Hogyan győzhető le a holtpont? A legjobb éneddel!

A témát ezúttal is egy vendégem adta. “Niki, már egy hónapja járok ide, heti háromszor, mindent beleadok, de négy kilóval több vagyok, mint amikor kezdtem. Mondd, meg mégis mit tegyek?”

Ilyenkor persze én is összerezzenek. Rosszul csináltam valamit és miattam nem alakul szegénynek a pozitív folyamat? Nem Niki, nem. Tedd félre a pánikot és jöjjünk rá együtt, hogy mi a probléma. Szerencsére a sok divat diétának köszönhetően sokaknak nullás sebességgel pörög az anyagcseréje a sok éves koplalásnak köszönhetően. A hosszan tartó koplalás másik eredménye, hogy később, a normál táplálkozástól is meg lehet hízni.

A holtpont bármikor eljöhet

A holtpont természetesen nem csak ilyenkor jöhet el, hanem egy “klasszikus” életmódváltás közben is: elkezdtél egy szép folyamatot, amibe beépítetted a mozgást, tudatosabban pihensz és a táplálkozásodra is alaposan figyelsz. Először olvadnak a kilók, utána még mindig csordogálnak, aztán pedig megáll a folyamat. De hát rajtad még mindig ott ragadt nyolc kiló, mi lesz így? Valójában ez történt:csökkentetted az energia-beviteled, lejjebb is ment a súlyod, de aztán a tested elkezdte ezt a bevitelt megszokni és alkalmazkodott hozzá, mint megszokott mennyiséghez.

Ahogy mondani szokták, a legnehezebb időkben kell a legerősebbnek lenni, ebben az esetben a stagnáláskor kell a legkitartóbbnak lenned. Hiszen valójában nem a stagnálás a legnagyobb probléma, hanem az, hogy feladod. Időlegesen nem csökken a súlyod, ráadásul a többlet bevitellel eléred, hogy növekedjen. Ebből a helyzetből szokott kiindulni a másik “közkedvelt” téma, a jojó-effektus.

Diétát vagy életmód változtatást folytatsz?

Mindezek pedig mikor történhetnek meg legvalószínűbben? Ha diétát választottál és nem életmódot. A kettő közötti különbség az, hogy a diéta egy korlátozó, időszakos, inkább nagyobb kárt, mint hasznot hozó folyamat. Az életmód pedig egy fenntartható, tudatosan választott, akár élethosszon át tartó folyamat.

Kivételek persze mindig vannak. A cikk eleji példára  visszakanyarodva: a vendég korábban dohányzott, nem évekig, hanem egy évtizedig ésfél éve hagyta abba. Emiatt pár hónap alatt felugrott rá egy tizes, annak ellenére, hogy a hölgy nem eszik sokat, sőt már-már keveset. A probléma ezzel az, hogy évekig állandóan csak falatozott. A megszokott falatozás után pedig már a normál táplálkozás sem jó. Hiába a sok sport szorgalmasan, a dohányzás abbahagyása, még a nem megfelelő táplálkozás sem eredményez semmi látványosat. Szóval amellett, hogy kitartásra intettem, elküldtem vizsgálatokra és egy dietetikushoz, hiszen azt is fel kell ismerni, ha túlmutat rajtunk a probléma.

Ne hagyd annyiban

Ha legközelebb hasonló cipőbe kerülsz, keress valakit, akivel beszélhetsz erről, vagy olvass el néhány inspiráló sztorit hasonló sorsokról. A holtpont csak mentálisan küzdhető le. Csak egy teszt, ami azt vizsgálja, hogy mennyire gondolod komolyan az életmódváltást. Ne hagyd magad, kerekedj felül! A holtpont téged mér és te ezerszer erősebb vagy nála. Győzd le a holtpontot, győzd le őt a legjobb éneddel!