Buteyko légzés – a hiányzó láncszem

A légzés egy olyan folyamat, amely életben maradásunkhoz szükséges. Elsődleges funkciójának az oxigén felvétele és a széndioxid elszállítása tekinthető. Három alapvető szakaszból áll: belégzés, kilégzés, szünet. Ennek a három szakasznak a másként kezelésében, az egymáshoz viszonyított időtartamának az átalakításában tud nekünk a Butyeko légzés olyat mutatni, ami minőségi változást hozhat életünkbe.

Egy kis történet

Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko Kijevben született 1923-ban és orvosprofesszor volt. Karrierje elején sokat foglalkozott a betegek légzésének megfigyelésével, rögzítve a haláluk előtti légzési jellemzőiket. Források szerint a halál bekövetkezte előtt egységes mély légzést tapasztalt és ez határozta meg mélyebb érdeklődését a légzés iránt. Az 50-es években kezdte el mérni a légzést majd megalkotni a módszerét, ez a Buteyko légzés, ami magában foglalta, hogy a szánk helyett csak az orrunkat használjuk légzésre, illetve azt is, hogy a rekeszizmaink egészen addig ellazult állapotban vannak, amíg légszomjat nem kezdünk érezni.

 

A Buteyko légzés – módszer

A módszer alapja, hogy nem azzal teszel jót magadnak ha sokat lélegzel, hanem éppen az ellenkezőjével. Jól össze is zavar minket az elején, hiszen mit mondtak nekünk eddig a légzésről? Sok mély levegő beszív orron át, majd szájon át kifúj. Valójában azonban a nagy levegővételek pont hogy nem látnak el minket jól oxigénnel. Ha sok levegőt szívunk be, sokat is fújunk ki és ezzel nem éri el szervezetünk a kívánt szén-dioxid szintet. Ugyanis bizonyos koncentrációban a szén-dioxid ugyanolyan fontos számunkra mint az oxigén. 

  • A szén-dioxid hiánytól felborul a vér és a sejtek ph-szintje.
  • A megfelelő szén-dioxid szint a paraszimpatikus aktivitásokat növeli, azaz a simaizmok ellazulását segíti pl. A tüdő hörgőiben található simaizmokét.
  • A Bohr-effektus felfedezése óta tudjuk, hogy minél intenzívebb sejtlégzést folytat egy szövet, annál több oxigént ad le számára a hemoglobin. Minél intenzívebb a légzés, annál kisebb a szövetekben a pH. Ha csökken a pH, csökken a hemoglobin oxigénkötő affinitása. Tehát alacsony pH-n kevesebb oxigént kapnak a sejtek. Az intenzív légzés pedig alacsony pH szintet eredményez. 

Érdekes tény még az is, hogy az orr melléküregeiben nitrogén-monoxid termelődik, amely anyag vírus- és baktériumölő hatással bír ám csak akkor, ha a belégzés lassan történik, na és persze orron át.

 

Hogyan csináld?

Dr. Buteyko közel 200 krónikus betegség esetében tárt fel hiperventillációt. A hiperventilláció a túl szapora légzés. Ilyen betegségek például az asztma, COPD, allergia, horkolás – ez egy tünet, de mégis ide sorolnám -, magas vérnyomás, szorongás és pánikbetegség. Akik valamely betegséggel rendelkeznek a felsoroltak közül vagy mással, mindenképp konzultáljanak Butyko légzésterapeutával, hiszen akik huzamosabb ideje hiperventillálnak vagy rendszeresen használják a szájukat légzésre igen megterhelő lehet az átállás. Az alábbi oldalon -> buteykoclinic.hu megtalálod azokat az instruktorokat, akik nem csak magával a Buteyko-légzéssel, hanem annak sportban történő használatával is kiemelten foglalkoznak. 

 

Ha az általános egészségügyi állapotunk javítása érdekében kezdenénk el a légzésünket megreformálni és alkalmazni a Buteyko-légzést, akkor a következőkre figyeljünk.

Használjuk az orrunkat a légzésre, bármely tevékenység közben és ne úgy mélyítsük, hogy sok vagy mellkast tágító mély lélegzeteket veszünk, hanem úgy mélyítsük a finom kis légzéseinket, hogy a rekeszizmok segítségével egészen a hasunkig juttassuk el a beszívott levegőt. Lassítsuk le az egész légzés folyamatot és iktassunk be szünetet is a fázisok közé. 4 mp-en át tartó belégzést követően 6 mp-en át fújjuk ki a levegőt és várjunk 2 mp-et míg a következő belégzést elkezdjük. Kezdetben jó, ha naponta 10-15 percet szánunk arra, hogy tudatosan figyeljük a légzésünket a leírt módon, a legjobbb este, lefekvés előtt gyakorolni, hiszen a legtöbbünknél az éjszaka az a szakasz, amikor a szájon át történő légzés bekövetkezik. Ha megtehetjük, feküdjünk is le erre az időre, csukjuk le szemeinket és úgy végezzük a gyakorlást, én találtam mobilra letölthető applikációt is ami vezetett Buteyko-légzés gyakorlatokat tartalmaz és így csak az instrukciókra kell figyelned és néha koppintanod egyet az ujjaddal a mobilod képernyőjére.

 

A Buteyko légzés előnyei

Vegyük át a módszer előnyeit még egyszer, hiszen ha kisebb nagyobb problémával rendelkezel, ez a rész lesz úgyis az, ami igazán meg fog benned maradni.

  • Pihentetőbbé válhat az alvásod, mert alvás közben is elkezdesz átállni tisztán orrlégzésre. 
  • A hideg végtagjainkban javulhat a hőérzet, a vérkeringés javulásával.
  • Nőhet az energiaszintünk és csökkenhet a stressz érzetünk, a paraszimpatikus aktivitások növekedése miatt. 
  • A sportteljesítményünk is sokat javulhat ám a Buteyko-légzésen belül egy külön téma a sport alatt történő légzés moderálása, ám már találkozhatsz olyan edzőkkel is, akik az Oxygen Advantage tanfolyam elvégzésének köszönhetően aktívan és professzionálisan tudnak neked ebben is segíteni. De a szájlégzéstől ettől függetlenül is az edzésed alatt  tekints el! 

 

Plusz infó, ezt egy Buteyko tréner videójában hallottam, hogy a dúdolás is egy légzést lassító, kifújást lassító gyakorlat és a fentebb leírt jótékony hatásokat eredményezhet. 

 

Erről a módszerről is vegyes véleményeket fogsz találni ahogy már megszokhattad. Ha az itt leírtak felkeltették az érdeklődésedet, mindenképp ajánlom, hogy járj még utána, keress videókat is a témában és mindenképp az alapján dönts, hogy mennyire találod hitelesnek az adott forrást és tudományos kutatásokkal is, nem csak személyes tapasztalatok és vélemények alapján. Én is így tettem, ezért született meg az írás a Buteyko-légzés mellett.

Ezeket olvastad már?