Ma csak fehérje, köszi- a szétválasztó diétáról

Bevallom, ezt a diétát nem ismertem korábban úgy igazán, mélységeiben. A szétválasztó szót hallva, - fehérje vagy szénhidrát - el is hesegettem szinte mindig, hogy ugyan mennyire lehet egy ilyen diéta életszerű, amiben egy jó husi-sali-krumpli kombó nem jöhet szóba. Érkezzen mégis ennek a diétának a bemutatása, vélemény nélkül.

A diéta leírása a 20. században Dr. Hay által történt. Megfogalmazta, hogy a tápláléknak minél természetesebb formában kell a tányérra kerülnie és, hogy egy étkezésen belül egyfajta táplálékot jó fogyasztani. Ez lett a szétválasztó/ elválasztó diéta alapja.

 

Az elv alapján megkülönböztethető a Testkontroll, amely étkezésenként választja szét az élelmiszertípusokat és a 90 napos szétválasztó diéta, ami napi ciklusokban bontja azokat. Nem ez az egyetlen különbség, de a legfőbb.

 

A diéta alapelve tehát a következő: ha csak egyfajta táplálékot kell egyszerre megemésztenünk, akkor működik a leghatékonyabban a gyomrunk. A két fő tápláléktípus emésztéséhez,- ami a fehérje és a szénhidrát-, eltérő közeg szükséges. Az emésztés energiát igényel, nem is keveset. Ha tehermentesítjük annyiban a szervezetünket, hogy egy étkezésnél csak egy fajta táplálékot fogyasztunk, azzal jelentősen megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

 

A diétában a következő ételtípus-párosítások nem megengedettek:

  • szénhidráttartalmú és savas étel
  • koncentrált fehérje és szénhidrát
  • két koncentrált fehérje egy időben
  • zsírok és fehérjék
  • savas gyümölcsök és fehérjék
  • keményítő és cukor
  • koncentrált keményítő más koncentrált keményítővel
  • dinnye mellé bármi egyéb
  • tej és mellé bármi egyéb

Felsorolva, elsőként olvasva, ijesztően komplexnek hangzik, kell, is hogy az átlagnál jobban érdekeljenek minket a részletek, – maguk a tápanyagok, összetételek, alapanyagok. Ha el tudjuk fogadni a fentebbi elveket és hitelesnek tartjuk a módszert, akkor is nagy kitartás, koncentráció és fegyelem kell addig, amíg be nem rögzül a szokásrendszerünkbe.

Az biztos, hogy sok fórumot lehet találni, ami leírja nekünk, hogy milyen táplálék hova tartozik és különböző recepteket és tippeket is számos helyen kaphatunk a diéta híveitől, követőitől. Ez máris egy hatalmas könnyítés az előbbi felsoroláshoz.

Ha diétázni akarsz, de mást választanál:

A diétát a különböző leírások egyedül a 2-es típusú cukorbetegeknek nem ajánlják, ennek oka a kimondottan szénhidrátok-napok jelenléte.

 

A 90-napos diéta onnan kapta elnevezését, hogy 90 nap az, ami után felveszi a szervezet a megújult működést és garantálja, hogy a leadott kilók nem jönnek vissza. “Kis” súly leadása esetén a diétát előbb is abba lehet hagyni, ám a jótékony működésbeli változások ekkor nem fognak létrejönni a szervezetben.

 

Ami biztos, hogy a diéta sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz illetve javasol, ez kárunkra semmi esetre sem válhat.

Források:

http://www.mindmegette.hu/dieta-amitol-megvaltozol-90-napos-12381/

https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/dieta-fogyokura/a-nagysikeru-szetvalaszto-dieta/112490

https://www.fogyas.info/szetvalaszto-dieta_elvalaszto-dieta.php

http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/hogyan-mukodik-a-szetvalasztasos-dieta

Ha tetszett ne habozz hanem oszd meg ismerőseiddel!