A Light termékek nyomában – tényleg létezik fogyókúrás élelmiszer?

Talán nem túlzás azt mondani, hogy napjainkban a „light” termékek virágkorukat élik. Újabb és újabb termékek megjelenésével egyre nagyobb területet ölel fel az élelmiszeriparban a csökkentett energia tartalmú, esetleg tápértékű élelmiszerek gyártása. Nekünk, fogyasztóknak sokszor elég a csomagoláson látott „light”, 0%, esetleg 0,1% felirat, és máris a kosárban landol a termék, feltéve persze, ha törekszünk az egészséges életmódra, vagy akár diétázunk. De vajon tényleg jók számunkra ezek az élelmiszerek? Lehet-e egyáltalán egy termék fogyókúrás? Néha bizony érdemes kicsit elgondolkodni ezeken a kérdéseken és megfontoltan választani. Nézzük, miért!

Olvasd el az apróbetűt!

Amellett, hogy az élelmiszeriparban rohamos fejlődésen megy keresztül a „light” termékek szekciója, a marketing és a csomagolás követve ezt, egyre megnyerőbb és feltűnőbb. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem megtévesztőbb. Tény, hogy amit hatalmas betűkkel feltűntetnek a csomagoláson igaz, ám arról nincs kiemelt információ, hogy mi a helyzet a többi összetevővel. Lehet egy termék 0%-os zsírtartalmú, ha közben tele van cukorral. Ugyanígy találhatunk hozzáadott cukormentes, esetleg csökkentett szénhidrát tartalmú, de magas zsírtartalmú termékeket is. Végeredményben akkor ezek fogyókúrás élelmiszerek? Nos, a válasz egyértelműen nem. Természetesen fogyókúrába illeszthető a nagy részük, de megfelelő mennyiségi keretek között. Mielőtt lelkesen megvásárlod ezeket az élelmiszereket, és eszed tonnaszámra a cukormentes nápolyit vagy eszed a 0%-os joghurtot mondván, hogy ezeket nyugodtan lehet enni, tegyél magadnak és a testednek egy szívességet és olvasd el a címke apró betűs részeit is.

 

Fogyasztó élelmiszerek? Ugyan!

Időről időre megjelennek tézisek egy-egy adott élelmiszerről, hogy az fogyasztó hatással bír. Tény, hogy ezekben a táplálékokban lehetnek olyan összetevők, amik anyagcsere stimuláló, esetleg fogyasztó hatással bírnak, ám érdemes belegondolni, hogy ehhez az eredményhez valószínűleg hatalmas mennyiséget kellene megenni. Amennyiben megpróbálkozunk ezzel, számolnunk kell vele, hogy az az élelmiszer a csodatevő fogyasztó elixíren túl tartalmaz szénhidrátot, esetleg zsírt is. Tehát, amit elégetnénk vele, azt sikeresen vissza is töltjük a szervezetbe. Valóban léteznek tudományos kutatások, melyek keresik a fogyást segítő hatóanyagokat, de ezeknek általában gyógyszerészeti célja van, mégpedig újabb és újabb táplálékkiegészítők gyártása. Amikor ismét felüti a fejét egy fogyasztó hatóanyag vagy élelmiszer híre, próbáljuk meg kritikusan szemlélni, és gondoljuk át, mi mindent tartalmaz még az adott élelmiszer, és hogy az mennyiben segíti, esetleg hátráltatja a diétánkat.

 

Engedd el!

Ugyan kétségtelen, hogy a csökkentett zsír- cukor és energia tartalmú élelmiszerek megjelenése új értelmet adott a diétáknak, hiszen a fogyás tudatával, bűntudat nélkül fogyaszthatjuk őket. Legalábbis ezt hisszük. Láthattuk azonban, hogy a „light” termékek világa messze nem olyan rózsaszín, mint ahogy azt eddig hittük. Mit szólsz ahhoz, ha azt mondjuk, engedd el ezeket az élelmiszereket? Nem csupán plusz költségektől, de felesleges rejtett tápanyagok bevitelétől is megkímélheted magad. Hidd el, ha egészséges vagy, és nincs szükséged a zsírbevitel drasztikus minimalizálására, ha a szervezeted képes a szénhidrátok maradéktalan feldolgozására, akkor nincs szükséged csökkentett tápértékű termékekre. Akár diétázol, akár csak törekszel az egészséges étkezésre két dologra kell odafigyelned. Az egyik a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel, a másik pedig a táplálékok minősége, ezekhez pedig nincs szükség a „light” termékek népes seregére, csupán egy kis odafigyelésre és tudatosságra.

Mit gondolsz, olvasnál még?

Oszd meg, hogy más is elolvashassa!