A táncos fitness órák

Salsa fitness oktató lévén nehezen tudom leplezni elfogultságomat a táncos fitness órákról történő megnyilvánulásaimban, most mégis igyekszem az érzéseimtől eltekintve megfogalmazni ezen edzések előnyeit és hátrányait.

A táncos, koreografált órák, legyen az Zumba, Salsa fitness, Party fitness, Dance aerobic, Dance step stb., számos előnyös hatást gyakorolnak a résztvevőkre.

Van, aki csupán a jókedv megteremtése érdekében, a lelki feltöltődésért jár ezekre az edzésekre, amely még akkor is lehetséges, ha az illető nem tudja pontosan követni az oktató mozdulatait. Hiszen ezeknél az óráknál nem a tökéletes tánctudás az elsődleges szempont, hanem hogy élvezzük a zenét és a mozgást. Amikor pedig sok ember ezt egyszerre teszi, még kiválóbb a hatás. Ahhoz, hogy megteremtődjön a „buli” hangulat, természetesen egy megfelelő oktatóra van szükség, de tapasztalataim alapján olyan szakemberek választják ezt a területet, akik élvezik is, így ez rendszerint adott. Vannak olyanok, akik szeretnek táncolni, de otthon egyedül nem állnak neki. Erre ez esetre egy koreografált óra tökéletes lehetőség. Sőt, a gátlásokat is nagymértékben képes oldani, akár már az első edzés is.

A mozgáskoordináció folyamatosan fejlődik az órákon való részvétel során. Észrevehetően egyre könnyebben és pontosabban követi ez edző mozdulatait, aki rendszeresen gyakorol.

Ha a tanár jó példát mutat, ami azért általában jellemző, a vendégek testtarásában is szemmel látható pozitív változások mennek végbe, ez pedig az önbizalmukra is pozitív hatást gyakorol.

Említésre méltó a tánc alakformáló hatása, amiért a legtöbb ember elindul mozogni. Az egyik vendégem megmérte karórája segítségével, hogy a Salsa fitness órán közel 300 kcal energiát égetett el. Természetesen ez függ az edzettségi állapottól, a gyakorlottságtól, az óra intenzitásától, valamint attól, hogy a vendég mennyit ad bele, mennyire éli bele magát, mekkora kiterjedésű mozdulatokat végez. A légzési-keringési rendszer működése egyre javul az edzések során. Ez abból is észrevehető, hogy a vendégek kevésbé kapkodnak a levegő után.

Mindenki a saját intenzitásában dolgozhat, és egyáltalán nem zavar senkit, ha nem pont azt csinálja a tanítvány, mint az oktató. Sokan zavarban érzik magukat emiatt, azonban felesleges. A többi vendég saját magával van elfoglalva, hiszen mindenki a tanárt próbálja követni. Ha előfordul, hogy bárki rosszindulatúan a többieket figyelné, ő maga fog kiesni a ritmusból. Az oktató jó esetben a vendégekre koncentrál, azonban ő azért teszi, mert minden lépésükre büszke, és azon dolgozik, miként tudna még könnyebben követhető lenni.

 

Feszültségoldás, stressz levezetés gyanánt kiválóan alkalmazható ez a mozgásforma.

 

A tánc elméletileg életkortól és nemtől független, azonban a vendégkör 99%-át hölgyek teszik ki. Ennek ellenére jöhetne bárki. Hozzám 70. életévüket betöltött hölgyek is járnak.

Ráadásul eszközigénye sincs a legtöbb koreografált órának.

Vannak különböző egészségi állapotok, melyekkel egyéb óratípusok elkerülendők, azonban táncolni lehet mellettük. Például egy vendégemet csípőprotézise sem gátolja meg abban, hogy salsázni járjon hozzám. Természetesen néhány mozdulatot óvatosabban érdemes végeznie.

A sikerélmény tehát garantált, bármilyen szempontból is nézzük.

Sajnos ennek az óratípusnak is vannak hátulütői.

A nők egyértelműen uralják a táncos edzéseket, már a vendégkört illetően. Azonban az oktatók közül a férfiak legtöbbször népszerűbbek a nőknél. Férfiak sajnos nem nagyon vesznek részt ezeken az órákon, vagy érdeklődés híján, vagy feleslegesnek tartják, vagy szívesen jönnének, de kellemetlenül érzik magukat, mert más férfi nem jár.

Bizonyos egészségügyi problémák esetén ez a mozgásforma is több figyelmet igényel. Akinek érzékenyebb a térde, bokája, csípője, vigyáznia kell minden lépésére, hogy az ízületeit ne érje károsodás. Például egy fordulat során letapadhat a cipő talpa, miközben a test megy tovább, ami problémát okozhat a térdízületben. Ha valaki hosszútávra tervezi ezt a „sportágat”, érdemes hozzá speciális táncos cipőt viselnie. Bizonyos mozdulatok nem javasoltak mindenki számára, előfordul, hogy egy vendég szédül a forgások alkalmával. Ezen az órán sajnos nem tud az oktató mindenkinek külön gyakorlatokat adni, így kénytelen mindenki magának megoldani a helyzetet. Vagy improvizál, vagy kihagyja az adott részt.

Komoly koncentrációt igényel egy táncos óra, hiszen végig figyelni és követni kell az edzőt. Így ha valaki szellemileg fáradtan érkezik, nem biztos, hogy annyira élvezni fogja az órát, és az sem biztos, hogy igazán felfrissül általa. Kirívó esetben, ha valaki nagyon nincs résen, vagy nem tudja követni a mozgást, és a többiekkel ellentétes irányba indul, akár ütközés is előfordulhat. Szerencsére ezt élőben még nem tapasztaltam.

 

A tánc izomnövelésre nem igazán alkalmas, erre a célra egyéb mozgásformát érdemes választani.

 

Van, akinek első alkalommal is kiválóan megy a tánc, van, akinek sokkal többet kell gyakorolnia a siker érdekében. Utóbbi esetben viszont nagyon látványos a fejlődés.

Kezdetben sajnos kudarcélménnyel is zárulhat az óra, ha valakinek a célja a minél jobb végrehajtás, és enélkül nem képes önfeledten átadni magát a hangulatnak. Van, aki ki is megy az óráról. Fokozhatja a rossz érzést, amikor az oktató nem bíztatja a résztvevőket, esetleg megjegyzéseket tesz, vagy csak önmagát nézi a tükörben, hogy mennyire jól táncol. Azonban aki egy picit is szeret táncolni, szereti a zenét, semmiképp se adja fel. Érdemes kipróbálni több edzőt, több óratípust, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, és abban az örömét.

Fontos a kitartás, a lelkesedés, mert, még ha nehezen is indul, a munka meghozza gyümölcsét. De már a kikapcsolódás, a mulatság kedvéért is ajánlom a táncos órákat.

Olvasnál még?

Oszd meg, ha tetszett!