Miért is lett a mozgás az életem?

Ildikó két és fél éve dolgozik aerobic oktatóként. Számára ez sokkalta több, mint egy foglalkozás, ez az ő hivatása. Habár szinte egész életében a mozgás köré szerveződött az élete, ezzel teljesedett ki igazán.

Szívvel-lélekkel, – csak így lehet dolgozni, hiszen a testedzés, a zene és a tánc számára örömforrásként szolgálnak. Úgy, mint a segítségnyújtás a többi embernek. Ez az az örömforrás, amit mindenki mással is meg szeretne osztani, aki szembe találkozik vele.

A testi és lelki egészség csak egymást kiegészítve lehet teljes, ezért a kettő együttes fejlesztése a szemléletének alapja. Az edzései hatására a külső megjelenésben végbemenő pozitív változások csupán ráadás. Ismerjétek meg a szemléletét és, hogy mi áll kialakulása hátterében. 

Életút a kezdetektől

Számos pozitív és negatív tapasztalattal gazdagodtam a versenysport terén is életem során, hiszen 20 éven át versenyszerűen fitness-eztem és táncoltam. Imádtam a közös edzéseket, a mai napig szeretem és tisztelem a hajdani edzőmet. Nagyon szívesen vettem részt fellépéseken és versenyeken. A gyönyörű ruhákért, fantasztikus koreográfiákért, zenékért most is odavagyok. A sport hatalmas akaraterőt, kitartást és magabiztos megjelenést nevelt belém. Szüleim elmondása szerint óvodás koromban nem szerettem társaságban lenni, és nem voltam hajlandó csoporttársaim elé kiállni, hogy bármely feladatot végrehajtsam. A fitness-nek köszönhetően (amelyet 6 és fél éves koromban kezdtem el) azonban a személyiségem gyökeresen megváltozott, nagyon szeretek emberek közt lenni, imádok előadni, szerepelni, valamint könnyedén teremtek kapcsolatokat.  

Azonban a versenysportnak sajnos vannak hátulütői is, főként a szubjektív művészi sportágakban, de mindenhol megjelennek ezek a problémák. Hatalmas pszichológiai teher például a gyermekek számára az igazságtalan elbírálás, amelyben számtalanszor volt részem. De ez nem vette el a kedvemet a versenyzéstől, mert annyira megszerettem ezt a sportágat. Ami bennem mély nyomot hagyott, az a versenyek előtti szigorú diéta, amelyet a fiatal lányok már tizenévesen elkezdenek, és amely könnyedén tönkreteszi a szervezetet mind fizikailag, mind pszichológiai téren. Szeretném ezt az állítást a saját példámmal alátámasztani.

16 évesen kellett először diétáznom verseny előtt, szigorúan másfél hónapig. Előtte szinte semmi felesleg nem volt rajtam, de a speciális étrend által még jobban lefogytam. Majd amikor a versenyt követően visszatértem a normál étrendre, hozzáteszem, hogy az étvágyam is nagymértékben megnövekedett a minőségi éhezés következtében, a dupláját híztam vissza. Ez pedig így ment minden verseny előtt és után. A hormonrendszerem összezavarodott, töredeztek a körmeim, hullott a hajam, narancsbőrös lettem, emellett áldozatul estem az úgynevezett jojó effektusnak is. A versenyidőszakon kívül nem tudtam mértéket tartani, addig ettem, amíg volt előttem étel, hiszen az agyam mindig azt gondolta, hogy most kell enni, mert lehet, hogy máskor nem lesz rá lehetőség. Ez a probléma szerencsére mára alábbhagyott, de a hízásra való hajlamom megmaradt.

Ezért is vagyok rettenetesen diéta ellenes. Mindenkinek azt javaslom, hogy ne vonjon meg magától dolgokat, hanem a mértéktartás képességét kell megfelelően elsajátítani. Mert ha valami hiányzik a szervezetnek, ahhoz előbb-utóbb hozzá akar jutni, egyre nagyobb mértékben. Ráadásul, ahogy korábban említettem, lelki egyensúly nélkül testi egészség sincs, amelybe szerintem nem fér bele, hogy sanyargatjuk magunkat. Ha valaki diétázni szeretne, olyan módot válasszon, amelyet szenvedés nélkül egy életen át tud tartani. Természetesen kivételt képeznek az egészségügyi problémákkal küzdők, akiknek valóban szükséges betartaniuk egy-egy speciális étrendet.

Ezek a tények eredményezték, hogy végül az egészség megőrzése és fejlesztése szempontjából előnyösebb szabadidősport felé húzott a szívem. Az ebben rejlő többrétű boldogságot szeretném átadni minden jelenlegi és leendő vendégemnek.

A mottóm:

Élj meg szívből minden pillanatot, és tedd teljessé az életed a mozgás örömével! Hiszen a mozgás önmagában örömforrás, nem csupán egy külső célhoz vezető út.

Olvasnál még további edzői véleményeket?

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!