Te melyik testtípus vagy? – Így sportolj és étkezz a tiédnek megfelelően!

Nem mindenki születik olyan ideális adottságokkal és alakkal, amivel teljesen elégedett lenne. Azonban ha ennek ellenére tisztában vagy azzal, hogy a testalkatod esetében milyen szempontokra kell figyelned, ideálisra edzheted, alakíthatod magad. Hogy képbe kerülhess, sorba vesszük a három fő testalkat típust – ektomorf, endomorf, mezomorf – és azok jellemzőit.

Ektomorf testtípus

Magas termetűek, hosszú és vékony végtagjaik vannak, valamint gyors anyagcseréjük miatt szálkás, száraz, jól látható izmokkal rendelkeznek. Az ektomorfok izmot könnyen építenek, zsírt viszont nehezebben adnak le.

Ők azok a típusok, akik bármennyit esznek, nehezen látszik meg rajtuk. Ha izmot akarnak növelni, rengeteg fehérjét és szénhidrátot kell enniük – utóbbiból kevesebbet. A szálkásításhoz nem kell drasztikusan koplalniuk, de jó, ha mellette sokat isznak és eleget alszanak. Nincs szükségük hosszú és sok edzésre, inkább nagy súlyzók valók a kezükbe, a fejlődésüket viszont nem segítik az az aerob mozgások és a kardió.

Mezomorf testtípus

Mondhatjuk, hogy a legszerencsésebb alkatba tartoznak, hiszen szép izmaik vannak, a csípőjük általában keskeny, válluk széles, egyszerűen növelnek tömeget, a megvastagodott zsírt pedig diétával könnyen le tudják adni.

A három testtípus

Ha az étkezésről van szó, már nem lehetnek telhetetlenek: ha mezomorfnak születtél, barátod a kevés fehérje (lehetőleg hal vagy baromfi formájában), a fehérjeporokon kívül az energiád kb. 60%-át szénhidrátokból, 15%-át zsírokból érdemes fedezned. A szálkásításhoz elég csak kevesebb szénhidrátot enned. Fizikumát tekintve, a mezomorfnak ideális a heti 4 edzés, ebből 1-2 aerob edzés és alapgyakorlatok ajánlott, vagy könnyed kardió edzés.

Endomorf testtípus

Ők a leginkább hízásra hajlamosak, testük zömök, alacsony vagy közepes termetűek, vastag végtagúak, legtöbbször súlyfelesleg is van rajtuk. Nekik tudatosan oda kell figyelniük, ha látható eredményeket akarnak elérni. A zsírtól nehezen szabadulnak meg, de az izomtömegüket könnyen tudják növelni, a szálkásítás számukra már nehéz feladat. Gyümölcsöt inkább reggel, zöldséget egész nap, nagy mennyiségben fogyaszthatnak, sok vízzel együtt. Ha szénhidrátot esznek, számukra a lencse vagy a barna rizs a jó választás, az “üres” szénhidrátokat jobb, ha kerülik. A heti 4 edzés jót tesz nekik, ha még többet bírnak, csak hajrá. Izmosodás és szálkásítás esetén is szükségük van az aerob mozgásokra, a gyors fogyás érdekében be kell iktatniuk fél óra kardiózást is.

Nagyon ritka, hogy valakire teljes egészében illenének egy testtípus jellemzői, ezért sokszor csak hozzávetőlegesen lehet kikövetkeztetni, melyikbe is tartozunk. Kiindulásnak mindenképpen jó, ha tudod mit ehetsz és hogyan érdemes mozognod, onnantól fogva pedig az életmódodat személyes tapasztalatok és hozzáértők segítségével könnyedén ki tudod alakítani.