Hogyan lehet valakiből fitneszmodell? – 1. rész: a kezdet

Arra vágysz, hogy Te is olyan gyönyörű, izmos lehess, mint a fitneszmodellek a színpadon? Valószínűleg többen elgondolkodtak már azon, hogy kipróbálják magukat egy versenyen, különböző motivációkból kiindulva, előtte viszont nem árt pár dologgal tisztában lenni.

Sziklaszilárd elhatározásra, fegyelemre és megingathatatlan kitartásra van szükség a cél érdekében! A színpadi csillogáshoz és a tökéletes fitneszalakhoz vezető út sok-sok hónapnyi kemény edzéssel, lemondással és véget nem érőnek tűnő versenydiétával van kikövezve.

Milyen alkattal kerülhetünk közelebb a fitneszmodell sikerhez?

Aki ezt az utat választja, annak kritikusan meg kell vizsgálnia a testalkatát, én is ezt teszem, amikor fitneszmodell-castingot tartok. A legsikeresebb modellek általában homokóra alkatúak, széles vállukkal arányos a csípőjük – a túl keskeny csípő sem mindig előnyös -, viszonylag karcsú a derekuk, ezenkívül a törzsükhöz képest arányosan hosszú a combjuk és a lábszáruk. Ezt elsősorban a csontok hossza, vastagsága, formája, vagyis a genetika befolyásolja. Persze számos fitneszmodell versenyzőm hozott el érmeket versenyekről úgy, hogy a kezdetek kezdetén nem felelt meg 100 százalékig a fenti kritériumoknak.

Céltudatos edzéssel, az izmok építésével – és formálásával, valamint a zsírréteg „lepucolásával” szinte teljesen új testet lehet varázsolni. Az sem véletlen, hogy a színpadon minden fitneszmodell legalább 10 cm magas tűsarkú cipőben pózol, hiszen mindamellett, hogy gyönyörű hosszú lábakat eredményez a körömcipő, még a boka is karcsúbbnak tűnik benne. A vállak egy profin megtervezett edzéstervvel optikailag szélesíthetőek, a laposból kerek fenék formálható, persze a megfelelő ételek fogyasztása is igen fontos tényező.

Hogyan tovább?

Aki belevág a felkészülésbe, annak el kell döntenie, hogy önállóan, edzésterv alapján, vagy személyi edzővel, szakemberrel szeretne edzeni. Én mindenképpen javaslom az edzői segítséget, legalább néhány közös edzés, és edzésterv összeállítása erejéig. Hiszen fontos, hogy az edzettségi és a terhelhetőségi szintnek megfelelő módon, az egyéni adottságokat figyelembe véve legyen terhelve a test és nem utolsó sorban az sem árt, ha a gyakorlatok helyes végrehajtását sem bízzuk a véletlenre.

Mennyi ideig tart majd a felkészülés?

Amikor olyan sikersztorikat hallunk, hogy a mindenki által csodált modell 3-4 hónap alatt készült fel a versenyre – amelyet nem mellesleg akár meg is nyert -, szinte biztosak lehetünk benne, hogy már eleve régebbi sportmúlttal büszkélkedhet vagy „szerencsés” genetikával van megáldva. A legjobb esetben is legalább 5-6 hónap kemény edzésre kell számítani, de a türelmesebbek akár 1-2 év alatt, biztonságosabban is megalapozhatják a versenyfelkészülésüket és utána már valóban csak a 3 hónapos tényleges formába hozás marad hátra.

Sokan a lehető legrövidebb utat választják. A magam részéről megértem, hogy a legtöbben minél előbb szeretnének fitneszmodellként tündökölni, hiszen elhatározták magukat, mondván bármi történjék, végigcsinálják a felkészülést és ide nekem az oroszlánt is-módon működnek. Mégis azt tanácsolom, hogy mindenki legyen türelmes a testével, ne siettesse a színpadra lépési idő előtt. Ha ez sikerül, az nem csupán magabiztosságot, tökéletes formát jelent majd, de az elért eredmény is tükrözni fogja a felkészültséget. Ez az a nap, amire testileg és lelkileg rá kell készülni.

Szerző: Darázs Bernadett