5 hazai kirándulóhely, amelyeket télen nem érdemes kihagynod

A természet télen is csodaszép. Magyarország teli van olyan vadregényes tájakkal, amelyeket a legzordabb évszakban is érdemes felkeresni. Íme, 5 tipp, ha szívesen kimozdulnál egy téli hétvégén.

1. Katalinpuszta kirándulóközpont

A fővárostól mindössze 40 percre található az ökuturisztikai létesítmény, amely mind a családosoknak, mind a gyerekek nélkül kirándulóknak csodás élményeket tartogat. Kellemes, szépen felújított, informatív kis környezet vár minden odalátogatót, bármely évszakban. Több szabadon megtekinthető tanösvénye is van a környéknek, ezek közül a legszebb a gyadai tanösvény. A mindössze 5,2 km hosszú természetismereti ösvényen végigmenve megismerhető a helyi erdő és a rét élővilága. A kirándulóközpontból indulva egy haladó túrát is beilleszthetünk, egy körben fel a Naszály-csúcsra, majd vissza a kiindulási pontra.

Tipp: Legyél te is Kiserdész!  A babakocsival is könnyen megközelíthető tanösvényen a gyerekek megismerhetik a Naszály kultúrtörténeti nevezetességeit, miközben akár kincskereső túrára is indulhatnak, GPS segítségével.

2. Börzsöny

A Dunakanyar legszebb panorámája tárulhat elénk a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátóból. Aki arra látogat, a Nagymaros-Hegyestető-Zebegény útvonal bejárásával közepesen nehéz, jól karbantartott turistaútvonalon járhat egy jót a természetben. Néhol meredek emelkedőkkel, majd lejtőkkel szabdalt az útvonal, de egy kellemes hétvégi kirándulásra alkalmas a terep. A rekreáció során, a Hegyes-tető felé útba ejthetjük a Remete-barlangot, ahonnan már gyönyörű látvány tárul elénk, a Dunáról, Dömösről és a Visegrádi-hegységről egyaránt. Utadat pedig jól megérdemelt pihenésként zárhatod, a szintén festői helyen található Natura Hill panzióban, Zebegényben.

3. Tihany

Folytatom a sort egy szintén festői kilátást nyújtó, csodálatos környékkel. A Balaton téli látogatása több emberből furcsa érzést válthat ki, de tehetünk érte, hogy ne csak a nyáron legyen izgalmas úticél. Legmagasabb pontja, a 232 méter magas Csúcs-hegy páratlan panorámájú, ráadásul egy olyan barlang is található ott, amelyhez a legenda szerint Sobri Jóska betyár is többször visszajárt. Az uraságnak igazi kultusza volt, amit mindössze pár év alatt alakított ki, ugyan nem tudatosan. A Bakonyhoz közeli vármegyék alkották tevékenységeinek fő helyszínét, azaz arra bujdosott a betyár.

Ha már Tihanyba látogatsz, érdemes a Lóczy Lajosról elnevezett tanösvényre is időt szánnod. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, 18 km hosszú gejzírösvény bárhol elkezdhető és befejezhető, fő látnivalói az utóvulkáni tevékenységhez köthetőek. Egy tihanyi ismerősöm szerint, egyetlen rossz dolog van Tihanyban: hogy a csodás helyet ott tartózkodva csak közelről láthatod, nem távolról, ahonnan még mesésebb.

4. Lillafüred és környéke

Ha a fővárostól kicsit távolabbi hely a cél, érdemes ellátogatni Lillafüredre. Itt a Palotaszálló környékére csoportosul több jelentős látnivaló, amelyeket érdemes megnézned. A környék híres Palotaszállója a második világháború előtt épült, az épületet körülvevő szép környezet is közrejátszott abban, hogy éppen ide épült az objektum. A neoreneszánsz stílusban épült szállóból az előtte elterülő hatalmas parkra, a Szinva-patak völgyére, a Hámori-tóra egyaránt rálátni.

A lillafüredi vízesés, ugyan nem egy természetes képződmény, de a mesés látványa így sem felülbírálható. A Függőkert a Palotaszálló alatt terül el, itt található a vízesésen kívül az Anna-mésztufabarlang és a József Attila-szobor is. Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, míg a Szeleta-barlangban több százezer éves pattintott kőeszközök maradványai voltak felfedezhetőek.

Tipp: A környékre egy teljes hétvégét érdemes rááldozni, legfőképp tavasszal.

5. Normafa

Ha az utazást teljesen meg akarjuk spórolni, vagy csak pár szabad óránk van – ez legfőképp a budapestiekre vonatkozik -, érdemes a Normafára is gondolnunk. Futásra, síelésre, szánkózásra, de akár csak egy jó sétára is alkalmas a terep. A Normafa alap útvonala, a Fogaskerekűtől az Erzsébet-kilátóig kínál egy kellemes pár órás sétát, ami a legkisebb felkészülés nélkül megtehető. Ha egy kicsit szeretnél kiugrani a város zajából, a legtökéletesebb választás a Normafához felugrani.

Tudtad? Ha zenét hallgatsz közben, még könnyebb lehet a fogyás!