Így még a lángos időszakában is megőrizheted a bombaformádat

Így még a lángos időszakában is megőrizheted a bombaformádat

Végre elérted a megálmodott formád, amiben büszkén viríthatsz a bikinidben, és ekkor egy újabb akadály vár rád. Mit egyél a strandon bűntudat nélkül? Lássuk be, hogy vannak dolgok, amik nélkül a strandolás sem az igazi. Kereszttűzben a tősgyökeres strandkaja, a lángos.

Tagadhatatlan, hogy kishazánkban alapvetően két strandbüfé létezik: az, amelyiknél a lángos szinte széttörik, annyira vékony a tésztája, és a másik, ahol a vastag lángos kapható. Tény, hogy gasztronómiai élményt – ha lehet ilyesmiről beszélni – inkább az utóbbi ad számunkra, azonban ha az egészségünkre gondolunk, a vastag tészta a nagyobbik rossz.

Lángos lesz a vége, ha törik, ha szakad

A lángos lényegében nem más, mint egy igazi szénhidrátbomba jó adag olajmennyiséggel átáztatva. Valamilyen rejtélyes oknál fogva mi még ennek ellenére is imádjuk. De nem kell, hogy minden, ami finom egészségtelen  is legyen, csupán jót és jó helyen kell választani. Ha ragaszkodsz a gyerekkort is végig kísérő kerek csodához, akkor válaszd a vékony tésztát, ami lehet, hogy kevésbe kellemes, de legalább valamivel kevésbé árt a jól megszenvedett formádnak. Mivel kevesebb a tésztája, ezért jóval kevesebb olajat szív magába, emellett – hála a remek üzleti fogásnak – ugyanakkora a mérete, mint a vastag tésztás verziónak, ugyanannyiba is kerül, de jóval kevesebb az anyag benne.

Már a kép láttán is megkívántad a lángost, ugye?

Mindent bele lángos

Ha már lúd, legyen kövér? Nos, ez a lehető legrosszabb ötlet. Ha lángost választasz ebédre, tégy magadnak egy szívességet és spórolj a rávalón. Nyáron a nagy melegben a gyomrod számára már a zsírdús lángos is éppen elég megterhelő, semmi szükség rá, hogy tovább tetézve meglocsold egy jó adag tejföllel – aminek a származásába inkább bele se gondolj – és megpakold sajttal is. Kétségtelen, hogy finom, és igazi ízorgia, de az emésztés szempontjából bérelt helyet kaphatna a tiltólistán. Köss magaddal kompromisszumot és kérj sima lángost! Ez persze nem jelenti azt, hogy meg kell spékelned egy kilónyi sóval, vagy átáztatnod fokhagymás olajjal, vagy valami ahhoz hasonlóval, amik kivétel nélkül ott virítanak minden valamire való strandbüfé asztalán.

Gondold át újra

Sokszor előfordul, hogy egy bizonyos ételt szó szerint csak a szemünk kíván. Sőt, még az is előfordulhat, hogy a szép gyermekkori élményeket kötjük magához az evéshez. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a pszichológiai elemzésbe, annyit biztosan tudhatunk, hogy van választásunk. A legtöbb strandon kaphatóak már egész korrekt főtt ételek is. Merészebb helyeken megfordulnak olyan tápláló fogások is, mint a grillezett csirke, vagy akár a különböző saláták is. Némelyik helyen pedig találkozhatunk egy újra gondolt, egészségesebb lángossal, amit sütőben, vagy kemencében készítenek. Gondold hát újra, tényleg lángosra vágysz, vagy beéred a kemencés változattal, netán sokkal táplálóbb és egészségesebb menüt kívánsz? Bárhogy is döntesz, egy kiadós ebéd után egy kellemes úszással kárpótolhatod a tested, sőt még a bűntudatot is enyhítheted.