Egészség, jövök

Érdekelne, hogyan alakult ki mára az, hogy egyedül az étkezésünk határozza meg, egészségesek vagyunk-e. Értem én hogy, ebbe a részbe lehet legjobban belenyúlni kívülről, igaz? Nem alszol eleget, stresszes a munkahelyed, nem múlik a hátfájásod már egy hónapja, mind hosszadalmasan megoldandó, instant nem megoldható problémák. Szóval beszéljünk most is az étkezésről.

Manapság, a napi energiamérlegünket kihozni egyensúlyi állapotra, kimondottan nehéz. Minden szempontból. Nagyon meghatározó ingerek érnek minket az ételek oldaláról és nagyon komplexen. Az egyik alapvető testi szükségletünkhöz kötődnek, emellett élvezeti faktorrá is váltak, (vagy már csak azzá?) ráadásul két oldalról is: elkészíteni és elfogyasztani. Határozottan előnyös tehát, ha tudatosan kezeljük az étkezéseinket. Amint étkezéseink zöme egyben élménnyé is vált, érdemes azon elgondolkodnunk, hogy mi is a táplálkozásunk első és alapvető funkciója.

Táplálkozom, tehát vagyok

Látod, én is elkalandoztam a táplálkozás felé, pedig most pont arról szerettem volna írni, miért ne ez legyen az egyetlen terület, amely mentén az egészségünket meghatározzuk. Vajon egészségesek lehetünk-e akkor, ha ugyan kiegyensúlyozottan táplálkozunk, de egész nap feszültnek érezzük magunkat? Egészségesek vagyunk-e, ha képtelenek vagyunk kikapcsolódni? Egészségesek vagyunk-e, ha nem tudjuk mire vágyunk igazán és nap, mint nap, mások elvárásainak és vágyainak teszünk eleget?

Nem szeretném, ha azt hinnéd a táplálkozás nem fontos, sőt. Okkal kezdtem azzal, hogy az egyik legtöbb csábítás ott ér bennünket és terel el attól, hogy ősi funkciójának eleget tegyünk. De életmódunknak számos más eleme is van, mint az étkezési szokásaink. A pihenési szokásaink, a kulturális/ szociális szokásaink, a munkánkhoz kötődő szokásaink, a napi fizikai aktivitásunk, az ént védő szokásaink. Az egészség egy komplex egész, sok-sok részelemmel, így is kell kezelnünk.

Egységben az egészség

Figyelj arra, hogy egységben állj hozzá. Nem érezheted magad igazán egészségesnek akkor, ha valamely részterületed jelentősen alul teljesít. Ezt pont így értsd, ahogy mondom. Itt igenis kell keresned az arany középutat, nem szabad hagynod, hogy valamely terület teljesen kicsússzon a kezeid közül. Tudd azt is, hogy egyszerre, igazán komolyan két területnél többel nem is lehet foglalkozni. Ne egy hét alatt akard az egész életmódodat megváltoztatni. A legideálisabb az, ha választasz egyet kezdésnek és kivesézed. A szabadidőm, vajon mit is jelent ez a szó? Miből kéne, hogy álljon, mennyi kéne, hogy legyen, egyáltalán mi az ma pontosan, hogy szabadidő? Ne azért állj neki huszadjára is a táplálkozásodat megreformálni, mert kapásból az előző két kérdésre, még a saját válaszaidat sem tudod. Szánj magadra időt, kérlek.

Olvass pár percet még: