Télen is sport a szabadban

Most már tényleg mondhatjuk, hogy megérkezett a tél. Az emberek többsége ilyenkor jobban szeret a meleg szobában ülni egy pohár forró teával. Sokakat viszont nem tántorít el a hideg, a hó, hogy kimerészkedve élvezzék a havas táj és a sport szépségeit.

Mozgás során a szervezet hőt termel, vagyis legyen akármilyen hideg kint, a sportoló hőérzete is nagyobb lesz. Ebben az időszakban a közepes, vagy intenzív mozgásformák ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a testünk maghőmérsékletét. Leginkább a futás, korcsolyázás és a síelés kerülnek előtérbe. Vannak, akik a kevésbé megerőltető sportokat kedvelik, a hosszú sétákat, kirándulást, túrázást.

„Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés”

Egy bölcs tanárom (Dr. Dosek Ágoston – Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszék egyetemi docense) mondta mindig, hogy a sportolás alapvető tényezője az időjárásnak megfelelő öltözet.

Tekintsük egy kicsit át, hogy mire kell odafigyelni, ha a hidegben is a kinti mozgást választjuk.

  1. Műszálas vagy pamut

A téli sportolás alapja a réteges öltözet. Az alsó réteg szintetikus legyen, mert könnyen elvezeti a verejtéket. Felette a vastag, gyapjúból készült ruhadarabot viseljetek és legfölülre pedig szellőző, de víztaszító kabát kerüljön. Ilyen esetben a pamutból készült ruhákat kerülni kell, mert átnedvesednek és hőszigetelő tulajdonságuk megszűnik.

  1. Fej és végtagok védelme

A testmeleg közel 40 százaléka a fejbőrön keresztül párolog el, ezért nem kérdés, hogy mennyire fontos a sapka, vagy fülvédő viselete a hideg időszakban. Kiemelt védelmet igényelnek a kéz- és lábujjak is, hiszen a véráramlás a törzsre koncentrálódik, ezért a végtagok még inkább ki vannak téve a téli mínuszoknak. A cipőnél figyelni kell arra, hogy nem lehet se túl szoros a véráram elszorítása miatt, illetve se túl laza, mert akkor nem szigetel eléggé.

  1. Túlöltözés tilos

Mit csinálunk, ha fázunk? Ha tudjuk, hogy kint hideg van? Felveszünk még egy réteget. Ha a szabadban mozogtok a téli hónapokban, akkor sem szabad túlöltözni. A testetek melegszik miközben sportoltok. Furcsán hangzik, de először fáznotok kell, hogy pár perc múlva optimális körülmények alakuljanak ki. Minél több ruhát viseltek, annál jobban fokozódik az izzadás és a nedves test gyorsan veszít a hőmérsékletéből. Nagyon súlyos esetben akár kihűlés is kialakulhat (hipotermia). Ezek alapján azt tanácsolom, hogy akik a szabadba mennek futni, úgy öltözzenek fel, mintha 10 fokkal melegebb lenne. Akik túráznak, koriznak, vagy síelnek, ők is figyeljenek oda a föntiekre és mindig vigyenek váltóruhát magukkal.

  1. Fokozott folyadékpótlás

Sokan úgy vélik, hogy mivel nyáron a nagy melegben sok folyadékot kell inni, akkor télen nem fontos figyelni rá. Ők nagyon rosszul bánnak a szervezetükkel, ugyanis a hűtés, valamint a kinti levegő szárító hatása miatt még nagyobb lesz a folyadékigény, 2-2 és fél liter. Ilyenkor természetesen érdemesebb inkább meleg italokat választani, amik belülről is melegítenek.

Dolgozzátok le a karácsonyi bejglit!

Ne feledjétek ezeket figyelembe venni és máris indulhat a kinti mozgás, a pozitív hatásai biztosan nem maradnak el. Jönnek az ünnepek, mikor lenne a legalkalmasabb, ha nem most? Hívjátok össze az egész családot egy téli kirándulásra mondjuk a Rám-szakadékba! Én két éve voltam ott baráti társasággal és higgyétek el, hogy semmihez sem fogható élmény volt fent a csúcson. A gyönyörű, csillogó, érintetlen havas táj, a csendesen eső hó és a fáradtság pozitív érzése. Ezek után biztosan nektek is jól fog esni egy forró tea, vagy egy meleg leves.

Van még néhány hasznos tipp az oldalunkon:

Érdekes volt? Akkor oszd meg mással is!