Kelj fel és fuss!

„Ne kérdezd tőlem, hogy miért futok… Kérdezd magadtól, hogy te miért nem.” Ugye milyen nehéz kimondani? És mennyivel nehezebb teljesíteni? A rendszeres futás elkezdése, vagy újrakezdése nem egyszerű feladat, de ennél még nehezebb a fogadalmat megtartani, miszerint holnaptól rendszeresen fogok mozogni. Sokszor lehetetlennek tűnik kikanyarítani egy darabot a napból, amit csak a sportolásra szánunk. Ilyenkor fel kell tenni magunkban a kérdést, hogy vajon mennyi időt töltünk tévénézéssel, vásárlással? Mennyit vagyunk a világhálón? Semmit sem lehetetlen megoldani, csak elhatározás kérdése. Arra tudunk időt szánni, amire akarunk, és ebben benne kell, hogy legyen a mindennapi mozgás is.

Hogyan kezdjünk hozzá?

„A motiváció elindít, a megszokás mozgásban tart” (Jim Ryun)

Bizony lesznek napok, mikor nem lesz kedvük felkelni és elindulni, de ha a kísértésnek engedünk, akkor az addigi munka is kárba vész. Rá kell találni a futás örömére, és ehhez nem elég tisztában lenni a sportolás jótékony hatásaival, hanem el kell sajátítani a legfontosabb mozgatórugót, a motivációt.

A legtöbben ott rontják el, hogy elvárják maguktól az azonnali változásokat. Ez nem így működik. Látványos eredmény nem várható el néhány edzés, vagy kampányszerű mozgáshadjárat után. Hosszú folyamat eredménye a cél, de elszántság nélkül lehetetlen vállalkozás.

Királynő a sportok között

A futás az ember legalapvetőbb mozgása. Legyen szó élsportról, szabadidősportról, rekreációról, testnevelés óráról, különbözőek valamennyi szempontból, mégis egy közös azért van bennük, futás mindennek az alapja. Ez az erős alap, amelyre minden sportág építkezik. Nem kell versenysportolónak lenni, nem az óriási teljesítmények elérése, vagy mások legyőzése a cél. Mindenkinek saját magát és a határait kell legyőznie. A futás, a mozgás megszeretése lesz a rendszeresség kulcsa.

Kényelmes futócipő, melegítőruha és indulás a szabadba

Ha már elhatároztuk, hogy rendszeresen futunk, akkor se a konditermi futópadot válasszuk, még télen se. Öltözzünk melegen és menjünk ki a friss levegőre, lehetőség szerint távol a forgalmas utcáktól. A pozitív hatás sokkal inkább érezhető lesz. Elősegíti többek között:

  • a jobb közérzetet,
  • a nagyobb állóképességet,
  • a szív- és keringési rendszer jobb teljesítőképességét,
  • a tüdő és légzés hatékonyságát,
  • a csontritkulás kialakulásának esélyét,
  • a stressz leküzdését,
  • önbizalomnövelést, kitartást,
  • a teljesítőképességet,
  • és a testi és lelki egyensúlyt.

Ezeket tartsd be!

Mindig alaposan be kell melegíteni, fel kell készíteni a szervezetet a munkára. A fokozatosság legyen szem előtt a sérülések elkerülése végett. Reális, megvalósítható célt tűzzön ki mindenki maga elé.

Tegyünk egy próbát! Heti 3-szor menj ki futni és minden héten fuss 1 km-rel többet! A cél pedig legyen az, hogy a hónap végén lefutod a margitszigeti kört. Kihívás elfogadva?

Híján vagy a motivációnak? Adunk még pár további tippet, merre keresd! 

Ha tetszett, oszd meg mással is!