi tipp van a cikkben is felsorolva. Ha ezeket már ma alkalmazni kezded, tettél magadért ahelyett, hogy a világot hibáztatnád, hogy ennyi kütyüt hozott létre.

Forrás:

http://bit.ly/2Mpwofh