Kérlek, többé ne kampánysportolj, nem éri meg

A kampánysportról azért született ez az írás, mert sportolni tényleg jó. Nagyon jó! Szeretném, ha megismernéd ezt az oldalát is és nem csak azt, hogy emiatt néz ki jól a feneked a rövidnadrágodban három hónapig.

Kérlek, értsd meg a tested

Vajon mire való a tested, egy helyben üldögélésre? Naná, hogy nem. Az addig jó, hogy szellemileg aktív vagy egész nap, természetesen ez is fontos. Azonban ugyanannyira teremtetett a test fizikai aktivitásra, mint az elme gondolkodásra. A mai világban nem reális abban gondolkodni, hogy a munkánk hogyan legyen szellemi helyett inkább fizikai, a szabadidőnket kell helyette úgy alakítanunk, hogy az a testnek és a szellemnek egyaránt megfelelő legyen.

A külsőnk óriási motivátor tud lenni, ezzel nincs baj. Bármi, ami kiváltja azt, hogy elkezdj rendszeresen sportolni az jó. Ez az a része, amit nem kell túlgondolni. Legyen ez a motivátor az emlegetett külső, egy barátnő, aki elcsábít magával edzeni, egy új konditerem, ami a környékeden nyílt, vagy egy szakítás, aminek következtében lett szabadidőd. A kezdést bármi indokolhatja, csak csináld. A folyamat számít, az a folyamat, amelynek következtében kialakul az a belső, saját igényed, hogy szükséged van a sportra.

A kampánysport nem éri meg.

Amikor elérkezik a főszezon

Mit él át a tested, amikor minden évben, bruttó 3-4 hónapon át rendeltetésszerűen használod, aztán vissza is térsz a hagyományos, mozgásszegény életmódodhoz? Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor elhúznak előtted egy mézes madzagot, ott is tartják egy ideig, hogy jól beleéld magad, aztán mégis elveszik előled. Mit gondolsz, ez egy jó dolog? Úgy gondolod, hogy évi 3 hónapon át lehet egészséget fejleszteni, azután 9 hónapon keresztül az állapot már képes megmaradni? Szerintem te is pontosan jól tudod, hogy ez semmire sem elég. Az nem ciki, ha tudatosodik benned, hogy felelősséggel tartozol a saját testedért és ezt egész évben figyelembe veszed. Az nem ciki, ha nem vagy tökéletes és hibázol az életmódodban. Az sem ciki, ha minden évszakban más sportot választasz, más ételeket kívánsz és élsz a szezonalitás lehetőségével. Az a ciki, ha kampánysportolsz. Tudatosan csinálva ezt, évről évre…ami még csak nem is egészséges.

Olvasnál még a témában? Barangolj az oldalunkon.