Az egészség ezekben a színekben rejtőzik!

Tudtad, hogy azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek egyforma színűek, ugyanazokat a jótékony hatásokat képesek kifejteni a szervezetre? Edd ezután kedvenceidet tudatosan, színek szerinti csoportokba rendezve.

Piros növények

Nyáron, amikor nyakunkon van az eper-, a málna- és a ribizliszüret, érdemes minél többet enni belőlük rengeteg, az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt. A piros színű zöldségek és gyümölcsök rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaznak. Gyakori fogyasztásukkal a szív- és érrendszeri problémák, de még a daganatos betegségek is elkerülhetőek.

Zöldek, az egészségesek

A zöld növények legfontosabb alkotóeleme a klorofill. Ez a festékanyag biztosítja a növény színét, ami az emberi szervezet számára immunerősítőként, sejtépítőként, bőrfiatalítóként szolgál. A májra is jótékonyan hat, a méregtelenítési folyamatokban elengedhetetlen a nagy mennyiségű zöld ételek fogyasztása. Az én személyes kedvenceim a brokkoli, a káposzta, a sóska és a spárga.

Lila zöldségek és gyümölcsök

A lila a visszafogottság színe, ha azt gondoljuk, hogy alig teremnek ebben az árnyalatban növények, hatalmasat tévedünk. Amennyiben szeretnéd a lila egészségre gyakorolt jótékony hatását élvezni, egyél sok lilahagymát, padlizsánt, lilakáposztát és szilvát. Ezek ugyanis meggátolják a vérrögök képződését, javítják a memóriát és lassítják az öregedést. De a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is komoly szerepet játszanak.  

A lila színű zöldségek között is van választék.

Citromsárga finomságok

Ha sárga, akkor napfény, ha napfény, akkor élet. Valahogy így foglalhatóak össze röviden és tömören a sárga zöldségek és gyümölcsök egészségre gyakorolt hatásai. A citrom, a sárga paprika, a mangó, a körte, az ananász, a papaya, a grépfrút ugyanis erősítik az immunrendszert, csökkentik a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet, védik a szívet és az érrendszert is.

Narancsszínűek

A narancssárga növények tele vannak béta-karotinnal. Megvédenek a káros UV-sugárzástól, a szabad gyökök okozta roncsolástól, lassítják az öregedési folyamatokat, viszont segítik a barnulást. A sárgarépában, a sütőtökben, a mangóban, a sárgabarackban, a narancsban és a sárgadinnyében gazdag táplálkozás nem csak az egészségre, de a külsőre is rendkívül előnyösen hat.

Szerző: Márkus Adrienn