Ha egy étkezéshez ragaszkodj- legyen ez az egészséges reggeli

Valld be őszintén, Te minden nap reggelizel, vagy inkább délben kerül sor az első étkezésre? Ha az utóbbi jellemző rád, akkor bizony a többséghez tartozol, akik számára a reggeli leginkább csak valamiféle mítosz. Jobb, ha tudod, a szervezetednek ezzel bizony csak rosszat teszel.

Nem hiába hallod annyi felől, hogy a reggeli étkezés mennyire fontos. Hozzájárul ugyanis, hogy kellő lendülettel kezd a napot, ami kitart az ebédig, vagy legalábbis a következő étkezésig. Afféle üzemanyagként hozzájárul ahhoz, hogy teljesíteni tudj a munkában vagy az iskolában szellemileg és fizikailag egyaránt, és nem utolsó sorban lehetővé teszi, hogy ebédidőben ne akarj megenni mindent, ami csak eléd kerül. A mindennapi praktikusságon kívül természetesen számos hasznos egészségre gyakorolt hatása is van a rendszeres reggeli étkezésnek. Ismerkedjünk meg ezekkel, valamint néhány egyszerű trükkel, hogy a „nincs időm enni” többé ne lehessen kifogás.

ANYAGCSERE TURBÓ


Tudtad, hogy egy sikeres fogyókúra és hosszan tartó eredmény sem született még meg éhezés árán? Ugyanis az étel megvonása a legrosszabb, amit tehetsz, pláne akkor, ha fogyni szeretnél. Amikor huzamosabb ideig megvonod a szervezetedtől a táplálékot, akkor a szervezet önmagát védve, átáll raktározó üzemmódba. A lényegesen csökkent sebességű anyagcsere miatt pedig már kis mennyiségű ételtől is hízni fogsz. Érdemes tehát elfelejteni a fogyókúra alatti éhezést. Ennek fontos eleme az is, hogy ne maradjon ki a reggeli étkezés. Ez ad számodra lendületet a nap további részéhez, az anyagcserédnek pedig kezdő löketet a hatékony és gyors működéshez. Párosítva a „sokszor együnk keveset” alapelvvel szinte könyvelhető a hatékonyság és a tartós siker.

KOPOG A SZEMED?


Biztos veled is előfordult már, hogy úgy érezted éhen halsz, ha nem jutsz valami ennivalóhoz, de rögtön. Ilyenkor ösztönszerűen össze-vissza eszünk mindent. Egyrészt nem érzékeljük a valós igényeinket, másrészt, kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valami tápláló ételt válasszunk. A lényeg, hogy gyorsan ehessünk valamit, ami eltelít. Sokszor így kerül a képbe a már- már csak rossz megszokásnak tűnő hambi, gyros, vagy a sarki kínaiban beszerzett szezámos csirke. Ha úgy indulunk neki az ebédnek, hogy valami már van a gyomrunkban, hiszen reggeliztünk, akkor sokkal meggondoltabban választunk, megteremtve az esélyt, hogy valóban értékes falatokat juttassunk a szervezetünkbe.

VÉRCUKOR HULLÁMVASÚT


Sokan hajlamosak bele sem gondolni, hogy az éhezés mivel is jár a kellemetlen érzésen kívül. Az egyik legnagyobb problémát a vércukorszint ugrálása jelenti. Ugyanis, ha tartós éhezésnek tesszük ki a szervezetet, amit egy kiadós étkezés követ, akkor maximálisan összezavarjuk a vércukorszintet szabályozó rendszert. Ez persze első hallásra nem tűnik túl drámainak, de hosszú távon igencsak súlyos következményekkel járhat. Igyekezzünk tehát fenntartani a szénhidrát bevitel, és az inzulintermelés közötti egyensúlyt, melynek nagyon fontos eleme, hogy ne maradjon ki az ébredést követő étkezés.

NE A KIFOGÁST KERESD


Végezetül, engedjük el a kifogásokat. Ne áltassuk magunkat olyan gyenge indokokkal, hogy a rohanás közepette nincs idő enni, vagy azzal, hogy nem eszem, mert nem tudom, mit egyek. Sietős a reggel? Este lefekvés előtt dobj össze egy szendvicset, amit másnap reggel a buszra várva, vagy a munkakezdés előtti percekben el is fogyaszthatsz. Nem tudod, mit egyél? A lehetőségek tárháza vár rád, csak nézz körül a boltban. Legyen az pékáru, müzli, vagy zabkása, a lényeg, hogy légy kreatív. Nem vagy éhes? Akkor válassz egy folyékony alternatívát reggelire, shake, ivójoghurt vagy smoothie formájában.

Most, hogy tudod, miért fontos reggelizni, és hogyan oldhatod meg bármilyen élethelyzetben irány a konyha és dobj össze egy finom szendvicset holnapra! Nem fogod megbánni!

Ha lázba jöttél és innentől máshogyan csinálnád, olvass el még pár segítő írást, életmódváltás témakörében!