Emiatt fájhat a fejed- a migrén és az életmód kapcsolata

Nem is gondolnánk, hogy napjainkban milyen sokan küzdenek a fejfájás talán legmegátalkodottabb típusával, a migrénnel. Annak ellenére, hogy szervi elváltozás nincs a hátterében, a fájdalom gyakran ijesztő és elviselhetetlen lehet. Ilyenkor a szokásos módon egy, rosszabb esetben kettő fájdalomcsillapító, valamint a sötét, csendes szobában történő tartózkodás és pihenés jelenthet megoldást. De vajon valóban migrén-e a migrén? Képesek vagyunk felismerni ezt a fajta fejfájást? Tehetünk-e valamit a megelőzés érdekében? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következőkben.

Tisztázzuk! Mit is értünk migrén alatt?

A migrén bizonyos időközönként jelentkező erőteljes, lüktető fejfájás, mely főleg homloktájt, esetleg féloldalt jelentkezik. Gyakran hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység is kíséri, mely még inkább súlyosbítja a problémát. Szervi elváltozással nem jár, a hajlam öröklődése azonban gyakran megfigyelhető, mint ahogy az is, hogy nők esetében gyakoribb a migrénes fejfájás. Érdekesség, hogy a migrén közvetlen megjelenését megelőzi egy néhány óráig, esetleg egy-két napig tartó állapot, mely fokozott étvággyal, hangulatingadozással, érzékcsalódással, esetleg depresszióval jár. A felsorolt tüneteket összefoglaló néven „aura” jelenségnek nevezzük. Ha mi magunk migrénesek vagyunk, érdemes ezekre odafigyelni, hogy ne érjen váratlanul az erőteljes fejfájás felbukkanása.

 

Gyógyítható?

Mivel nem konkrét betegségről van szó, nincs kifejezetten olyan módszer, melynek segítségével végleg búcsút inthetünk a migrénes időszakoknak. Az sem segít a kérdések megválaszolásában, hogy a migrén pontos oka, a kórkép részletes háttere a mai napig nem ismert. A kutatók számára állandó feladatot jelent a jelenség feltérképezése, az okok és okozatok felfedezése.

 

Mi lehet a háttérben?

Az, hogy a pontos okát nem ismerjük, nem jelenti azt, hogy ne tudnánk néhány lényeges rizikó faktort megemlíteni, melyek külön- külön, de akár együtt is igen fontos szerepet játszhatnak a migrén kialakulásában. Talán a leggyakrabban az időjárás, pontosabban annak szélsőséges változékonysága tehető felelőssé. A hideg- meleg frontok, a hirtelen nyomásváltozások, hőmérsékletingadozások mind-mind veszélyeztető tényezők lehetnek. Ugyanígy az erős fény, a hangos zajok, a számítógép képernyője előtt töltött hosszú órák, valamint a dohányfüst is erőteljesen kockázati tényezőnek számít. Azonban sokszor a jó minőségű napszemüveg viselete, a hangerő minimalizálása, szemünk pihentetése munka közben és a dohányzás kerülése sem garantál teljes sikert.

 

Mit tehetünk még?

A felsorolt rizikó tényezőkön kívül érdemes beszélni további két, meglehetősen lényeges befolyásoló tényezőről, az étkezésről és testmozgásról. Hiszen legalább az egyik, jobb esetben mindkettő a mindennapi életünk szerves része, így ezeken tudunk a legnagyobb eséllyel változtatni, amennyiben szükséges. Ha rendszeresen migrénes fejfájással küzdünk, akkor márpedig mindenképpen szükséges.

Bizonyos ételek ugyanis, mint a sajtok, a csokoládé, az alkohol, a tartósítószerek, a gyorsételek ugyanis képesek lehetnek a migrén előidézésére a benne lévő hozzávalók, aromák, fűszerek, valamint különböző vegyületek által. Fontos azonban, hogy a migrén ezekben az esetekben figyelmeztető jel is lehet egy esetleges ételallergiára, intoleranciára, amivel minden esetben orvoshoz kell fordulnunk. Hogyan ismerhetjük fel, hogy milyen élelmiszer okozhatja a migrénes fejfájást? A táplálkozási napló vezetésével választ kaphatunk a kérdésre. Nem kell mást tennünk, mint felírni az étkezés időpontját, az elfogyasztott ételek részletes listáját, valamint a panaszokat és azok megjelenésének időpontját.

Gyakori problémát jelent továbbá az elfogyasztott folyadék csekély mennyisége. Mi emberek sajnálatos módon hajlamosak vagyunk megfeledkezni a rendszeres, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, mely a szervezet dehidratált állapotához vezet, ami egyenes út lehet a migrén kialakulásához.

Furcsa módon a testmozgás egyszerre tartozik a megoldás és a probléma csoportjába. A mozgás során felszabaduló hormonok, legfőképpen az endorfin képesek a fájdalom csökkentésére, ami migrén esetében is rendkívül hasznos. Ezzel párhuzamosan azonban az edzés maga is előidézhet migrénes fejfájást. Egyes gyakorlatok ugyanis, melyek nagy erőkifejtést igényelnek, együtt járnak a levegő visszafojtásával, ami a szervezeten belül nyomásnövekedéssel járnak. Mindez leginkább a keringési rendszert veszélyezteti, ugyanis a vérnyomás növekedése újabb egyenes utat jelent az erőteljes fejfájás kialakulásához.

 

Érdemes tehát odafigyelni a jelekre, melyek a migrén megjelenésére figyelmeztetnek. Ha rendszeresen szenvedünk migrénes fejfájással, figyeljünk oda az életmódunkra, pihenjünk eleget, kerüljük az egyenetlen légzéssel járó, megerőltető edzéseket, és természetesen étkezzünk egészségesen!

Fontos, hogy foglalkozz magaddal:

Köszi, ha osztod!