A csúcson sem szabad abbahagyni – motiváció, hogy elindulj

Sokszor úgy érezzük, hogy nehéz elindulni. Keressük a kifogásokat, hogy most miért nem. Nincs elég időnk, fáradtak vagyunk, vagy csak kedvetlenek? A következőkben olyan valakiről olvashattok, aki biztos keresi a lehetőségeket, a kihívásokat. Nem riad meg a nehézségektől és a legfontosabb, hogy elszánt és végtelenül kitartó. A motiváció az, amely elindít bennünket, olvasd el, ő hogyan csinálja.

Fejben dől el

Egy futás vagy edzés után sokszor úgy érezzük, mintha a Himaláját másztuk volna meg. Nekünk ez csak elméleti, de Szőnyi Ferencnek ez igenis valóságos. A komáromi futó, már nem egyszer teljesítette a világ talán legkeményebb versenyét. Elképzelhetetlennek hangzik, hogy 480km-t kell lefutni és arról már ne is beszéljünk, hogy mindezt a Himalája hegyei között kell teljesíteni. Mondanom sem kell, hogy a résztvevők valami emberfeletti erővel rendelkeznek, hogy mindezt végig bírják. Talán itt szokták mondani, hogy minden fejben dől el. Ennél a futóversenynél ez talán a legigazabb, mert fizikailag egyszerűen képtelenség. Atlétaedzőként megdöbbentő számomra ez a fajta kitartás és motiváció. Hogyan lehet erre felkészülni? Hogyan lehet kibírni az embertelen körülményeket? Mi késztet valakit arra, hogy elinduljon egy ilyen kihíváson nem is egyszer?

Mivel kell megbirkózni?

Félelmetes belegondolni ezek után, hogy milyen szintkülönbségeket kellett a versenyzőknek legyőzniük. Már az első 50 km-en 2245 m-t, és még hol a vége? És az időjárásról se feledkezzünk el! Mi is sokszor ráfogjuk, hogy most szeles, hideg van, vagy esik az eső. Talán mondanom sem kell, hogy a Himalájában sem az a klasszikus futóidő fogadja a rajthoz állókat, hanem bizony a kemény széllel, hideggel, olykor meg a forrósággal kell küzdeni. Szőnyi Ferencen kívül ezúttal még hárman indultak, két indiai és egy francia, de egyikük sem bírta, még a cél előtt feladták a küzdelmet. Az 54 éves magyar versenyző a táv során két 5000 m feletti hágót is legyőzve és 108 óra 52 perc 29 másodperc alatt ért a célba, ami egyben a rekord is.

Mindenki előtt a példa

Ezek után óvatosan a kifogásokkal. Ha úgy érzitek fáradtak vagytok, nincs elég időtök, nincs kedvetek, csak gondoljatok arra, hogy nincsenek lehetetlenek, nincs olyan, hogy most nem. Szőnyi Ferenc 54 évesen is képes az emberfelettire, akkor te mitől félsz? A „nem” szót töröljétek ki a szótárból!

„A lehetetlen nincs többé, a lehetetlen lehetőség.”

Nem csak a mozgás, a légzés és a nyújtás és nagyon fontos:

Oszd meg mással is motivációként!