Hogy kapcsolódik össze Arnold Schwarzenegger és a bombaforma?

A konditerem látogatása sokaknak csak időszakos tevékenység: télen a hideg miatt nem dugjuk ki az orrunkat, nyáron inkább nyaralunk és élvezzük a tavasszal kikupált testünk nyújtotta előnyöket. Hogy feszesebbek vagyunk, jobban áll rajtunk bármilyen ruha és mindezt elértük két hónap alatt. Vagy nem! A tavaszi jelszó ettől függetlenül mindig ugyanaz: bombaforma.

Arnold Schwarzeneggernek karrierje csúcsán 188 cm-es magasságához 115 kg dukált, aminek nagyobbik részét izom tette ki. A testépítésben úttörő szerepet játszó Schwarzenegger igazán megszállott volt, még a katonai alapkézéséről is elszökött, hogy részt vehessen a Junior Mr. Europe testépítő versenyen. Habár zavarában még a pózolást is elfelejtette, végül is első lett, ám a szökés miatt 7 napot kellett fogdában töltenie. Későbbi életpályáját ismerve kiderül, hogy ez sem törte le a lelkesedését. A tavaszi bombaforma kifejezésről nem sokat hallhatott, mert egész évben edzett.

Bombaforma egy átlagos napon

Budapest, egy átlagos hétköznap. Délelőtt tíz óra van, az arcomat már apró vízcseppek borítják a mozgástól. Az ellipszis tréner oda-vissza jár, ahogy a karommal mozgatom. Mintha egy fekete sípályát abszolválnék, csak éppen egyhelyben, bot és lécek nélkül. Teszem a dolgom, sportolok, mert jól érzem magam tőle. Csinálom, mert tudom, hogy szebb és egészséges leszek. A korábbi nyarak előtt én is mindig jól akartam kinézni és görcsösen felvenni a képzeletbeli versenyt másokkal, hiszen a versenyszellem mindenkiben benne van. Aztán azon kaptam magam, hogy napozás helyett a hasamat hasonlítgatom a strandon éppen mellettem fekvő lányéhoz, aki legalább tíz centivel volt alacsonyabb nálam és fele akkora csontjai voltak. Ugyanez működött a téli wellness során. Gyorsan hozzáteszem, hogy az akkori normákhoz mérten nem számítottam vékonynak, ezért komplexusaim és tévképzeteim alakultak ki. Szerencsére nem tartottak sokáig.

A mellettem csattogó vasak hangja töri meg gondolatmenetemet. Mellettem egy negyvenes, igen kitartó nő emeli a súlyokat: akárhányszor a konditeremben vagyok, ő mindig nyúzza magát szakadatlanul, a halántékán duzzadó erekkel. A másik oldalamon egy srác nyomja a taposógépen feszülős tréning naciban, mélyen kivágott pólóban. Készülnek a nyárra, hiszen ahogy azt mindannyian tudjuk és már legalább ezerszer hallottuk a sportolós berkekben: a nyári alak télen készül. Újabban tavasszal is.

Közeleg a nyár, ideje a kockákra koncentrálni.

Mióta világ a kondivilág, legalábbis Schwarzenegger izmának a dudorodása óta biztosan elég erőteljesen meg van határozva az irány. “Haver srác, itt az idő, hogy felrázd magad, aztán nyárra jöjjön elő az a kocka” – halljuk oly sokszor ezt a mondatot különböző szinonímákban, most már lépten-nyomon. Elég csak a közösségi oldalainkat végigpásztázni, az Instagram videók folyamatosan azt sugallják felénk, hogy nem vagyunk elég jók vagy éppen még jobbak is lehetnénk – a fitletters.hu csapata inkább az utóbbi irányra szavaz.

Miért van ez sokunknál berögződve?

A válasz a végeláthatatlan, a már említett, kizárólag erre az iparágra szakosodott üzleti kampányoknak, képeknek, oldalaknak is köszönhető. Nézzünk ki még jobban, hozzuk a legjobb formánkat, együnk minél több fehérjét, diétázzunk és mindezt tegyük a legmenőbb ruhákban.

Tavasszal leginkább az alakformálásra fókuszálunk.

Általában mire felócsudunk a téli vackolásból, már április lesz, ami hivatalosan is két hónapra van a nyártól. A második sokk az, amikor levesszük a pulcsit és rájövünk, hogy nem nézünk ki sehogy. Két hónap alatt ki tudjuk magunkat pattintani és legalább annyira formába hozni a testünket, hogy jól mutassunk az összes nyári fotón? Talán. Ha valakinek annyira jó a genetikája, hogy fél év kihagyás után erőlködés nélkül nyomja ki a hatvanat és már amúgyis szálkás a teste, neki könnyebb a dolga. De ha a húsvéti felismerés után a heti öt kondi be van tervezve, az nem vezet sehova, vagyis de, túlterheltséghez. Az edzésnek ugyanúgy részei kell, hogy legyenek az elegendő és minőségi alvás, a pihenőnapok és az egészséges kajálás, mint a rendszeresség. Ha túltoljuk, feszítjük magunkat, elmaradhat a kívánt eredmény, de még a kedvünket is letörheti, hogy baráti találkozókat, sörözést, kültéri programot mondtunk le nettó egy órányi (olykor haszontalan) izomszagért és sziszegésért.

Tegyük rendbe a dolgokat fejben: gyúrunk két hónapig, mert királyul mutat, ha a barna bőrünk alatt jól látszódnak a tónusok? Hasonlítani akarunk valakire? Vagy egészségesek akarunk lenni?

Nőként és férfiként az első két kérdésre adott igen válasz a legbiztosabb módja annak, hogy belecsússzunk egy spirálba. Fordítsunk a dolgon: bármennyire is számít vagy nem számít trendinek, idővel muszáj lesz olyan szinten megbékélni magunkkal, hogy kényszer nélkül, ne a komplexusokból építkezve, hanem kedvtelésből essünk neki a történetnek. Ne két hónap alatt várjunk olyan csodát, aminek valamivel több idő kell. Ha pedig eljött a nyár és nem pattintottad ki magad eléggé, mi fog történni? Maximum motiváltabb leszel, hogy legközelebb előbb kezdd el.

Ezzel még nincs vége! Ha nem akarsz lemaradni az értékes tartalmainkról, kövess minket a Facebook-oldalunkon is.