Étrend betartás, avagy csald meg a csaló napot és bűnözz ésszel

Egy nap, amikor a diétád alatt megehetsz, amit csak akarsz. Egy nap, ami felmenti a gonosz zsírokat és szénhidrátokat álságos hizlaló tevékenységük alól. A nap, amikor szabad a bűnözés, sőt kötelező. Még mielőtt fejveszte rohannál kifosztani az első utadba kerülő pékséget, ismerd meg az apróbetűs részt is. Hitek és tévhitek a csaló napról.

„Adj egy falatot, csaló nap van, belefér…”– csak hogy egy klasszikust említsek. Valószínűleg mindenkinek, aki valaha diétázott élete során ismerős lehet az érzés, amikor a tiltott gyümölcs édes csábítása bolhaként lepi el minden porcikáját, főleg szegény sanyargatott gyomrát. Szinte törvényszerű, hogy a diéta alatt a fél vesénket is odaadnánk egy kakaós csigáért, holott nem is szeretjük. De most, hogy csupa piros betűvel tilos, hirtelen mennyei táplálékká avanzsálódik a gondolatainkban. Ebből a gondolatból kiindulva szinte adja magát, hogy miért is ne lehetne egy olyan diétánk, ami megengedi, hogy kakaós csigát zabáljunk, egyet, kettőt, amennyi jólesik, de kizárólag a hét egyetlen egy napján.

Oké, a 21. században élünk, gyakrabban születnek újabbnál újabb divatirányzatok, mint fogyókúrás csodatabik, legalábbis egy holtversenyben kiegyezhetünk. Ezzel persze nem is lenne akkora gond, ha menne a süllyesztőbe mindegyik, ami megalapozatlan, és egész egyszerűen butaság. De nem megy, és hogy miért nem megy? Mert az örökös diétázok untalan várnak olyan megoldásra, ami nem jár áldozatokkal, élvezhető, de mindenekelőtt eredményes. Az örökös diétázók, akik időt és pénzt nem sajnálva kísérleteznek a csodaétrendekkel és fogyókúrás szerekkel, és akik sokan vannak, nagyon sokan.

Diétázni nem könnyű, persze, hogy vágyunk a csaló napokra.

Nincs hétfő, csak gyümölcsnap

Történt mindez a csaló nap és a hozzá kapcsolódó mendemondák esetében is. Hétből hat napig éhezz, hozzá ne nyúlj semmiféle szénhidráthoz, a zsír meg eszedbe se jusson. De a hetedik napon… a hetedik napon mindent bele. Tocsog a zsírban? Cukorbomba? Nem baj, ma csaló nap van. Nincs többé hétfő, kedd, szerda és hasonló elavult hétköznapok. Gyümölcsnap, fehérjenap, szénhidrát és zsiradék nap a mindennapi életed új alfája és ómegája.

Hogy is van ez?

Bizarrul hangzik, nem? Megnyugtatok mindenkit, számos lelkes követőt tudhat maga mögött szerény kis Gergely naptárunk forradalmi reformja. Először is, a szervezetünk nem rendelkezik naptárral, akármennyire furcsán is hangzik, neki teljesen mindegy milyen nap van. Másodszor, nem létezhet tudattal bíró emberi lény, aki ne hallotta volna ezer és egy forrásból, hogy a diétázás alapja a kiegyensúlyozott étrend. Nem, a szabályosan, naponta váltogatott tápanyagok bevitele nem jelent semmiféle egyensúlyt. Harmadszor, akármennyire rossz is ezt hallani, a szénhidrát holnap is szénhidrát lesz, a zsír is zsír a hét minden napján. A tápanyagok nem okosak. Nem tudják, melyik napon szívódhatnak fel, és melyik napon nem. Csak teszik a dolgukat.

EGÉSZségedre!

Nos, ezek után gondoljuk csak végig, mi értelme is van a csaló napnak. Egyetlen napért cserébe éhezünk hat napon keresztül, lényegében a semmiért? Megnyugtatok mindenkit, lehet ezt okosan is csinálni, bár ez kevésbé innovatív, kevésbé jelent szenzációt, mint a csaló napos diéta, de talán vigasztal a tudat, hogy hatásos és kevésbe kellemetlen. A lényeg az egészben van. A tápanyagokra minden nap szükségünk van, fehérjét, zsírt és szénhidrátot ennél fogva minden nap fogyasztanunk kell. Nem felváltva, hanem egyszerre.

A titok a mértékben van: ha fogyózol, akkor kicsit vegyél vissza a zsírból, de told meg cserébe több fehérjével. Ha megkívánsz egy kakaós csigát, akkor egyél egy kakaós csigát, maximum féladagot eszel az ebédből.

Ha egyensúlyt biztosítasz a testednek azzal, ami a tányérodra kerül, akkor meglátod, hogy a mérleg kibillen az egyensúlyból, mégpedig a csökkenő számok fel. Csald meg a csaló napot és “bűnözz” ésszel!