Egy jó bor és a diéta – járhatnak kéz a kézben?

Meglepetés nem fog érni, szóval, ha arra vártál, ne olvass tovább, mert a válaszom: IGEN. Őszintén a mértékletesség híveként szerintem nincsen tiltó lista, csak ajánlott mennyiségek, és napszakok. Igen, mértékkel az alkohol is belefér az egészséges életmódba. És, hogy mi a helyzet egy jó borral? Ha az a jó bor még naturális bor is, - te pedig szereted a jó bort - itt semmilyen kérdés nincsen.

Kezdjük a szomorú tényekkel, hogy a cikk második felében már csak a pozitívumokról beszélhessünk. 1 dl asztali borban átlagosan 83 kcal és 2.7 gr cukor van.
1 gr alkohol, majdnem kétszer annyi kalóriát tartalmaz (7 kcal/gr), mint amennyit a cukor (4 kcal/gr).
Az alkohol üres kalória és nincsen semmi tápértéke. Az alkohol lebontása megterheli a májat és az anyagcserét is lassítja. Mindezeken felül az alkohol még dehidratál is.

 

Ha valaki nem szereti a bort, én sem szeretném meggyőzni, hogy kedvelje meg. Ha te csak a felesleges kalóriákat látod benne, hagyd ki az életmódodból. Ha tudsz nélküle élni, de van más, szintén csak mértékkel fogyasztandó elem az éltmódodban, akkor inkább annak alakítsd ki a helyét. Tehát ez az írás azoknak szól, akiknek a bor többet jelent mint a bűnös alkohol. Azoknak, akik tudatosak és úgy gondolják, mértékkel bármit lehet. Azoknak, akik a minőség mentén igyekszenek kialakítani a saját egészséges életmódjukat. Akik szerint a jó bor, az tényleg jó.

 

Mit jelent egy jó bor?

  • Élményt.
  • Társaságot.
  • Minőséget.
  • Egy fáradt nap lezárását.
  • Egy jó beszélgetést.
  • Egy kis lelassulást.

Biztos, hogy a kalóriákat kell számolgatnunk, amikor a vacsi mellé megiszunk egy jó pohár száraz fehéret? Nem ért semmit az a 7 km, amit lefutottunk, ha utána pont egy baráti összejövetelen vettünk részt, ahol lecsúszott 2-3 pohár rosé fröccs?

Választani mindig kell, olyan nincs, hogy minden belefér. Ha épp egy szigorú korszakodban vagy, sportversenyre készülsz, vagy frissen határoztad el, hogy életmódot váltasz, akkor tudod jól, hogy lelkiismeret-furdalásod lesz, ha intenzívebben a pohár mélyére nézel.
Ismerd meg magad! Aki azt tapasztalja, hogy már egy pohár alkohol is intenzív éhség érzetet generál nála, ráadásul feleslegesen, az vagy az éhségérzetet kezelje ilyenkor a helyén vagy bánjon csínján az alkoholizálásokkal, mert ha a többlet bevitel alkohol és étkezés formájában is megjelenik, annak már lehet következménye.

Továbbra is azt ajánlom, hogy legyünk ésszerűek. Az életmódunk a maraton és nem a 100 méteres síkfutás. Az az életmód, ami pedig megvon minket attól, amit szeretünk, amihez jó érzéseket és élményeket társítunk, az ugyanúgy nem lehet egészséges, mint ahogy az sem természetesen, ha mértéktelen az életmódunk.

A bor nem mumus. Aki megiszik hetente két-háromszor egy pohár bort, mondjuk egy jófajta egri bikavért nem alkoholista (legalábbis szerintem). És őszintén, ha eljutottál eddig az olvasásban az azt jelenti, hogy tudatos vagy és igenis foglalkoztat, hogy hogyan alakíts ki egy jó életmód-rendszert az életedben. Minél többen álltok így hozzá, annál többen tartoztok a jó táborba. Akik tényleg a saját és egyéni egészséges életmódjuk kialakítására törekszenek.

Ha olvasnál még tőlem, itt is találsz az írásaimból:

https://peakshop.hu/shop/

Ha csodálatos hazai borvidékeinkről tájékozódnál, itt megteheted:

Borvidékek hazánkban

Ha pedig megosztanád a cikket, azt köszi.