Intermittent fasting: egy új böjt a láthatáron

Őszinte cikk következik egy mostanság divatos, időszakos böjtről, méghozzá szubjektív szemszögből.

Érdeklődve olvasok mindig különböző kihívásokról, vagy szellemi DIY praktikákról. Éppen ezért figyelemmel követtem már néhány hónapja az intermittent fasting, azaz az időszakos böjttel kapcsolatos cikkeket, információkat. Mivel az edzésmódszerek tekintetében az intervall edzés a nagy favoritom, gondoltam egy cikk kedvéért kipróbálom ezt a szakaszos dolgot diéta formájában, egy egész hétig.

A legnehezebb része

Bármennyire is sablonosnak fogok tűnni, de a reggeli kávém nélkül fél ember vagyok. A hétköznapokon 5.30-kor kelek és 2-3 deci vízivást követően érkezik a képbe a jó kis tejeskávém. Megmondom őszintén, ennek a hiányától féltem a legjobban. Tudtam, hogy ha az ébredésemet követő első három órában nem fogyaszthatom el a kávémat, biztosan egy rémes hét elé nézek.

Kellemes böjt csalódások

Sok gondolatom támadt a módszer tesztelésének ideje alatt. Köztudott, hogy nem vagyok egy nagy diéta fan, de annál is inkább hiszek abban, hogy mindenkinek egy saját magára szabott, hatékony étrendet kellene tartania. Én az időszakos böjt 10/14-es verzióját választottam, azaz 10 órába sűrítettem be az étkezéseimet és utána 14 órán át a böjt rész következett. Rémisztőek már ezek a számok is, nem igaz? 14 órán át maximum vizet fogyasztani, mi lesz itt ebből?! Mennyire érdekes, hogy csípőből a hosszabb böjti szakaszt fogta fel az én tudatom is, ahelyett, hogy: Hurrá van 10 órám, ami alatt végig ehetek

Az első 2-3 napban éhesen feküdtem le, majd azt követően éhesen is keltem fel. Eszméletlenül hiányoztak a szokásaim. Felkelek hajnalban…ennyi a napom kezdése? Ráadásul kinn sötét van és hideg, én pedig még csak nem is kávézhatok. Nem biztos, hogy akarok egy olyan világban élni, ahol nincs jelen a reggeli kávém. Mondjuk nem is vártam magamtól más reakciót, miután eszméletlen erős hatással vannak ránk  bizonyos szokások, és ez határozottan igaz az étkezésünkre. Arról még említést sem tettem, hogy szóba sem jöhetett, hogy valamelyik este elfogyasszak a kanapémon egy pohár bort.

A korábbi étkezési szokásokat nem is olyan nehéz fölülírni.

Habár már nem divatos az este 6 után ne együnk meglátás, ebben az egy hétben párszor megemlékeztem róla. Rájöttem, hogy egyáltalán nem hülyeség és ördögtől való az este 6 után nem evés.

A fontosabb meglátásaim

Mivel egy hétig nem egyből fogyasztottam el az első kávémat, sokkal jobban megéreztem, mekkora hidratálásra van szüksége reggel a szervezetemnek, előfordult olyan is, hogy 6-7 deci vizet ittam meg napkezdésként.

A 10 órába sűrített étkezéseim motiváltabbá tettek azt illetően, hogy kevesebbet csipegessek. Reggeli, azt követően egy kávé. Amikor utána éhes lettem, tudtam, hogy pár óra és következik az ebéd, majd azután hasonló gondolatok törtek rám a vacsiig.

Esténként már azt éreztem, hogy tényleg fáradok, végül lenullázódik az energiaszintem és aztán alszom egy jót. A vacsorám a próba héten nagyjából 4 órával került a lefekvési időm elé. Az említett első 2-3 napot leszámítva tényleg azt éreztem esténként, hogy csupán rosszul rögzült szokás az a pár falat étel lefekvés előtt, de valójában teljesen szükségtelen.

A következtetéseim

Azt kell mondjam, nem tanácsolom azt neked, hogy innentől kezdve kövesd ezt a módszert. Miért? Van, akinél az erős korlátok pont az ellenkezőjét váltják ki, mint szeretné. A legnyomósabb érvem viszont a következetességemből adódik: letelt az egy hét és a nyolcadik napomon a felkelés után egyből a konyhába tartottam a kávémat elkészíteni.  Ezek után nem mondhatom azt neked, hogy te tartsd be és csináld tovább a diétát.

Ámde, a reggeli tejeskávém azóta már kisebb adag, hogy több hely maradjon a víznek, ráadásul az este 6 utáni éhségérzeteimnél már azóta erősebben mérlegelek. Tényleg éhes vagyok még mindig, vagy csak a jó kis esti szokásom, aki még mindig éhes?

Más kérdés, hogy egy szociális életet élő személynek ez a módszer mennyire tartható. Ki az, aki megteheti, hogy este 6-7 előtt találkozzon a barátaival ès elfogyasszon egy vacsorát? De persze ez már egy már egy másik dolog, csak hangosan gondolkodom.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is! Kipróbáltad a diétát? Oszd meg velünk a véleményed!