Edzés után fehérje shake – Biztos ez kell?

„Edzés után fél órán belül elengedhetetlen a fehérjebevitel. Ha az edzést követő egy órában nem tudsz étkezni, az aznapi munkád kárba veszett. Protein shake nélkül sokkal lassabb és nehezebb az izomnövekedés, ezért edzés után közvetlenül el kell fogyasztani.” Biztosan Te is találkoztál már ilyen és ehhez hasonló tanácsokkal az edzést követő étkezéssel és fehérjebevitellel kapcsolatban. Mielőtt azonban görcsösen nyúlnál az edzés utáni protein adaghoz, tarts velünk és vizsgáljuk meg együtt, valóban ennyire fontos-e ez a pontosság.

Abban mindenképpen megegyezhetünk, hogy a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen az izomépítéshez. Alapvető az a tény is, hogy a szénhidrát bevitel, és annak minősége kiemelkedően fontos az edzés alatti energiaforrást tekintve. De mi a helyzet az időzítéssel?

 

Mikor a legjobb étkezni edzés után?

Egy igencsak elterjedt nézet szerint az edzés utáni fehérje illetve szénhidrát fogyasztásnak pontosan meg van a maga ideje. Ez pedig az edzés utáni fél- esetleg egy óra. Ugyanis a szervezetbe juttatott fehérje ekkor képes a leginkább hasznosulni, elősegítve ezzel az izmok növekedését. Ezt az időintervallumot anabolikus ablaknak nevezzük, ezen belül pedig okvetlenül szükséges fehérjét fogyasztanunk. Ez lehet az oka annak is, hogy az edzés utáni fehérje turmix mára már szinte elmaradhatatlan.

 

Viszont…

Az anabolikus ablak tézisének terjedésével párhuzamosan egyre több kutatás igyekszik megcáfolni a gondolat létjogosultságát. Szervezett kutatásokkal már többször sikerült bebizonyítani, hogy azok az alanyok, akik az anabolikus ablak szabályait követve az edzés után fél- egy órával fogyasztottak fehérjét semmivel sem fejlődtek gyorsabban, vagy jobban, mint azok, akik ugyanannyi fehérje mennyiséget a nap egésze alatt, egyenletesen elosztva fogyasztottak el. Természetesen a kísérleteket azonos körülmények között, megegyező feltételekkel végezték. Teljesen jogos tehát a felvetés, hogy nem feltétlenül kell ragaszkodni az edzést követő, szinte azonnali tápanyagbevitelhez. Annál is inkább igaz ez, hogy a fizikai aktivitást követően a szervezetben még  adrenalin is jelen van, – terheléstől függően- ami miatt még az ételt sem kívánjuk.

 

Ami azonban igaz

Ha az anabolikus ablak létezését meg is kérdőjelezzük, van néhány dolog, ami viszont tagadhatatlan. Az első, hogy az edzés alatt a szervezetben bontó, azaz katabolikus folyamatok mennek végbe. A szénhidrát raktárak kiürülnek, az izmokon pedig mikro sérülések keletkeznek. Elsődleges feladat ezt követően a „károk” helyrehozása. Ekkor jönnek képbe az anabolikus, azaz az építő folyamatok, vagyis a szénhidrát raktárak visszatöltődése, és az izomrostok újjá épülése. Mindehhez azonban tápanyag szükséges, melyek szervezetbe juttatása a mi feladatunk, az edzést követően mindenképpen, lehetőleg minél hamarabb, hogy szervezetünk folytathassa mindennapos működését.

Az anabolikus és katabolikus folyamatokat hormonok szabályozzák. Ezek termelődése és mennyisége tereli a szervezet folyamatait hol építő, hol bontó folyamatok felé. Az egyik leglényegesebb ilyen típusú hormon az inzulin. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, szénhidrát inger hatására, feladata pedig, hogy elősegítse annak sejtekbe épülését. Mit is jelent ez? Ha szénhidrát tartalmú ételt eszel, akkor a szervezetedben elindul az inzulintermelés. Ezzel együtt pedig beindulnak az anabolikus, tehát az építő folyamatok, ezért edzés után a fehérjét szénhidráttal együtt javasolt fogyasztani.

 

És végül a tanulság

Vitathatatlan, hogy a fizikai igénybevételt követően tápanyagpótlásra van szükség. Nem kérdés az sem, hogy a siker nagy része a diétán múlik, ami nem csak az edzés előtti és utáni étkezést jelenti, hanem az egész napos tápanyagbevitel mennyiségét, minőségét és arányát. Éppen ezért érdemes arra törekedni, hogy a nap folyamán kiegyensúlyozott legyen az étrended. Ezen felül figyelj oda rá, hogy edzés előtt 1-2 órával fogyassz szénhidrát tartalmú ételt, hogy legyen energiád kihozni magadból a maximumot. Érdemes ilyenkor magas rost tartalmú ételekben gondolkodni, ezek ugyanis lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik biztosítják számodra az energiaellátást edzésed egésze során.

Az edzést követően pedig arra figyelj, hogy fehérjét és szénhidrátot egyaránt tartalmazó ételt válassz. Ha a nap egésze folyamán egyenletesen gondoskodtál a tápanyagok beviteléről, akkor nagy mennyiség fogyasztásával sem kell terhelned a szervezeted. Ne pánikolj, ha nem tudsz azonnal enni. A kulcsszó ezen túl legyen az egyenletes bevitel és az állandóság.

Mindenem a fehérje:

Köszi, ha osztod!